Artėja naujas slidinėjimo sezonas, nors kai kuriems jis jau prasidėjo. Ir nors Šveicarijoje kalnai visiems prasideda ties namų slenksčiu, tačiau daug žmonių savo slidinėjimo atostogas praleidžia neįprastose vietose. Pavyzdžiui, rekordus mušančiuose slidinėjimo kurortuose: pradedant šalčiausiu ir baigiant sniegingiausiu. Daugelis slidinėjimo kurortų rekordininkų išties egzotiški, o kai kurie jų priskiriami prie pačių populiariausių pasaulyje. Ir net jeigu perskaitę šį straipsnį nepulsite važiuoti į vieną ar kitą, šios žinios gali jums praversti, pavyzdžiui, viktorinoje.

Didžiausias: „Les Portes du Soleil“ Šveicarijoje ir Prancūzijoje

Prancūzijos ir Šveicarijos (Valė kantonas) pasienyje įsikūręs slidinėjimo kurortas „Les Portes du Soleil“ (išvertus iš prancūzų kalbos – saulės vartai). Tai 650 kilometrų prižiūrimų trasų, todėl pagrįstai ši vieta laikoma didžiausiu pasaulyje slidinėjimo kurortu. 195 keltuvai jungia dvylika slidinėjimo vietų Prancūzijoje ir Šveicarijoje, tarp jų „Avoriaz“, „Chatel“, „Les Gets“, „Champery“ ir „Les Crosets“. Kiek žemiau yra „tik“ 600 kilometrų nusidriekusios „Les Trois Vallees“ trasos Prancūzijos Alpėse su „Meribel“, „Courchevel“, „Les Menuires“ ir „Val Thorens“ slidinėjimo kurortais.

Slidinėjimo kurortai

Seniausias: Sankt Moricas Šveicarijoje

Šveicarijos žiemos sporto kurortas Sankt Morice gali pagrįstai teigti, kad žiemos turizmo įsigalėjimą čia lėmė… lažybos. Prieš kelerius metus čia buvo švenčiamas 150 metų veiklos jubiliejus. 1864 metais Sankt Morico viešbutininkas Johannesas Badruttas šešiems savo vasaros svečiams iš Anglijos pasiūlė viliojantį sandorį: jis pakvietė anglus pasisvečiuoti pas jį žiemą ir pažadėjo, kad jie galės ir žiemą šviečiant saulei vienmarškiniai sėdėti jo terasoje. Jeigu taip nebus, viešbutininkas pasižadėjo padengti jų kelionės išlaidas iš Londono į Sankt Moricą. Anglai grįžo namo įdegę pavasario saulėje ir susižavėję pasakojo visiems apie savo nuostabias atostogas Šveicarijoje. Taip gimė žiemos turizmas Sankt Morice.

Slidinėjimo kurortai


Sniegingiausias: „Mount Baker“ Jungtinėse Amerikos Valstijose

„Mount Baker“ – taip vadinasi Vašingtono valstijoje esantis slidinėjimo kurortas, kurį per dvi valandas automobiliu galima pasiekti iš Sietlo (JAV) ir Vankuverio (Kanada) didmiesčių. Vidutiniškai per žiemą čia iškrenta apie 16,5 metro sniego, o 1989-1999 metų sezone prisnigo išties daug – 28,9 metro! 400 hektarų plotą užimančiose trasose visus sunkumus įveikti padeda dešimt keltuvų.

Sniegingiausias kurortas Europoje yra „Warth-Schroecken“ Forarlberge. Vienuolikos metrų per žiemą išties pakanka, kad nuo gruodžio pradžios iki gegužės pradžios slidininkams ir snieglentininkams būtų užtikrintos pačios geriausios sąlygos.

Slidinėjimo kurortai


Žemiausiai esantis: „Mount Alyeska“ Aliaskoje

Vos už valandos kelio nuo didžiausio Aliaskos miesto Ankoridžo yra įsikūręs „Mount Alyeska“ kurortas. Jis yra vos šimto metrų aukštyje virš jūros, kuria šliuožiant trasa galima grožėtis ties kiekvienu posūkiu. 60 asmenų keliantis keltuvas nuo viešbučio „Hotel Alyeska“ kelia iki pat slidinėjimo trasų su 68 nusileidimo takais. Trumpomis žiemos dienomis papildomai įjungiamas trasų apšvietimas, bet jau nuo vasario vidurio saulė čia šviečia 16 valandų per parą – ilgiau nei visuose kituose pasaulio slidinėjimo kurortuose. Nuo gegužės apskritai visai nesutemsta. Taip pat šis kurortas yra viena geriausių pasaulio vietų slidinėjimo atskrendant ant kalno sraigtasparniu (angl. Heliskiing) mėgėjams. Čia iškrenta vidutiniškai 16 metrų sniego, tad „Alyeska“ visai nedaug atsilieka nuo sniegingiausio slidinėjimo kurorto „Mount Baker“.
Slidinėjimo kurortai

Šiauriausias: „Riksgraensen“ Švedijos Laplandijoje

„Riksgraensen“ – šiauriausiai esantis slidinėjimo kurortas pasaulyje, įsikūręs Norbotene Švedijos Laplandijoje ties geležinkelio linija tarp Kironos ir Narviko. Nuo 522 iki 909 metrų aukštyje veikiantys šeši keltuvai aptarnauja septyniolika santykinai trumpų trasų. Šioje vietovėje netoli poliarinio rato per vasaros saulėgrįžą nesutemsta, kurortas neveikia tik nuo gegužės pabaigos iki rugpjūčio vidurio. Netoliese yra Abisko vietovė, besišliejanti prie pietinio Turnetresko ežero kranto. Nuolat čia gyvena vos šimtas žmonių.

Slidinėjimo kurortai


Piečiausias: „Cerro Castor“ Ugnies Žemėje

Žvelgiant iš Žemės Ugnies provincijos sostinės Ušuajos – tai piečiausia esantis pasaulio miestas – galima rinktis iš devynių slidinėjimo kurortų, nutolusių daugiausiai per 36 kilometrus. Tarp jų ir piečiausiai pasaulyje esantis slidinėjimo kurortas „Cerro Castor“, kurio aukštis svyruoja nuo 195 iki 1057 metrų. Sporto teikiamas malonumas čia puikiai suderintas su gamtos teikiamu malonumu – slidinėjimo kurortas įsikūręs įspūdingo Ugnies Žemės nacionalinio parko teritorijoje. Ši puiki vieta siūlo ne tik sniego teikiamus malonumus, bet ir ilgiausią žiemos sezoną Pietų Amerikoje. Moderni keltuvų sistema leidžia lengvai pasiekti penkiolika skirtingo sudėtingumo trasų.
Slidinėjimo kurortai

Šalčiausias: Sisimutas Grenlandijoje

Kiek daugiau nei penkis tūkstančius gyventojų turinčiame antrame pagal dydį Grenlandijos mieste vidutinė oro temperatūra siekia minus 15 laipsnių, tačiau ir minus 30 laipsnių čia nėra retenybė. Tai ir užtikrina Sisimuto slidinėjimo kurortui šalčio rekordą. Čia yra keltuvas, trys trasos ir, laimei, kavinė norintiems sušilti.

Slidinėjimo kurortai

Aukščiausiai esantis: Gulmargas Indijoje

Dar prieš keletą metų Bolivijoje esantis „Chacaltaya“ buvo laikomas aukščiausiai pasaulyje įsikūrusiu slidinėjimo kurortu. Tačiau 5200 metrų ledynas dabar jau visiškai išnykęs ir Indijos Himalajuose esantis Gulmargas perėmė aukščiausiojo titulą. Kalnų stotis yra beveik 4000 metrų aukštyje, tai vos šimtu metrų aukščiau nei Mažasis Maternhornas Šveicarijoje. Gausus sniegas čia pritraukia tikruosius slidžių ir snieglenčių sporto gerbėjus. Didelio susidomėjimo sulaukia ir maždaug pusvalandžio trukmės pakilimas į Apharvato viršukalnę (4124 metrai).

Šilčiausias: Dubajuje

Aukščiausias lygis – tai neatsiejama nuo šio arabų prabangos miesto. Savaime suprantama, kad Dubajus gali pasiūlyti didžiausią dirbtinio sniego slidinėjimo trasą pasaulyje. 700 metrų ilgio nusileidimas įrengtas po stogu, po kuriuo net lauke svilinant 45 ar 50 laipsnių karščiui galima mėgautis žiemiška vėsa. Čia veikia ir Dubajaus slidinėjimo klubas, kurio prezidentė buvusi Vokietijos slidinėjimo varžybų dalyvė Christa Kinshofer.

Slidinėjimo kurortai

Šviesiausias: „Keystone“ Kolorado valstijoje

„Keystone“ Kolorado Uoliniuose kalnuose priklauso slidinėjimo kompleksui „Vail Resorts“ ir yra žinomas kaip didžiausias naktinio slidinėjimo kurortas. Septyniolika čia esančių trasų apšviestos visą naktį. Slidininkai neretai priversti konstatuoti, kad dirbtinis apšvietimas yra net geresnis už natūralų. Aukštis čia svyruoja nuo 2800 iki 4000 metrų, tad sniegas garantuotas nuo lapkričio iki balandžio. Naktinis slidinėjimas trasose gali sklandžiai virsti pietumis (pavyzdžiui, aukščiausiai esančiame gurmaniškame restorane Šiaurės Amerikoje) ir vėliau naktiniu gyvenimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)