Taigi, kas šiais metais naujo ir įdomaus vyks turizmo pasaulyje?

Pirmenybė – sveikatingumo kelionėms


Dėl COVID-19 atneštų pokyčių sveikatingumo kelionės labai išpopuliarėjo 2023-iaisiais ir tikimasi, kad šiais metais jos taip pat sparčiai augs. 2024-ieji bus metai, kai dar daugiau žmonių į savo keliones įtrauks rūpinimąsi savimi. Vis daugiau lietuvių supranta, jog norint maksimaliai išnaudoti atostogas, reikia žengti sąmoningus žingsnius – atsipalaiduoti, pasikrauti energijos ir teikti pirmenybę asmeninei gerovei.
Asociatyvioji nuotr.

Tylios kelionės


Pernelyg didelio skubėjimo amžiuje tyla gali būti kaip tik tai, ko mums reikia 2024-ųjų kelionių metu. Suteikiančios galimybę atsistatyti, tylios kelionės yra būtent tos atostogos, po kurių nereikia naujų atostogų atsigauti. Šalia vis populiarėjančių tyliosios meditacijos užsiėmimų, tyliosios kelionės apima ir atostogas nuošaliuose gamtos kurortuose, miego stovyklas, ramius viešbučius, ekskursijas tyloje pėsčiomis ir net tylias diskotekas bei koncertus.

Nuo Vipassana tylos stovyklų Balyje iki tylaus poilsio Švedijos Laplandijoje, kur svečiai apsistoja prabangiuose stikliniuose nameliuose su vaizdu į apsnigtą, vandeningą kraštovaizdį. Dienos metu vietiniai gidai veda laukinės gamtos ekspedicijas ir tokias veiklas, kaip važinėjimas šunų rogėmis bei poledinė žvejyba. Sutemus galite pasišildyti bendrame SPA ir grįžti į savo jaukų kokoną stebėti, kaip virš galvos šoka šiaurės pašvaistė.

Agroturizmas


Keliautojai ir toliau didmiesčius keis į kaimus, o pakrančių viešbučius į kaimo ūkių sodybas pas šeimininkus, kur užsisakę nakvynę ne tik palaimingai džiaugsis gamtos ramuma, bet ir susėdę prie vieno stalo su šeimininkais mėgausis vietinio ūkio gastronominėmis gėrybėmis.

Europoje tokie ūkiai populiariausi Graikijoje, Ispanijoje bei Italijoje. Tiems, kurie nori pabėgti nuo minios ir ieško autentikos, puikios gastronomijos, istorijos bei gamtos grožio, būtina aplankyti Pjemontą, vyno gurmanams – vieną iš Toskanos ūkių, o vegetariško maisto mėgėjai laimę suras ūkyje, esančiame Peloponeze, Graikijoje.

Vaišės lauke


Tikrai esate pastebėję, kaip maistas virsta dar skanesniu lauke. Vietoje sumuštinių valgymo prie ekranų skirkite laiko vaišėms lauke – pavyzdžiui, Švedijoje galite prisijungti prie „pasidaryk pats“ lauko restoranų tinklo, kuriame užsisakote staliuką vaizdingoje vietoje, ieškote dilgėlių, beržų lapų, bruknių, voveraičių ir gaminate jas atviroje vietoje pagal „Michelin“ klasės virėjo receptus.

Kelionės traukiniu


Didėjantis sąmoningumas dėl klimato kaitos paskatino kelionių geležinkeliu atgimimą, todėl stipriai populiarėja ne tik kelionės standartiniais traukiniais. Prabangių traukinių niša taip pat pasiekia naujas populiarumo, ekstravagancijos ir ambicijų aukštumas. Kelionių užsakymo platformos praneša apie didėjančią prabangių kelionių traukiniu paklausą, kur kelionės tikslas yra pati kelionė. Tiesą sakant, naujai sukurtos traukinių linijos vis labiau konkuruoja su geriausiais viešbučiais.

Jei dar neišbandėte, dabar pats metas išbandyti „Bernina Express“ Šveicarijoje, kur 4,5 val. trunkančią kelionę praleisite grožintis Alpėmis ar „Royal Scotsman“ Škotijoje, kur turėdami atskirą poilsio zoną galėsite atsipalaiduoti ir mėgautis privatumu bei stebėti laukinį Škotijos aukštumų grožį. O norintys egzotiškesnių potyrių tolimosiose šalyse, gali sėsti į „Spacia X“ traukinį Japonijoje, kuriuo iš Tokijo per dvi valandas nuvyks į autentišką, nepaprasto gamtos grožio Nikko miestą.

Kelionės ne piko metu


Pastaruoju metu labai padaugėjo kelionių į populiariausias Europos vietas (ypač Prancūziją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę bei Italiją), kurios tęsis ir 2024 metais. Į šias vietas keliautojai labiau pradeda traukti ne karštuoju, o vėsiuoju metų laiku. Kelionės ne piko metu patrauklesnės dėl aukštesnės nei Lietuvoje temperatūros ir galimybės dirbti nuotoliu.

Be šių praktinių sumetimų slypi ir emocinė motyvacija: keliautojai užsienyje ieško ramybės bei vietinio jausmo, o ne pilnutėlių gatvių ir paplūdimių. Žiemos sezonu keliautojai kuo toliau, tuo labiau lanko tokius Europos miestus, kaip Paryžius ar Venecija, renkasi aktyvias atostogas Italijos Ligūrijos pakrantėje.

Vėsios atostogos


Daugumai žmonių vasaros atostogos susijusios su saulės ir šilumos ieškojimu. Dėl pastarųjų metų intensyvios ir rekordiškai aukštos temperatūros daugelis kuo toliau, tuo labiau svarsto galimybę keliauti priešinga kryptimi: užsisakyti „vėsias atostogas“, kitaip vadinamas „coolcations“ vidutinio klimato zonose, t. y. Europoje ir Šiaurės Amerikoje, kur taip pat patraukliau keliauti dėl mažesnio keliautojų antplūdžio.

Sporto turizmas


Per pastaruosius kelerius metus labai išsivystė sporto turizmas. Naujos kartos sporto gerbėjus užmotyvavo blizgūs TV dokumentiniai filmai (pvz., „Formulė 1: Drive to survive“). Dabar skirtingų sporto šakų gerbėjai planuoja keliones, kurių tikslas – pamatyti žaidimus, lenktynes ir kitą veiklą egzotiškose šalyse tuo pačiu pratęsiant keliones tam, kad susipažintų su lankomomis vietovėmis.

2024 metais šį keliavimo būdą dar labiau sustiprins Paryžiuje vyksiančios Olimpinės žaidynės ar gegužės pabaigoje Monake vyksianti Formulė 1.

Apsikeitimas būstais


Dėl vis labiau populiarėjančio nuotolinio darbo, vis daugiau keliautojų nori išvykti į svečias šalis ilgesniam laikui. Darbas ir gyvenimas užsienyje dar niekada nebuvo patrauklesni nei dabar. Dėl to labai populiarėja būstų apsikeitimas ilgesniam laikui – tai puikus sprendimas užsitikrinti sau (nemokamą) būstą užsienyje, kai siūlote savąjį mainais savaitėms ar net mėnesiams tuo pačiu metu.

Kelionės ir maistas – neatsiejami dalykai


Degustacinių meniu metas baigiasi – jie vietą užleidžia vakarienėms, kur kiekvienas gali dalintis stalo centre esančiais patiekalais. Beje, tokias vakarienes patyriau ir mano neseniai lankytame Paryžiuje. Meniu vyrauja šalti kokybiški patiekalai (burata, salotos, tartarai, sūriai), o vakarojantys ragauja juos dalindamiesi.

Restoranų lankytojai ir toliau pirmenybę teiks vietiniams, sezoniniams, pačių šefų užaugintiems ingredientams ir „nuo ūkio iki lėkštės“ idėjai. Kuo toliau, tuo labiau populiarėja užkandžiai. Maži skanūs kąsneliai – pats geriausias būdas pažinti naujas gurmaniškas teritorijas.

2024-aisiais ir toliau populiarės tiesioginis valgytojų ir maistą ruošiančių profesionalų santykis. Lankytojams bus patrauklios vietos, kur patiekalų gaminimą klientai galės stebėti iš arti.

Populiarėja tam tikri vakarienių klubai, kuriuose jų nariai gali mėgautis ypatingais vietinių bei kviestinių šefų gurmaniškais šou, būti pirmieji, o dažnai ir vieninteliai, ragaujantys jiems sukurtus patiekalus ir gėrimus.

Vaikiškame meniu tradicines bulvytes ir traškios vištienos gabalėlius keis sveikesni pasirinkimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)