1. Vieta autobuse


Dirbant turizmo srityje žmonės dažniausiai teiraudavosi, kur geriausia ir saugiausia sėdėti autobuse. Vieno teisingo atsakymo, deja, nėra, bet prieš užsisakant vietas, tikslinga įvertinti šiuos aspektus:


• Prie lango/ prie praėjimo. Daugelis nori sėdėti prie lango, kad galėtų stebėti aplinką, ar pasidėjus kelioninę pagalvę nusnausti. Sėdint prie lango galite šiek tiek izoliuotis nuo kitų, pavyzdžiui, užsisukti į kampą ir skaityti. Bet sėdint prie lango, jausitės lyg užspaustas, nebus vietos pasijudinti. Prie praėjimo rekomenduotina sėdėti aukštesniems asmenimis, kad būtų galima ištiesti kojas ir prasimankštinti.

• Priekis/ galas/ vidurys. Pirmas dalykas ko turistai prašydavo „rezervuokite mums vietas pačiame priekyje, o jeigu dviaukštis autobusas, tada prie panoraminio stiklo viršuje“. Prieš rinkdamiesi vietas, įvertinkite, kur važiuosite. Sėdėti priekyje tikrai smagu, viskas matosi per didelį langą, bet nakties metu Jums atsipalaiduoti ir miegoti gali neleisti kitų automobilių ir kelio šviesos, taip pat vairuotojo klausoma muzika.

Buvo atvejų, kai keliavome Šveicarijoje ar Kroatijoje po kalnus, kur kalnų serpantinai siauri ir vingiuoti, kur vos prasilenkia du autobusai ir žmonės, kurie sėdėjo prieky pradėjo šaukti, kad nenori matyti kelio „vairuotojo akimis“. 

Kartais kelio geriau nematyti, ypač jeigu jis pavojingas. Beje, jeigu sėdėsite dviaukščio autobuso priekyje, turėkite omeny, kad iš autobuso išlipsite beveik paskutiniai.

Sėdėti gale nėra patogu, nes labiausiai jaučiasi autobuso lingavimas, dėl to gali pykinti. Sėdėti prie išėjimo durų, viduryje, visai neblogai – greitai išlipsite ir grįšite atgal į savo vietą, tačiau šalia yra tualetas, o tai reiškia, kad kiti keliautojai vis vaikščios pirmyn atgal pro jus. 

Anot saugumo specialistų, saugiausia sėdėti autobuso viduryje, nes avarijos atveju, dažniausiai nukenčia arba autobuso priekis, arba galas.


2. Svarbiausi daiktai šalia jūsų


Pasirūpinkite ir susipakuokite atskirą krepšelį su reikalingiausiais daiktais, kurių gali prireikti važiuojant. Lagaminai ir kitas sunkus bagažas dedamas į autobuso bagažinę, o kiekvieno sustojimo metu niekas Jums neatidarinės bagažo, kad pasiimtumėte kažkokias smulkmenas. Dėl to tokius dalykus kaip: vaistai, pakrovėjai, užkandžiai, dokumentai, kosmetika, skėtis ir šiltesni rūbai turėkite greta savęs.


Kelionė autobusu

3. Gėrimai su elektrolitais


Keliaujant autobusu, daugelis žmonių vengia skysčių, nes bijo, kad prireikus nebus galimybės pasinaudoti tualetu. Dabar nauji autobusai turi WC, bet naudojimasis jais vis tiek ribojamas, nes visas turinys vežamas kartu. Verta pasiimti gėrimų su elektrolitais, arba vandenyje tirpių miltelių, kurie padės numalšinti troškulį ir ne taip greitai pripildys šlapimo pūslę.


4. Užkandžiai


Turėkite sveikų užkandžių. Venkite maisto, turinčio daug druskos, nes tai iššauks didelį troškulį. Maistas kelionei turi būti kuo neutralesnis, turiu omeny kvapą. Nesugalvokite imti aitraus kvapo produktų, pvz. konservai, šprotai, marinuoti produktai ir pan. Nes kvapai gali erzinti šalia jūsų sėdinčius žmones. Puikus maistas kelionei: vaisiai, daržovės, riešutai bei džiovinti vaisiai, javainiai, liesa mėsa.


5. Ausų kištukai ir kaukė akims


Jeigu nusimato naktinė kelionė, būtinai turėkite su savimi miegojimo kaukę akims bei kokybiškus ausų kištukus. Važiuojant naktį miegoti neleidžia pravažiuojančių automobilių šviesos, kelio apšvietimas. O jeigu keliausite vasaros metu ir ankstyva rytinė saulė. Atsiriboti nuo aplinkos padės ausų kištukai. Autobuse nakties metu ne visiems pavyksta miegoti, todėl daugelis keleivių plepa, juokiasi, vairuotojai klauso muzikos. Turėdami šiuos du daiktus jūs jau pakeliui link patogesnės naktinės kelionės.


6. Kelioninė pagalvė ir pledas


Užtikrinti didesnį komfortą Jums padės speciali kelioninė kaklo pagalvė. Tai puikus daiktas, su kuriuo išvengsite kaklo skausmo. Su ja patogu ir miegoti, ir važiuoti dienos metu. Būtinai pasiimkite šiltesnį pledą, ar kokį apsiaustą, kuriuo galėtumėte jaukiai apsigobti miego metu. Tokio daikto gali prireikti ir keliaujant vasarą, kai kondicionieriai veikia visu pajėgumu.


Kelionė autobusu

7. Kojinės arba šlepetės


Pasiimkite atsargines kojines, kurias galėtumėte pasikeisti, jeigu pėdos suprakaituotų. Taip pat su švariomis kojinėmis galite važiuoti be batų, tai bus kur kas maloniau ir patogiau. Vasaros metu galite pasiimti paprastas šlepetes, kurias galėsite avėti vietoj batų autobuse. Su jomis greitai galėsite nubėgti sustojimų metu iki tualeto, ir nereikės kaskart autis batų.


8. Mankšta ir tempimo pratimai


Pasinaudokite kiekviena atsiradusia proga prasimankštinti ir pratempti kūną. Kai tik autobusas sustoja, išlipkite, pasivaikščiokite, padarykite tempimo pratimų. Tai suaktyvins kraujotaką, padės išvengti kojų tinimo bei pakels nuotaiką.


9. Dantų šepetėlis, popierinės/ drėgnos dezinfekuojančios servetėlės


Būtinai turėkite šalia savęs popierinių ar drėgnų servetėlių. Jos pravers norint nusišluostyti prieš/ po valgio rankas, padės atgaivinti veido ar kaklo odą jeigu suprakaituosite. Turėkite šalia dantų šepetėlį, kad ryte, autobusui sustojus, galėtumėte išsivalyti dantis, tai suteiks gaivos ir švaros jausmą.


Kelionė autobusu

10. Veikla autobuse


Planuokite, kuo užsiimsite kelyje, kad neprailgtų laikas. Pasiimkite mėgstamą žurnalą ar knygą, klausykite muzikos, žiūrėkite serialus. Prieš važiuodami pilnai pasikraukite elektronikos prietaisus, nors dabar daugelis autobusų turi rozetes. Turėkite omeny, kad naktį autobuse šviesos būna išjungtos, todėl jeigu planuosite skaityti, pasirūpinkite apšvietimu, tam puikiai tinka elektroninės knygos.

Autorius galite sekti feisbuke ir Instagrame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)