„Mes atvykome iš Varšuvos, švenčiame dešimtos klasės baigimą. Dabar einam į barą, o po to keliausim į klubą“, – prisistato naktiniu gyvenimu garsėjančioje gatvėje sutikta keturių, tikrai jaunai atrodančių merginų kompanija. Jos neslepia, kad yra išgėrusios, ir kad dar išgers. Net pasisako, kad vartoja tekilą. Jos aiškino, kad Bulgarija yra pati geriausia šalis pasaulyje, nes čia jaunuoliams galima viskas. Vėliau tas pačias lenkaites sutikau jau kitoje miesto vietoje savo kalba traukiančias kažkokią dainą. Jų kompanijoje jau buvo ir du vaikinai, kaip supratau – taip pat lenkai.

Visoje Europos sąjungoje nepilnamečiams galioja panašios taisyklės ir įstatymai. Nei alkoholio, nei rūkalų, juo labiau bilieto į striptizo klubą laisvai nenusipirksi. Tačiau viename populiariausių Bulgarijos kurortų – Golden Sands, lietuviškai Auksinėse smiltyse – visi su amžiumi susiję ribojimai ištirpo kartu su vasariškais karščiais. Ten visai nesvarbu, koks amžius parašytas pase ir nelabai kam rūpi, kad kai kurių pirkėjų išvaizda labai jauna – jeigu tik nori ir turi pinigų, parduos viską. Per kelis čia praleistus vakarus pamačiau tokių vaizdų, kokių dar niekur neteko regėti.

Dienos metu Golden Sands – visai padorus, tradicinis kurortas, kurio gatvėmis vaikšto daug šeimų, įvairaus amžiaus porų, draugų kompanijos. O štai sutemus, apie kokią 23 valandą vakaro – šio miesto klubai ir barai tampa kažkokia paauglių žaidimų aikštele. Šimtai, gal net tūkstančiai penkiolikos – aštuoniolikos metų jaunuolių pasipila į gatves linksmintis be tėvų priežiūros ir be jokių ribojimų. Kiekvienas daro ką nori, kiekvienas atsako už save.

Vaizdas kaip iš kokio fantastinio filmo, tarsi patekus į kažkokią planetą be suaugusiųjų. Kur bepasisuksi – moksleiviško amžiaus veidai. Pagrinde lenkai, čekai, prancūzai, vokiečiai, airiai. Toks vaizdas, kad jie visi tarpusavyje susimokė ir iš barų gatvių išvarė visus pilnamečius, palikdami tik aptarnaujantį personalą.

Stebėjau, kaip lengvai parduodamas alkoholis ir rūkalai kiekvienam užsukusiam į barus ar vietines maisto prekių parduotuves. Pavyko net nufilmuoti ir nufotografuoti, kaip tai vyksta. O viskas labai labai paprastai: pirkėjas prieina, pasako ko nori, pardavėja paduoda, pasiima pinigus ir „viso gero“. Po vienų tokių, tikrai labai jaunos išvaizdos pirkėjų, priėjau prie prekeivės ir pasiteiravau nuo kelių metų jaunuoliai Bulgarijoje gali vartoti alkoholį. Tačiau ši nenorėjo veltis į kalbas, sakėsi nesuprantanti jokios užsienio kalbos.

Daugybė alkoholinius kokteilius geriančių jaunuolių kiekvieną vakarą sėdi bare „Daiquiri Cocktail Bar”, kur garsiai groja lenkiško repo hitai. Paklausiau barmeno, kodėl jis parinko būtent tokią muziką, o šis paaiškino, kad tai dėl klientų, nes šioje vietoje pagrinde lankosi mokslo metus užbaigę lenkiukai, kurie nori atsipalaiduoti.

Populiarių pavadinimų alkoholiniai kokteiliai šioje vietoje kainuoja nuo 3 iki 5 eurų, lyginant su Italijos, Ispanijos ar Graikijos barais – tai gana maža kaina, todėl jaunuoliai užsisakydami tikrai nesikuklina, iškart ima po du ar daugiau.

Kaip man vėliau pavyko išsiaiškinti su vienu kalbiu, populiaraus baro darbuotoju – Bulgarijoje nėra jokio įstatymiško ribojimo nepilnamečiams vartoti alkoholinius gėrimus, jie tai drąsiai gali daryti. Bet štai pardavimo įstatyme numatyta, kad svaigiuosius gėrimus galima parduoti tik pilnametystės (18 metų) sulaukusiems asmenims. Kaip šią tvarką apeiti – jaunuoliai per daug galvos nesuka. „Jeigu butelį nuperka aštuoniolikmetis draugas – jis drąsiai gali tą gėrimą atiduoti jaunesniems. Pas mus taip daug kas ir daro. Ateina į barą kompanija, jeigu ten yra bent vienas pilnametis – jis aprūpina gėrimais visus likusius“, - pasakojo Burak vardu prisistatęs darbuotojas.

Tiesa, privalau pripažinti, nėra taip tragiškai blogai, kaip galėtumėte pagalvoti iškarto. Šlitinėjančių, stipriai apsvaigusių – tikrai netrūksta, bet ne tiek daug, kiek galėtų būti. Pavyzdžiui, iš didelės 20-30 žmonių kompanijos, vos vienas kitas. Nustebino ir tai, kad nemačiau agresyvių, konfliktuojančių tarpusavyje. Jeigu girtas – tai kažką rėkauja, dainuoja. Arba sėdi nusmigęs ant suoliuko, matyt laukia kol draugai parves į nakvynės vietą.

Žymiai daugiau nei pergėrusių, naktinėse Golden Sands gatvėse – jaunatviškų hormonų užvaldytų porelių. Bučiniai liejasi laisvai į visas puses. Ir ne tik bučiniai, kurorte dirbantys žmonės sakosi matę tiek daug visko, kad jų jau niekas nebestebina.

Dauguma jaunuolių labai atviri ir drąsiai pasakoja iš kur atvyko, kiek sumokėjo už kelionę ir kokių tikslų Bulgarijoje turi. „Seksas, norim sekso“, - paklausti, kodėl atvyko į Golden Sands kurortą, atsakė septyniolikmečiai airiai. Paklausti, ar keliauja vieni, vaikinai aiškino, kad su jais atskrido ir du pilnamečiai draugai, bet kuriam laikui kompanija atsiskyrė. Beje, airiai neslėpė fakto, kad atvykti atostogauti būtent čia jiems rekomendavo anksčiau Bulgariją jau pamėgę bičiuliai.

Didelė draugų kompanija iš mūsų kaimyninės Lenkijos taip pat atviravo, kad didelės atostogų programos vykdami į Bulgariją nepasiruošė. „Pliažas ir naktiniai klubai, tai viskas, ko mums reikia“, - sakė jie. Merginos ir vaikinai iš Varšuvos priemiesčio aiškino, kad jų šalyje yra kelionių agentūros, kurios nuo pradžių iki galo suorganizuoja atostogas moksleiviško amžiaus keliautojams. „Tai labai populiari paslauga, už mus atsako kelionių agentūros darbuotojai, viskas labai panašu kaip stovykloje, tik turime daugiau laisvės“, - pasakojo jie. Klausimas, kada jiems reikia grįžti į viešbutį, mano pašnekovus prajuokino. „Taisyklės yra tam, kad jas laužyti“, - pusiau lenkiškai, pusiau angliškai aiškino draugų kompanija ir planavo sugrįžti paryčiais, kai nusibos linksmintis.

Bulgarija tiesiog sutverta mažo biudžeto keliautojams, arba ribotus finansinius išteklius turintiems moksleiviams. Šėlionių ištroškusiems jaunuoliams visai nereikia prabangių kambarių, dešimties baseinų, balkono su vaizdu į jūrą. Jiems svarbu kur nors saugiai pernakvoti, švariai nusiprausti ir to gana, todėl jie drąsiai perka pačius pigiausius kelialapius į šią šalį. Moka po 200-300 eurų už savaitę, su skrydžiais ir labai tuo džiaugiasi. Nors pigiausi viešbučiai tikrai atrodo liūdnokai, niekam tai nerūpi. Juk ne viešbutyje gulėti atskrido, o pasilinksminti, kaip jaunystėje tikriausiai darė ir jų tėvai bei seneliai.

Kai kurie viešbučiai rodos specialiai orientuojasi į itin jaunus, daug reikalavimų neturinčius turistus. O kad jaunimui būtų smagiau – savo viešbučius pervadina temiškai, pavyzdžiui „Party hotel“ (liet. - vakarėlių viešbutis). Tokiuose, vyresniems, ramybės ieškantiems turistams jokiu būdu nepatartina apsistoti. Triukšmas, įvairaus pobūdžio riksmai ten girdisi kone ištisą parą. O ir niekas niekuo padėti negali. Jeigu kas nors sugalvoja skųstis – nieko nepeša. Kai dauguma viešbučio svečių – vakarėlininkai, tiesiog tenka prie jų taikytis.

Nežinau kada ir kaip tai prasidėjo, bet galima suprasti, kad panaši situacija šiame kurorte jau nebe pirmą sezoną. Daugumos barų ir klubų darbuotojai puikiai žino, kokie klientai pas juos ateis ir visiškai nesistebi pamatę itin jaunus veidus.

„Jeigu ne jaunimas – nežinau kaip mes išgyventume šį sezoną“, - tiesiai šviesiai sako striptizo klubo „Go go girls“ lankstinukus gatvėje dalijanti moteris. Ji nemano, kad jauno amžiaus vaikinams pamatyti suaugusių moterų striptizą yra blogai. Atvirkščiai, švelniai pašiepdama mano klausimus apie striptizą nepilnamečiams, ji aiškino, kad erotiniai šokiai šešiolikmečiams vaikinams gali būti tarsi mokomoji medžiaga, beveik atstojanti biologijos pamoką.

Kai šiai drąsiai, striptizo klubo atstovei pasisakiau rašantis straipsnį apie tai, kas čia dedasi – ši atsisakė toliau kalbėti ir į klubo vidų įleisti manęs nepanoro. Ji net bandė grasinti, kad apie tai rašyti negalima, nes sulauksiu pasekmių.

Daug drąsesni buvo penki vaikinai išėję iš minėto striptizo klubo. Keturi aštuoniolikmečiai ir vienas septyniolikmetis atvykę iš Čekijos sakė nusivylę vaizdu, kurį pamatė. „Mums tai buvo pirmas gyvenime striptizo klubas ir tikrai tikėjomės įdomesnės programos. Viskas atrodė gana liūdnai ir niūriai, klubas beveik tuščias, merginos šoka be aistros. Pornografijos puslapiuose galima pasižiūrėti įdomesnių vaizdų“, - sakė jie. Paklausti ar įeidami į klubą kam nors atskleidė savo amžių, jaunuoliai ėmė juoktis, jų nuomone – Bulgarijoje tai niekam nerūpi. „Jie tik klausė, ko mes norime išgerti ir viskas. Daugiau jokių klausimų“, - į mano klausimą atsakė vaikinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt