Niekam ne paslaptis, kad lietuviai yra vaistų mėgėjų tauta. Vaistinėse itin dažnai lankomės ne tik Lietuvoje, bet, pasirodo, net ir išvykę atostogauti į saulėtąją Turkiją, brangias atostogų minutes taip pat paskiriame vaistų paieškoms. Populiariame Kemero kurorte vaistinėje ant jūros kranto dirbanti lietuvė vaistininkė Renata Ozhan atvirai sako: mūsų tautiečiai – vieni geriausių pirkėjų, jie perka daug, ne tik sau, bet ir draugams.

Apie Renatą, penkerius metus dirbančią „Kemer Yat Limani“ vaistinėje Kemero kurorte, jau sklinda legendos. Viešbučiais apstatytame miestelyje prieš 24 metus iš Klaipėdos emigravusi moteris dažnam į Turkiją atostogauti atvykusiam lietuviui atstoja mamą, senelę ir gydytoją. Nors moters pavardė turkiška, ji – pati tikriausia lietuvė. Tiesiog čia sukūrė šeimą su vietiniu, todėl ir pasiliko gyventi.

Turkijoje atostogaujantys lietuviai šluoja vaistines

Mūsų tautiečiai, vos tik jiems kažkas nutinka, skuba pas Renatą prašyti patarimų. Ar žmogus perdegė saulėje, ar susipjaustė koją į stiklo šukę, ar šokdamas susitrenkė galvą, ar išgėręs lūpą prasiskėlė – visais klausimais lietuviai prašo būtent šios vaistininkės pagalbos. Kalbos apie ją jau seniausiai yra pasklidusios po visus viešbučius, lietuvis lietuviui perduoda informaciją, kad „jeigu kas atsitiks“ nereikia panikuoti – nuo visko išgelbės būtent Renata.

„Dauguma atvykusių čia atostogauti nemoka angliškai, todėl su mano kolegomis turkais nesusikalba. Kai pokalbis eina apie mums visiems brangiausią turtą – sveikatą, žmonės nori aiškiai suprasti, kas jiems yra sakoma. Todėl visi taip ir nori išgirsti patarimų iš manęs“, – sako visada mielai besišypsanti ponia Renata.

Vaistinėje, kuri dirba nuo devintos valandos ryto iki vienuoliktos vakaro, lietuvė būna ne visą dieną, kartais nuo ryto iki pietų, kartais nuo pietų iki vakaro.

„Mes turime dvi pamainas, tai jau kaip išpuola, taip ir būnu čia. Žmonės dažnai ateina, pažiūri, ar aš esu, jeigu ne, nieko neperka, grįžta vėliau, specialiai, kad aptarnaučiau būtent aš. Nežinau, ar kitais kolegomis nepasitiki, ar bijo nesusikalbėti. Aišku, man yra malonu, kad žmonėms esu tokia reikalinga“, – džiaugsmo neslepia vaistininkė.

Poilsiauti į Antalijos regione esantį Kemerą lietuvius skraidina net penkios kelionių organizavimo kompanijos, tad šis miestelis nuo pirmųjų balandžio dienų iki lapkričio pradžios būna pilnas lietuviškai kalbančių poilsiautojų. Renata juokiasi, kad kartais net pasijaučia, kad ji yra sugrįžusi į gimtinę.

„Tūkstančiai žmonių iš Lietuvos, ant kiekvieno kampo mūsiškį sutiksi. O ypatingai mano vaistinėje, kurią žmonės yra labai pamėgę. Sunku pasakyti, kiek lietuvių užsuka per dieną, bet mažiausiai 10. Kartais būna dvigubai ar net trigubai daugiau, čia jau, žinote, diena dienai nelygi“, – bando skaičiuoti Renata, bet pripažįsta, kad jokios statistikos neveda.

Vis tik vaistininkė sutiko man atvirai papasakoti, kuo labiausiai skundžiasi tautiečiai ir ką jie dažniausiai perka.

„Kai kas nors blogai, lietuviai ne pas gydytoją skuba, o tiesiai į vaistinę. Mėgsta patys sau ligas nusistatyti. Jeigu žiūrėsime iš vaistų, tai pagrindinės prekės, kurias dažniausiai ima lietuviai, yra paracetamolis ir aspirinas. Pastoviai šitos dvi prekės, ar peršalo, ar galvą skauda, ar dar kažkas atsitiko – ima paracetamolį ir aspiriną“, – stebisi vaistininkė.

Turkijoje atostogaujantys lietuviai šluoja vaistines

Tačiau pripažįsta, kad pati pagrindinė, pati perkamiausia prekė vis tik yra ne iš vaistų lentynos.

„Nežinau, ar žinote, bet turkai turi savo „viagrą“, na, tokį preparatą, skirtą vyriškai potencijai. Tai toks džemas – aš taip jį vadinu. Turkai sako, kad labai gerai veikia, viešbučių darbuotojai pastoviai poilsiautojams rekomenduoja. Tai žmonės ir ateina pas mus tos „viagros“ ieškoti.

Perka sau, draugams, giminėms. Žinokite, ima po tris, keturias, penkias. Vieną gal pabando atostogų metu, kitas vežasi ateičiai, į namus, kad turėtų“, – pasakoja Renata.

Tačiau pati patvirtini, kokie tos stebuklingos turkiškos „viagros“ poveikio rodikliai, negali. „Dažnai sugrįžta tie patys klientai, tai, matyt, veikia“, – pečiais gūžčioja ji.

Tarp pačių populiariausių, lietuvių labiausiai pageidaujamų prekių, anot Renatos, patenka ir vaistai nuo pagirių.

„Tikrai nesistebiu, juk aplinkui daug „viskas įskaičiuota“ maitinimą siūlančių viešbučių. Juose alkoholis liejasi upėmis, žmonės geria, kiek pajėgia, neribodami savęs. Tai ir išeina, kad kitą dieną pagirios. Galvą skauda, negaluoja. Skuba pas mane, prašo padėti. Ką aš dar galiu padaryti, stebuklų nebūna – duodu vaistukų nuo pagirių. Sakau – pagerkite, turėtų praeiti“, – pasakoja vaistininkė.

Per penkerius darbo metus farmacijos specialistė pastebėjo, kad itin daug lietuvių moterų Turkijoje linkusios prisipirkti pačių įvairiausių maisto papildų.

„Matyt dėl kainų, nes pas mus kai kurios prekės perpus pigesnės nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, einamiausia prekė iš papildų sekcijos yra kolagenas, jo pageidauja kas antra klientė. Ima iškart po kelias pakuotes ateičiai, nes žmonės ne kvaili – paskaičiuoja, kad čia labiau apsimoka“, – sako vaistininkė.

Ji dažnai girdi lietuvius vaikštant tarp lentynų ir lyginant kainas. „Daug kas yra pastebėjęs, kad vienas populiarus vaistas nuo gerklės skausmo pas mus irgi žymiai pigesnis nei Lietuvoje. Nuolatos visi jį perka“, – teigia Renata.

Didžiausia staigmena mūsų tautiečiams būna, kad Turkijos vaistinėse kai kuriuos antibiotikus galima įsigyti be gydytojo išrašyto recepto. Tai sužinoję lietuviai, reikia ar nereikia, perka juos ateičiai, jog turėtų savo namų vaistinėlėse. Dažnai iškart ima po kelias dėžutes ir antibiotikų pakuotę kaip lauktuvę iš Turkijos parveža draugams.

Taip taip, baigėsi tie laikai, kai visi skraidindavo magnetukus ir kitokius niekučius iš suvenyrų parduotuvės – dabar žmonės iš atostogų parveža antibiotikų ir „viagros“. Naujoji lietuvių atostogautojų karta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)