Lietuva gali didžiuotis turimais apžvalgos bokštais, kurių vieni stebina nuostabiais atsiveriančiais kraštovaizdžiais, kiti gali pasigirti savo aukščiu, treti – suteikiamu potyriu, nes galima ne tik užlipti, bet ir prasieiti taku, apsuptu medžiais.

Nebijantiems fizinio iššūkio, remiantis miestų turizmo informacijos centrų medžiaga, siūlome 10 aukščiausių apžvalgos bokštų, kuriuose tik dar kartą įsitikinsite, kokia graži yra Lietuva.

1. Birštono apžvalgos bokštas, 45 m

Šis bokštas yra aukščiausias Lietuvoje – bokšto apžvalgos aikštelė yra 45 metrų aukštyje, o visas bokštas siekia 55 metrus. Užlipus 300 laiptelių į viršų, prieš akis atsiveria Nemuno kilpos, miškas, Birštono panorama, vienkiemio sodybos. Kopiant galima sustoti atsikvėpti šešiose vietose.

Iki pat bokšto automobiliu privažiuoti negalima – pasistačius jį aikštelėje, teks paeiti apie 10 minučių. Taip pat objektą pasiekti galima dviračiu.

Bokšto al. 25, Birštonas


Iki atsirandant Birštono apžvalgos bokštui, šis buvo aukščiausias Lietuvoje. Kopimas į tarsi liauno medžio stiebą atrodantį bokštą prilygsta lipimui ant devynaukščio namo stogo. Nuo viršaus atsiveria Labanoro regioninio parko vaizdai, Baltųjų Lakajų ežeras.

Netoli nuo apžvalgos bokšto galima prieiti prie ežero, kur rasite pontoninį lieptą, pavėsinių.

Mindūnų k., Mindūnų sen., Molėtų r.

Mindūnų apžvalgos bokštas

3. Anykščių šilelio medžių lajų tako apžvalgos bokštas, 34 m

2015 metais atidarytas objektas greitai sulaukė milžiniško žmonių susidomėjimo ir iki šiol yra itin populiari lankytina vieta. Praėjus 300 m medžių lajų taku, pabaigoje laukia apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria Anykščių šilelis, Šventosios vingiai, Šv. Mato bažnyčios bokštai.

Dvaronių k. 5, 29168 Anykščių r.


4. Sartų ežero apžvalgos bokštas, 33 m

Nuo 2006 metais pastatyto apžvalgos bokšto matosi ketvirto pagal dydį Lietuvoje Sartų ežero vaizdai. Taip pat galima grožėtis Sartų regioninio parko kraštovaizdžio reljefu.

Sartų ežero apžvalgos bokštas; 55.8409236, 25.838685


5. Šiliniškių apžvalgos bokštas, 30,50 m

Tai yra pirmoji apžvalgos aikštelė, įrengta ant mobiliųjų telekomunikacijų anteninio bokšto. Šis objektas neretai pavadinamas ir Ginučių, mat netoliese yra tokio pavadinimo kaimas. Pasiekus viršų, jus pradžiugins matomi Ignalinos apylinkių vaizdai: vingiuoti kaimo keliukai, miškai, Ūkojo, Pakaso ir Sravinaičio ežerai.

Papiliakalnės kaimas, Linkmenų seniūnija, Ignalinos rajonas

Varėnos rajone Dzūkijos nacionaliniame parke esančio apžvalgos bokšto aukštis siekia 30 m. Apžvalgos aikštelė yra įrengta mobiliojo ryšio bokšte. Pasiekus viršūnę, galima grožėtis Puvočių kaimu ir aplink esančiais miškais.

4875+JM Puvočiai, Varėnos rajono savivaldybė

7. Kirkilų apžvalgos bokštas, 30 m

Biržų regioninio parko teritorijoje esančio apžvalgos bokšto forma primena kanoją arba grimztančią valtį. Pirmame bokšto aukšte yra nedidelis amfiteatras. Užlipus į apžvalgos aikštelę, atsiveria 30 vandens pilnų smegduobių. Netoliese taip pat yra pažintinis takas.

Ežerėlių g., Kirkilai, Biržų r.


8. Kamanų apžvalgos bokštas, 30 m

Netoli Kamanų mokomojo tako stovi bokštas su dviem apžvalgos aikštelėmis. Nuo viršūnės atsiveria Kamanų pelkės plynės ir salos, miškai. Kadangi apžvalgos bokštas yra rezervate, jame draudžiama lankytis be darbuotojo.

Pušų g. 2, Akmenės II kaimas, Akmenės rajonas

9. Sendvario apžvalgos bokštas, 26 m

Užkopus į 26 m aukščio Meiliūnų kaime Švenčionių rajone esantį apžvalgos bokštą, atsiveria nuostabūs vaizdai.

Meiliūnai, Švenčionių raj.

Sendvario apžvalgos bokštas

10. Merkinės apžvalgos bokštas, 26 m

Merkinės apžvalgos bokštas įrengtas dešiniajame Nemuno krante. Vėjuotą dieną viršuje gali jaustis siūbavimas, tačiau baimintis nereikėtų, nes bokštas yra saugus. Nuo apžvalgos aikštelės matosi Nemuno kraštovaizdžio draustinis, miškai, dalis Merkinės senamiesčio, tiltas per Nemuną.

Merkinės apžvalgos bokštas; 54.163783, 24.174738


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją