Apie situaciją Maroke užklausus pagrindinių Lietuvos kelionių organizatorių ir agentūrų, iš daugumos gauti patvirtinimai, kad šiuo metu kelionės šia kryptimi nėra organizuojamos. Artimiausios išvykų datos varijuoja – remiantis jų internetinių puslapių duomenimis, kai kurie ketina skraidinti vėliau rudenį, kiti – tik kitąmet.

Anot Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, šiuo metu Maroke atostogauja 12 „Makaliaus“ klientų grupė. Jo teigimu, keliautojus lydi profesionali įmonės kelionių vadovė ir vietinis gidas, o su keliautojais kasdien palaikomas ryšys.

„Penktadienio vakarą keliautojai buvo labai nutolę nuo tos vietos, kurioje vyko žemės drebėjimas – jie lankėsi Feso mieste, kuris yra apie 500 km atstumu nuo Marakešo. Visi keliautojai jaučiasi saugiai ir ramiai, kelionės programos kol kas koreguoti nereikėjo.

Keliautojai visos kelionės metu šalia turi lietuviškai kalbantį kelionės vadovą bei vietinį marokietį gidą, todėl nuolatos yra aprūpinami naujausia informacija. Šiuo metu ateities kelionės planų nekeičiame, tačiau situaciją sekame ir, esant būtinybei, priimsime atitinkamus sprendimus bei nedelsdami informuosime keliautojus“, – teigia R. Širvinskas-Makalius ir priduria, jog artimiausios kitos išvykos šia kryptimi – rugsėjo 20-ą bei spalio 1 d.

Žemės drebėjimas Maroke

Matant iš kitų kelionių agentūrų informacijos, dauguma skrydžius šia kryptimi vykdo su persėdimais arba daro užsakomuosius skrydžius. Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas patvirtino, kad tiesioginių skrydžių iš Lietuvos į Maroką nėra. Pasak jo, žmonės dažniausiai skrenda su persėdimu Frankfurte, Stambule, Paryžiuje.

URM teigimu, 2023 metų rugsėjo 8 dieną prieš vidurnaktį Maroko Karalystėje įvyko 6,8 balų stiprumo žemės drebėjimas. Jo epicentras – į pietvakarius nuo Marakešo, šalies centre (320 km nuo sostinės Rabato).

„Lietuvos ambasada Paryžiuje po įvykio seka situaciją, susisiekė su atitinkamomis tarnybomis – duomenų, kad tarp nukentėjusiųjų būtų Lietuvos piliečių, šiuo metu nėra. Dėl konsulinės pagalbos į ambasadą Lietuvos piliečiai iki šiol nesikreipė, tačiau palaikomas ryšys su šiuo metu Maroke esančiais piliečiais.

Maroke esantiems Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojame išlikti budriems, sekti naujienas ir vadovautis oficialiomis šalies valdžios bei pagalbos tarnybų rekomendacijomis.

Lietuvos piliečiai konsultaciją skubios konsulinės pagalbos klausimais visą parą gali gauti Užsienio reikalų ministerijos bendruoju telefonu +370 5 236 2444 ir el. paštu pilieciai@urm.lt, taip pat susisiekę su ambasada telefonu +33 6 75 04 15 01 ir el. paštu consul.fr@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją bei tiesioginius Ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje“, – komentuoja URM.

Kelionių advokatas Edmundas Rusinas esantiems Maroke arba ketinantiems ten keliauti pataria glaudžiai bendradarbiauti su kelionės organizatoriais, iš kurių turėtumėte gauti pirminę ir aktualiausią informaciją apie situaciją šalyje.

„Sudarę su kelionių organizatoriumi organizuotos turistinės kelionės sutartį, įgyjate teisę nutraukti ją, jei kelionės tikslo vietoje arba visiškai šalia jos atsiranda ypatingų aplinkybių, pavyzdžiui, kaip šiuo atveju, įvyksta žemės drebėjimas. Kelionių organizatorius, su kuriuo sudaryta organizuotos turistinės kelionės sutartis, dėl analogiškos padėties, t. y. ypatingų aplinkybių, taip pat turi teisę nutraukti sutartį, apie tai nedelsiant informuodamas keliautoją. Tokiu atveju keliautojas neturi teisės į patirtų nuostolių atlyginimą.

Tais atvejais, kai esate įsigiję pavienę paslaugą, pavyzdžiui, skrydžio bilietus, ir faktiniam vežėjui neatšaukus skrydžio, deja, bet neturite teisės reikalauti už bilietą sumokėtų pinigų grąžinimo. Nepriklausomai nuo to, įvykus ypatingoms aplinkybėms, rekomenduojame bendradarbiauti su faktiniu vežėju, kuris tam tikrais atvejais gali nuspręsti leisti pasikeisti skrydžio bilietus arba grąžinti už juos sumokėtus pinigus“, – sako E. Rusinas.

Delfi primena, kad žemės drebėjimas sukrėtė Maroką penktadienį 23 val. 11 min. (1 val. 11 min. Lietuvos laiku). Skelbiama, kad tai galingiausias Maroke kada nors užfiksuotas žemės drebėjimas. Šalies valdžia paskelbė trijų dienų gedulą, o gelbėjimo tarnybos toliau ieško išgyvenusiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją