Anot Angelinos, kai Maroką supurtė žemės drebėjimas, ji kartu su savo turistų grupe ir vietiniu gidu buvo Feso mieste, esančiame maždaug 500 km nuo epicentro.

„Buvo mūsų grupėje keliautojų, kurie apie žemės drebėjimą sužinojo tik atsikėlę ryte, kai pradėjome apie tai kalbėti, nes šiek tiek pajautėme. Buvo labai lengvas šviestuvų siūbavimas, kažkiek pavibravo lova. Tikrai daugiau nieko nebuvo.

Prasidėjus žemės drebėjimui, staigiai pasižiūrėjau internete, kur yra epicentras, pamačiau, kad toli nuo mūsų, o tada jau kontroliavau situaciją stebėdama naujienas – be reikalo nejaudinau žmonių iki ryto, pati laikiau ranką ant pulso“, – kalbėjo A. Zaleckaitė.

Žemės drebėjimas Maroke

Angelina pabrėžė, kad šios kelionės maršrutas yra sudėliotas palankiai – grupė Marakeše lankysis tik poryt, o naktį praleis naujos statybos pastatuose, kurie yra saugūs.

„Toje vietoje nėra katastrofinė situacija. Mačiau reportažų, jog ten gyvenimas jau vyksta įprasta eiga, – tikino A. Zaleckaitė. – Blogiausia situacija yra kalnuose, bet ten turistai paprastai nebūna, negyvena ir neapsistoja – nebent tai būna savarankiški kalnų žygius mėgstantys keliautojai.“

Angelinos teigimu, šiuo metu Maroke keliauti yra visiškai saugu, kol kas suplanuoto maršruto keisti nereikia.

„Vietiniai partneriai kontroliuoja situaciją ir, jeigu bus bent mažiausias blogas dalykas, tikrai galima pakeisti bei išimti vieną programos dalį ją pakeičiant alternatyva. Mes patys dabar esame dykumoje, 550 km nuo Marakešo, visiškai saugūs. Ką tik grįžome iš ekskursijos, visi geros nuotaikos, nesijaudiname. Taip, pakalbame apie tai, bet gyvenimas teka sava vaga“, – pasakojo A. Zaleckaitė.

Vis dėlto Angelina neslėpė, kad vietiniai gyventojai diskutuoja apie esamą situaciją, vieni kitų klausinėja, ką girdėjo ar matė.

„Žmonės domisi, rūpinasi, tačiau nėra taip, jog gyvenimas sustojo ir visi aimanuoja. Vietiniai gyventojai yra labai veiklūs, jie iš karto imasi darbų, tikrai labai greitai viską renovuoja“, – kalbėjo A. Zaleckaitė.

Delfi jau kiek anksčiau rašė, kad, laimei, daugelis lietuvių kelionių organizatorių ir agentūrų skrydžių šia kryptimi šiuo metu nevykdo, o Užsienio reikalų ministerija (URM) apie nukentėjusius lietuvius žinių neturi.

Anot Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, šiuo metu Maroke atostogauja 12 „Makaliaus“ klientų grupė. Jo teigimu, keliautojus lydi profesionali įmonės kelionių vadovė ir vietinis gidas, o su keliautojais kasdien palaikomas ryšys.

„Penktadienio vakarą keliautojai buvo labai nutolę nuo tos vietos, kurioje vyko žemės drebėjimas – jie lankėsi Feso mieste, kuris yra apie 500 km atstumu nuo Marakešo. Visi keliautojai jaučiasi saugiai ir ramiai, kelionės programos kol kas koreguoti nereikėjo.

Keliautojai visos kelionės metu šalia turi lietuviškai kalbantį kelionės vadovą bei vietinį marokietį gidą, todėl nuolatos yra aprūpinami naujausia informacija. Šiuo metu ateities kelionės planų nekeičiame, tačiau situaciją sekame ir, esant būtinybei, priimsime atitinkamus sprendimus bei nedelsdami informuosime keliautojus“, – teigė R. Širvinskas-Makalius ir pridūrė, jog artimiausios kitos išvykos šia kryptimi – rugsėjo 20-ą bei spalio 1 d.

Matant iš kitų kelionių agentūrų informacijos, dauguma skrydžius šia kryptimi vykdo su persėdimais arba daro užsakomuosius skrydžius. Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas patvirtino, kad tiesioginių skrydžių iš Lietuvos į Maroką nėra. Pasak jo, žmonės dažniausiai skrenda su persėdimu Frankfurte, Stambule, Paryžiuje.

URM teigimu, 2023 metų rugsėjo 8 dieną prieš vidurnaktį Maroko Karalystėje įvyko 6,8 balų stiprumo žemės drebėjimas. Jo epicentras – į pietvakarius nuo Marakešo, šalies centre (320 km nuo sostinės Rabato).

„Lietuvos ambasada Paryžiuje po įvykio seka situaciją, susisiekė su atitinkamomis tarnybomis – duomenų, kad tarp nukentėjusiųjų būtų Lietuvos piliečių, šiuo metu nėra. Dėl konsulinės pagalbos į ambasadą Lietuvos piliečiai iki šiol nesikreipė, tačiau palaikomas ryšys su šiuo metu Maroke esančiais piliečiais.

Lietuvos piliečiai konsultaciją skubios konsulinės pagalbos klausimais visą parą gali gauti Užsienio reikalų ministerijos bendruoju telefonu +370 5 236 2444 ir el. paštu pilieciai@urm.lt, taip pat susisiekę su ambasada telefonu +33 6 75 04 15 01 ir el. paštu consul.fr@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją bei tiesioginius Ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje“, – komentavo URM.

Delfi primena, kad žemės drebėjimas sukrėtė Maroką penktadienį 23 val. 11 min. (1 val. 11 min. Lietuvos laiku). Skelbiama, kad tai galingiausias Maroke kada nors užfiksuotas žemės drebėjimas. Šalies valdžia paskelbė trijų dienų gedulą, o gelbėjimo tarnybos toliau ieško išgyvenusiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją