O Stelmužė dar prieš kurį laiką atrodė itin varganai - užkalta skardomis ir paramstyta iš šonų.

Šalia - antra pagal senumą bažnytėlė Lietuvoje (seniausia yra Palūšėje, ta kur ant vieno lito banknoto kartu su Žemaite buvo nusėdusi).

Tiesa, šita yra daugiau autentikos išsaugojusi, nes Palūšės bažnyčia turėjo rimtesnę restauraciją. Ne veltui įėjimo auka - litas, kaip į muziejų.

Tam pačiam Stelmužės kaimelyje - Vergų bokštas, kuriame, sakoma, dvarininkai baudžiauninkus kalino:

Praėjusią vasarą ten dar plačiau pasivažinėjom, ištraukiau kelias nuotraukas, gal ką suvilios - yra daug įdomių vietų netoli nuo Zarasų - pradedant į vakarus nuo Zarasų esančio Rokiškio rajono dvarais, ir baigiant šalia rytuose esančiu keistoku miestu Visaginu su greit muziejiniu eksponatu tapsiančia atomine elektrine. Zarasai iš ežero salos:

Prie Ilgio ežero (netoli Imbrado kaimelio) yra viena iš keliasdešimties Marijos apsireiškimo vietų Lietuvoje - beveik kryžiaus kalno užuomazgos tik lygumoje, šalia ežero. Apsilankę čia dabar jau turėtų rasti progą aplankyti ir naują koplyčią.

Rokiškio dvaras - turbūt vienas geriausiai sutvarkytų Lietuvoje, dar ir su visais gretimais dvaro pastatais:

Nuo Rokiškio važiuojant į Biržų pusę griūva labai gražus Panemunio dvaras (statytas XIX a.) - architektūra originali ir nelabai lietuviška - viena įdomiausių, kiek teko matyti dvarų Lietuvoje.

Tik gaila, kad byra jis jau - galima įeiti į vidų, dar matyti išlikę pėdsakai, kad tarybiniais metais čia buvo įrengta mokykla su sporto sale antrame aukšte, o po to jau palikta likimo valiai.

Ir dar pora vietinių, pagautų kažkur tarp Visagino, Zarasų ir Rokiškio:

Yra ir daugiau ką ten pamatyti - gero kelio!

Dalintis
Nuomonės