Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Parkas įkurtas 1975 metais, o jo steigimo tikslas apsaugoti unikalią Andų kalnų gamtą. Po 10 metų parkas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Parkas apima 2000–6000 m aukščio kalnų sritį su aukščiausiu šalyje Huaskarano kalnu, taip pat Alpamajo, Pisko viršukalnėmis. Parke yra 663 ledynai, 296 ežerai, 41 upė (tarp jų Santa, Maranjonas, Pativilka).

Parko zonos klimatui būdingas sezoniškumas: gruodžio-kovo laikotarpiu vyraujant oro masėms iš Amazonijos dažni krituliai, tuo tarpu gegužės-spalio laikotarpiu kritulių būna labai mažai, dienos tampa karštos (apie 25 laipsnius šilumos, dažnai ir dar karštesnės), naktys šaltos (temperatūra nukrenta žemiau nulio).

Uaskarano nacionaliniame parke saugoma būdinga Andų regiono gamta. Čia yra 779 augalų, 112 paukščių rūšių. Iš paukščių išskirtini Andų kondoras, Merganetta genties antys, Andų tinamas. Yra 10 žinduolių rūšių, iš kurių kelios saugomos: pampų katė (colocolo), Andų katė, akiniuotasis lokys, šiaurinis Andų elnias, vikunija. Taip pat parko teritorijoje yra priešinkinės Čavino kultūros gyvenviečių liekanų.