Lapkričio 3 d. „Wizz Air“ lėktuvas, skridęs iš Bukarešto (Rumunija) į Torpą (Norvegija) buvo priverstas skubiai nusileisti Malme, Švedijoje, nes vienas keleivis pabandė įsiveržti į pilotų kabiną.

Pasak šaltinių, 43 metų rumunas rėkdamas pašoko iš savo vietos ir metėsi į lėktuvo priekį. Pribėgęs prie pilotų kabinos, jis du kartus stipriai spyrė į duris. Laimei, pribėgę keli kiti keleiviai vyrai sugebėjo jį sutramdyti ir pririšti prie sėdynės. Lėktuvui teko išsukti iš maršruto ir nusileisti Malme, kur vyriškis buvo suimtas.

Pareigūnų teigimu, nėra pagrindo manyti, kad šis incidentas kažkaip susijęs su teroru, tačiau agresyviam keleiviui, greičiausiai, bus pateikti kaltinimai dėl aviacijos įstatymų pažeidimo ir sukelto pavojaus kitiems keleiviams.

Šiuo atveju iš lėktuvo buvo pašalintas vienas žmogus, o iš kitos oro linijų bendrovės lėktuvo vienu metu buvo pašalinti net septyni keleiviai.

Antradienį „Spirit Air“ lėktuvas, kuris iš Dalaso (JAV) turėjo skristi į Los Andželą, dar nebuvo pakilęs, kai skrydžio palydovas apkaltino vieną juodaodį keleivį, kad šis kelia pavojų, nes atsisakė pakilti iš savo vietos. „CBS2“ praneša, kad minėtas juodaodis vyras buvo išvestas iš lėktuvo, o kai kiti šeši juodaodžiai keleiviai išreiškė savo nepasitenkinimą dėl tokio elgesio su keleiviu, jie taip pat buvo išvesti. Šis incidentas sukėlė protestus dėl rasinės diskriminacijos.

Ir galiausiai, „American Airlines“ oro linijų bendrovės lėktuvas, skridęs iš Finikso į Niujorką, buvo priverstas skubiai nusileisti Vičitoje (Kanzaso valstija), nes vienas keleivis ėmė elgtis agresyviai. Anot kitų šiuo lėktuvu skridusių keleivių įrašų „Twitter“ svetainėje, minėtas keleivis tapo nevaldomas ir grasino nužudyti kitus keleivius.

„Skrydžio palydovas pranešė, kad kilo pavojus saugumui, todėl reikia išvesti iš lėktuvo vieną keleivį, – sakė keleivis Troy‘us Petrunoffas. – Incidentas įvyko praėjus pusantros valandos nuo pakilimo.“

Kai lėktuvas nusileido Vičitoje, jį pasitiko vietos teisėsaugos pareigūnai, kurie agresyvų keleivį suėmė.

Nors atrodo, kad tokie incidentai vyksta kažkur toli, vis dėlto akivaizdu, kad jų padažnėjo.

Praeitą savaitę devynių asmenų šeima buvo pašalinta iš „JetBlue“ oro linijų bendrovės lėktuvo, nes skrydžio palydovei susidarė įspūdis, kad jie kelia riziką skrydžio saugumui.

Spalio 28 dieną viena moteris lėktuve buvo surakinta antrankiais už tai, kad pasinaudojo verslo klasės tualetu vietoj to, kad eitų į ekonominės klasės tualetą. Kilus kivirčui, pilotas nusprendė skubiai leistis Turkijoje, kur moteris buvo pašalinta iš lėktuvo.

Tad kas gi vyksta? Ar keleiviai tapo nevaldomi, o gal oro linijų bendrovės tapo paranojiškos?

Aviacijos eksperto Joe Brancatelli nuomone, šią problemą ko gero skatina tai, kad lėktuvo įgulos nariai lėktuve turi praktiškai neribotą galią.

„Lėktuvo įgulos nariai elgiasi ne tik kaip policijos pareigūnai, bet ir kaip teisėjai ir bausmės vykdytojai, – pasakė jis. – Ar įgulos narių reakcija perdėta? Žinoma. Jie taip gali elgtis, nes Jungtinėse Valstijose skrydžių palydovams suteikta visiška sprendimų ir veiksmų laisvė.“

Tačiau ir keleiviai ne visada elgiasi nepriekaištingai. Profesorius Robertas Boras specializuojasi klinikinėje aviacijos psichologijoje, tad kai kuriuos neramumus jis aiškina tuo, kad prieš lipant į lėktuvą, emocinė kai kurių keleivių būklė būna pakitusi.

„Neretai į lėktuvą lipa emociškai prislėgti žmonės. Galbūt jiems sukėlė stresą labai trumpas laikas tarp skrydžių ar nesklandumai šeimoje, o gal darbe, – sako R. Boras. – Be to, kai kurie žmonės bijo skristi, ir tai pasireiškia neramiu elgesiu.“

R. Boras rekomenduoja keleiviams, pakliuvusiems į kivirčą lėktuve, pernelyg nesikoncentruoti į savo teises. „Nepamirškite, kad kelionė lėktuvu ne visada bus tobula. Jūs nesate vienintelis keleivis ir ne visada viskas vyks pagal jūsų norus.“