Taigi, kokių Europos miestų patariama saugoti amerikiečių turistams?

8. Kijevas, Ukraina

• 3,2 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Didžiausias Ukrainos miestas yra vienas iš pavojingiausių miestų Europoje. Vidutiniškai kasmet Kijeve nužudoma apie 100 gyventojų. 2010 m. šiame mieste buvo įvykdyta 118 žmogžudysčių. Amerikiečiai, kurie vis dėlto pasiryžo keliauti į Kijevą, raginami būti budrūs ir įspėjami nevažinėti viešuoju transportu (taip ir ir priemiesčio traukiniais), nes būtent viešajame transporte, kaip rašoma Cheatsheet.com, ir įvykdoma daugiausiai smurtinių nusikaltimų.

7. Belfastas, Šiaurės Airija

• 3,3 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Norite tikėkite, norite – ne, bet kažkada Belfastas – esantis Šiaurės Airijoje ir priklausantis Jungtinei Karalystei – buvo atsidūręs vienoje auksščiausių pozicijų pavojingiausių Europos miestų sąraše.

Aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje nusikalstamumo lygis siekė apie 31 žmogžudystę 100 tūkst. žmonių – tai gali prilygti nebent nusikalstamumo lygiui tokiose vietose, kaip Pietų Afrika ar Kolumbija.
Vis dėlto net ir 3,3 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų neguodžia, turint omenyje, kad mieste gyvena vos 286 tūkst. žmonių.

6. Ryga, Latvija

• 3,3 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Vienos iš Baltijos šalių, Latvijos sostinėje Rygoje taip pat gausu nusikaltimų – žmogžudysčių ir kitokių, įskaitant vagystes. Cheatsheet.com rašo, kad nors nusikalstamumo lygis gerokai sumažėjo palyginus su ankstesniais laikais, vis dėlto turistams patariama vengti tokių vietų, kaip miesto parkai ir itin didelę minią sutraukiantis senamiestis, nes šiose vietose dažniausiai ir kyla konfliktai.

Ryga

5. Podgorica, Juodkalnija

3,5 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Nors 3,5 žmogžudystės atrodo daug mažiau nei 6,5 (kažkada Porgoricoje buvo fiksuojamas toks nusikalstamumo lygis), vis dėlto Juodkalnijos sostinė ir didžiausias miestas laikomas vienu pavojingiausių Europoje. Metai iš metų nusikalstamumas Juodkalnijoje nekinta, nors kartais rodiklis ir svyruoja.

4. Maskva, Rusija

• 4,2 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Maskva yra didžiausias miestas Europoje, bet tikrai ne saugiausias. Maskvoje gyvena 12 mln. žmonių, o 100 tūkst. gyventojų tenka 4,2 žmogžudystės. Vis dėlto Maskvoje, kaip ir kituose Europos miestuose, nusikalstamumas sumažėjo, lyginant su ankstesniais laikais, tačiau kasmet čia nužudoma apie 500 žmonių. Be smurtinių nusikaltimų Rusijos sostinėje daug automobilių vagysčių ir kitų pažeidimų.

3. Vilnius, Lietuva

• 4,7 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Nors Lietuvoje įvykdoma 4,7 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų, turistams, anot portalo Cheatsheet.com, per daug bijoti smurtinių nusikaltimų nevertėtų, nes Lietuvoje daugiausiai fiksuojama smulkių vagysčių ir kreditinių kortelių vagysčių. Amerikiečiai, keliaujantys į Lietuvos sostinę, įspėjami būti itin atidūs ir imtis visų įmanomų atsargumo priemonių, kad apsisaugotų nuo vagysčių.

2. Glazgas, Škotija

• 5,1 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Didžiausiame Škotijos mieste per metus vidutiniškai įvykdoma apie 30 žmogžudysčių, arba 5,1 žmogžudystės 100 tūkst. žmonių. Vis dėlto daugiausiai nusikaltimų siejama su organizuotu nusikalstamumu ir gaujų tarpusavio nesutarimais. Kaip ten bebūtų, amerikiečiai turistai įspėjami Glazge laikytis visų įmanomų atsargumo priemonių.

1. Talinas, Estija

• 5,5 žmogžudystės 100 tūkst. gyventojų

Ir pirmoje vietoje pavojingiausių Europos miestų sąraše atsidūrė Estijos sostinė Talinas. Cheatsheet.com pripažįsta, kad šis šiaurinis miestas prie Baltijos jūros yra gražus. Vis dėlto šiame mieste, kuriame gyvena vos 444 tūkst. žmonių, žmogžudysčių rodiklis siekia net 5,5.

Žinoma, šis rodiklis gerokai mažesnis nei nusikalstamumo lygis Meksikos miestuose ar kitose pasaulio šalyse, tačiau Europai apskritai nėra būdingi smurtiniai nusikaltimai, todėl Talinas ir laikomas pavojingiausiu miestu Europoje.

Terorizmo grėsmė

Be žmogžudysčių ir vagysčių baiminamasi ir terorizmo grėsmės – turistai įspėjami vengti šalių, kur terorizmo grėsmės lygis didžiausias. Šiuo metu didžiausia terorizmo grėsmė fiksuojama Prancūzijoje, Makedonijoje, Rusijoje, Turkijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)