Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Punda buvo pripažinta 1634 m., kai olandai užgrobė salą iš Ispanijos. Pirmasis pavadinimas pradžioje buvo de punt (olandiškai). Otrabanda, kuri buvo įkurta 1707 m., yra naujesnė miesto dalis ir buvo numatyta paskelbti Vilemstado kultūros centru.

Jos pavadinimas kilo iš otra banda, kuris reiškia „kita pusė“. Punda ir Otrabanda yra sujungta Karalienės Emos tiltu, ilgu pontoniniu tiltu. Vilemstado miesto centras didžiuojasi puošnia kolonijine architektūra, kuri yra įtakota olandų stiliaus. Miesto centras, su savo ypatinga architektūra ir gražiu uosto įėjimu, tapo UNESCO pasaulio paveldo vieta.

Dėl padėties netoli Pietų Amerikos naftos telkinių, jos politinio stabilumo ir natūraliai gilaus vandens uosto, Vilemstadas tapo svarbus jūrų uostas. Vilemstado uostas yra vienas didžiausių naftos apdirbimo uostų Karibuose. Rafinavimo fabrikas, pagal kilmę pastatytas ir įsavintas „Royal Dutch Shell“ 1915 metais, buvo parduotas Kiurasao valdžiai už vieną guldeną 1985 m. ir dabar nuomuojamas Venesuelos naftos kompanijai.

Nuo XX amžiaus 6-ojo dešimtmetio Vilemstadas gauna daug pajamų iš turizmo. Mieste yra daug viešbučių. Čia dažnai užsuka kruiziniai laivai. Įprastas turistų kelionės tikslas – aplankyti bent vieną iš kelių kazino, esančių mieste.
Infrastruktūra

Vilemstadą aptarnauja Hato tarptautinis oro uostas, kuris yra Insel Air ir Kiurasao oro uosto namų bazė.