Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Pasiskiepykite

Keliausite į Argentiną? Būtinai pasiskiepykite nuo vidurių šiltinės. Skrisite į Kiniją? Reikia pasiskiepyti nuo hepatito A. Kartais reikia kelių skiepų, o tarp jų būna kelių savaičių tarpai, tad skiepus planuokite iš anksto, paskutinę akimirką to padaryti nepavyks.

Pranešiokite naujus batus

Jokiu būdu neimkite į kelionę naujų, nepranešiotų batų. Batams pranešioti gali prireikti kelių dienų ar net savaičių, tad nelaukite, jei nenorite kelionėje vaikščioti pūslėtomis kojomis.

Parsisiųskite filmų

Visada patartina turėti savų filmų. Ilgi skrydžiai ar laukimas atidėjus skrydį neprailgs, jei turėsite filmų. Net esant geram interneto ryšiui, filmų siuntimas ar „užkrovimas“ gali užtrukti, tad geriau tuo pasirūpinti iš anksto.

Iš anksto užsisakykite maisto lėktuve pagal poreikius

Jei lėktuve norite vegetariškų, veganiškų, košerinių ar kitokių patiekalų, neatidėliokite užsakymo paskutinei minutei. Dauguma aviakompanijų reikalauja mažiausiai prieš parą pateikti specifinius užsakymui maitinimui. Geriausia užsisakyti maistą kartu su bilietu.

Atnaujinkite operacinę sistemą

Nepatartina atnaujinti operacinės sistemos pakeliui į oro uostą. O jei esate iš tų, kurie neatsimena visų slaptažodžių, galite likti be priėjimo prie savo elektroninio pašto, socialinių tinklų paskyrų ar itin reikalingos asmeninės informacijos.

Raskite žmonių, kurie prižiūrės namus ir jūsų augintinius

Patartina iš anksto surasti žmogų ar žmonių, kurie prižiūrės jūsų augintinius ir apsilankys namuose, kol būsite išvykę. Net jei neketinate nieko samdyti ir turite artimų draugų ir giminaičių, kurie pasirengę padėti, susitarkite su jais iš anksto.

Parsisiųskite priedų atnaujinimus

Jei interneto ryšys lėtas, bus sudėtinga parsisiųsti atnaujinimus. Taigi geriausia viską parsisiųsti prieš kelionę, vėliausiai – likus dienai iki kelionės.

Išsiaiškinkite, ar nereikės adapterio ir keitiklio

Ar jūsų elektroniniams prietaisams reikės adapterio ir keitiklio? Į šiuos klausimus reikia atsakyti prieš kelionę, juk nenorite sugadinti savo prietaisų.

Užsisakykite staliuką populiariame restorane

Jei norite apsilankyti garsiame restorane, vertėtų iš anksto pasirūpinti staliuko rezervacija. Jei restoranas populiarus, atėję staliuko galite ir negauti. Pasiskambinkite ar pasinaudokite rezervacijos internetu galimybe, kurią siūlo daugelio šalių restoranai.

Patikrinkite, ar nesibaigia paso galiojimas

Ar kur nors keliausite ateinančiais metais? Tuomet susiraskite pasą ir pažiūrėkite, ar per ateinantį pusmetį nesibaigs jo galiojimo laikas. Daugelyje šalių reikalaujama, kad keliautojo pasas galiotų artimiausią pusmetį.

Paskaitykite, ar nėra bagažo apribojimų jungiamiesiems skrydžiams

Atidžiai perskaitykite bagažo taisykles visiems skrydžiams. Kartais gali tekti netgi pasiskambinti į aviabendrovę, bet geriau tai padaryti nei paskui mokėti papildomą mokestį už dantų šepetuką ar švarių kojinių porą.