„Lock'd“ – naujausias išsigelbėjimo žaidimas Londone. Tai vienas iš šimtų žaidimų, kurie masina turistus visame pasaulyje.

Išsigelbėjimo žaidimai yra įtraukianti patirtis, kai žaidėjai savanoriškai užrakinami kambaryje, iš kurio norint pasprukti būtina įminti sunkius galvosūkius. Visi jie susiję su kokia nors tema.

Šie žaidimai pirmą kartą pasirodė praėjusio dešimtmečio pabaigoje, kai buvo sumanytas eksperimentas sukurti populiarių vaizdo žaidimų versijas realiame gyvenime. Per pastaruosius dvejus metus jų populiarumas priminė sniego gniūžtės efektą. Dabar tai vienos populiariausių atrakcijų įvairiuose pasaulio miestuose, nuo Los Andželo iki Bankoko. Su „The Crystal Maze“ išaugusi karta nori, tikrai labai nori žaisti.

„Žmonėms jau bloga nuo pramogų, kurios nėra realios, – teigia vienas iš „Lock’d“ įkūrėjų Alexanderis Shafas. – Žmonės žaidžia kompiuterinius žaidimus ir vis daugiau ir daugiau laiko praleidžia internete. Dabar jie suvokia, kad kur kas smagiau šiuos žaidimus žaisti realiame gyvenime“.

Nors išsigelbėjimo žaidimai buvo skirti pirmiausia žaidžiantiems kompiuteriais ir norintiems sustiprinti komandos jausmą, tačiau jie jau spėjo tapti privaloma atrakcija atvykus į bet kurį didmiestį. Pavyzdžiui, Budapešte per pastaruosius kelerius metus pasiūlyta daugiau kaip trys dešimtys išsigelbėjimo žaidimo kambarių. Ir vis nauji kambariai atveria duris visoje Europoje, tokiuose miestuose kaip Praha, Berlynas ir Amsterdamas.

Psichologas: žmonės mėgsta varžytis

Malaizijoje įsikūrusios kompanijos „Escape Hunt“ įkūrėjas Paulas Bartas yra psichologas. 21 filialą visame pasaulyje turinčios ir dar 55 šiais metais planuojančios atidaryti bendrovės įkūrėjas šio žaidimo populiarumą aiškina žmogaus prigimtimi: „Žmonės mėgsta varžytis, jiems patinka sąveikauti su savo aplinka. Pažiūrėkite į kiną, prasidėjo nuo nebylaus, paskui pereita prie pokalbių, tada atėjo laikas 3D, o dabar jau yra 4D. Žmonės pavargo nuo sėdėjimo ir nori sąveikauti. Ši sąveika yra tai, nuo ko tampi labai priklausomas“.

Vis dėlto jis teigia, kad Europos ir Azijos žaidimų stilius labai skiriasi. „Europietiškame stiliuje, kurio šaknys Vengrijoje, jūs turite jums skirtą kambarį, nesipainiojate su kitais žmonėmis ir jis kur kas elegantiškesnis. Azijoje viskas visiškai kitaip. Čia daugiau kraujo, klyksmų ir sensacijų. Bankoke yra žaidimas nacių tema. Niekur kitur iš tokio kambario neištrūksi“, – tikina P. Bartas.

26 metų Danielle Brennan išsigelbėjimo žaidimą pirmą kartą išbandė pernai metais lankydamasi Budapešte. Jai ir draugams taip patiko ši atrakcija, kad jau kitą dieną nusprendė išbandyti dar vieną kambarį. „Mes tiesiog norėjome išbandyti kažką naujo“, – sako mergina. – Tai neįtikėtina!“