Ekspertai patarė, kokių priemonių imtis, siekiant išvengti „gyvų suvenyrų“ savo lagaminuose.

Pirmiausiai patikrinkite čiužinius

Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pataria, atvykus į viešbutį, pirmiausiai gerai apžiūrėti lovos čiužinius.

„Apsigyvenusiems viešbutyje, patariame patikrinti kambarį: pakelti čiužinį ir gerai jį apžiūrėti. Užkrėstumą rodo ant čiužinio matomos tamsios arba juodos patalinių blakių išskyrų dėmės, kraujo taškeliai. Gyvi vabzdžiai slepiasi čiužinių siūlėse, lovos rėmų plyšiuose, vietose už lovos ar kampuose. Suaugusios patalinės blakės yra 5 mm ilgio. Nesimaitinusios jos būna plokščios, ovalo formos ir šviesiai rudos spalvos, o pasimaitinusios suapvalėja ir patamsėja”, – pasakojo biologas.

Šventiniu laikotarpiu svečių viešbučiuose netrūksta. Labai svarbu, kad viešbučių darbuotojai sugebėtų tinkamai ir atsakingai apžiūrėti kambarių tapetus, sienų, lubų, grindų, miegamojo baldų plyšius, čiužinių klostes, ir pastebėjus galimus blakių buvimo požymius, nedelsiant pranešti atsakingiems asmenims, kad kenkėjai neišplistų visoje teritorijoje.

Po kelionės apžiūrėkite lagaminus

Po kelionių rekomenduojama drabužius nedelsiant išskalbti +45̊C vandenyje, gerai išvalyti, išsiurbti lagaminus. Šios priemonės sunaikina vabzdžius ir neleidžia išplisti po visus namus.

„Vakarų Europoje paplitęs efektyvus kontrolės būdas prieš patalines blakes – patalpų, baldų, drabužių kitų namų apyvokos daiktų apdorojimas karščiu, kai aplinkos temperatūra pakeliama iki +45 °C ir per valandą žūva visos blakių stadijos. Tuo išvengiama cheminių medžiagų poveikio žmonėms ir aplinkai”, – teigia kenkėjų kontrolės ekspertas.

Blakės keliauja ir su siuntomis

Blakės į namus gali atkeliauti ir su siuntomis, kurių šventiniu laikotarpiu netrūksta. Įvairūs daiktai yra siunčiami iš tolimiausių pasaulio kampelių.

„Būna atvejų, kad blakės į namus ar biurus atkeliauja su siuntomis, šventinėmis dovanomis. Patalinės blakės – didelė problema ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje. Jos lengvai plinta ir jas sunku išnaikinti, todėl padidėjus užkrečiamumui jų skaičius sparčiai auga. Norint apsisaugoti nuo šių kenkėjų, svarbu žinoti, kur jie gali slėptis, pastebėti jų buvimo požymius ir nedelsiant imtis naikinimo priemonių“, – rekomenduoja L. Grigaliūnas.