Įdomu tai, kad yra keli pasakojimai apie tai, kodėl tokia gotikinė bažnyčia buvo pastatyta neįprastoje, sunkiai prieinamoje vietoje – tarpeklyje, Guaitara upės kanjone.

Viena tokių istorijų: dvi moterys, pakliuvusios į audrą, stabtelėjo po medžiais. Baimindamos audros joms netikėtai apsireiškė Šv. Mergelė Marija. Pasak šaltinių, šiame gamtos lobyje - tarpeklyje būta ir daugiau apsireiškimų, po kurių buvo nuspręsta pastatyti bažnyčią.

Tiesa, pirmoji buvo medinė ir pastatyta XVIII amžiuje. Tik vėliau, po dviejų amžių baigta statyti dabartinė. Ypač didelį įspūdį sudaro tai, kad jos aukštis nuo pamatų iki bokštų yra 100 metrų.

Turistus žavi ne tik jos gotikinė architektūra, bet ir išskirtinė vieta: norint pakliūti į ją reikia pereikti Kolumbijos ir Ekvadoro sieną. Nepaisant aukščio baimės, turistai plūsta į ją vien dėl istorijos, bylojančios Šv. Mergelės Marijos apsireiškimus. Tai yra vienas populiariausių piligriminių kelionių maršrutas. Žmonių tikėjimą šios vietos galia parodo ir maldininkų padėkų lentelės, kurias galima išvysti ant bažnyčios sienų.