Dar 2001 m. Nikolajaus vartai buvo apleisti, užmūryti, apaugę žole ir krūmais. Prieš kelerius metus nuspręsta vartus restauruoti. Karietos ratai išmėgino ir per griovį prie vartų vedančio naujo medinio tilto tvirtumą.

Nikolajaus vartų atidarymo proga Daugpilio istorijos muziejuje buvo surengta istorijos konferencija, kurios metu pranešėjai iš Latvijos bei užsienio skaitė paskaitas apie XIX a. pašto kelią Sankt PeterburgasVaršuva. Po renginio dalyviai buvo pakviesti į ekskursiją po tvirtovę.

Pasak Daugpilio universiteto Istorijos katedros profesoriaus Henriks Soms, Dinaburgo tvirtovės istorija dar ne iki galo ištyrinėta, tačiau apie senąjį pašto kelią išlikę daug duomenų. Profesoriaus teigimu, arklius keisdavo kas 20 kilometrų, tokiu atstumu veikė ir stotys. Tarpinėse stotelėse ir prie paštų XIX a. stovėjo stulpeliai, žymintys atstumą ne tik iki artimiausios stotelės, bet ir iki galutinės – Varšuvos.
Pašto keliu: Daugpilis
Istorikų bendruomenės “Calcuna” nario Jurij Čertov teigimu, Lietuvoje išliko daugiau pašto kelio istoriją menančių paminklų nei kitose šalyse. Kiek pavėlavęs į konferenciją atvyko „WFD“ žirgininkystės organizacijos narys David Wewetzer iš Bremeno, žodis buvo suteiktas ir žygio pašto keliu projekto vadovui Gintautui Babravičiui.
Idėja surengti šią ekspediciją „Klajūnų klubo“ nariams kilo po 2010 m. kelionės žirgais iš Senųjų Trakų iki Juodosios jūros. Po metų Giedrius Klimkevičius suorganizavo žygį iš Krokuvos į Vilnių, pakartojantį Žygimanto Augusto žmonos Barboros Radvilaitės laidotuvių kelią. Žygis pašto keliu – jau trečioji tokio pobūdžio kelionė klubo istorijoje.
Pašto keliu: Daugpilis

„Patys žvelgiame ir kviečiame kitus pažvelgti į istoriją XXI a. žmogaus akimis, pamiršti nesutarimus, skriaudas ir vertinti istoriją iš naujo. Turime grafiką, kur ir kada reikia būti, pagal tai planuojame poilsį ir būtinus darbus“, - sako Gintautas ir neslepia, kad vienas iš veiksnių, paskatinusių keliauti, buvo smalsumas ir nuotykiai. „Šiame trakte daug istorijos paminklų, kuriuos įdomu pamatyti. Kai kurie jų išlikę beveik nepasikeitę – tai Utenos paštas (dabartinė dailės mokykla) ir Kauno ryšių istorijos muziejus“.

Pasak žygeivių, ketinama sudaryti žinyną Sankt Peterburgas – Varšuva, kad šiuo traktu keliaujantys turistai žinotų, į kokius muziejus nueiti, kur pavalgyti, kokių aktyvių pramogų siūloma kelyje. „Kokio bebūtų dydžio ir svarbos objektas, jam vis vien reikia reklamos, kad žmonės važiuotų ir lankytų“, - sako ekspedicijos vadovas.
Pašto keliu: Daugpilis
Po konferencijos visiems jos dalyviams surengta ekskursija Dinaburgo tvirtovės teritorijoje. Šiame mini miestelyje, kuriame senoviniai pastatai stovi šalia sovietinio laikotarpio namų, dabar gyvena apie 3 tūkstančius žmonių. Sovietiniu laikotarpiu tvirtovės zona buvo uždara, joje veikė karinis miestelis.
Pašto keliu: Daugpilis
Viename gražiausių tvirtovės pastatų įsikūręs Mark Rotko meno muziejus. Jame galima apžiūrėti ir laikinas šiuolaikinio meno ekspozicijas – šiuo metu veikia Anitos Melderės paveikslų, Peterio Martinsono keramikos parodos, eksponuojami Leonido Baulinso, Mark Chagall europietiškojo avangardo darbai, Aleksandro Kolderso avangardo skulptūros.
Pašto keliu: Daugpilis