2015 metais Naisių kaimas tampa Mažąja Lietuvos kultūros sostine, kuri kvies susipažinti su kultūrinėmis bendruomenės iniciatyvomis. O nuo 2016 metų Mažosiomis Lietuvos kultūros sostinėmis galės tapti maži miesteliai ir kaimai. Susitarime numatyta, jog LR kultūros ministerija iki 2016 metų parengs nuostatus ir taisykles, kaip bus skatinamos ir atrenkamos bendruomenės.

„Šiandien mums svarbu atskleisti ir paskatinti kaimo ir mažų miestelių gyventojų kultūrinį aktyvumą, skleisti kultūrą, jos savitumą, meną ir pilietiškumą regionuose, todėl artimiausiu metu daugiau dėmesio aktyvioms kaimo bendruomenėms, kad jos savo gražiu pavyzdžiu užkėstų visą Lietuvą“, – sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Pasak ministro, jis džiaugiasi teminiais Lietuvos kaimais ir miesteliais, kurie traukia gyventojus ir svečius susipažinti ir dalyvauti edukacinėse, krašto pažintinėse programose.

„Nuo 2016 metų, šios bendruomenės bus dar labiau matomos. Tikimės sulaukti ir su turizmu susijusių įstaigų dėmesio, kad apie bendruomenių veiklas sužinotų vidaus ir užsienio turistai“, - sako Š. Birutis.

Naisiai per pastaruosius metus garsėja naujai kuriamais muziejais ir kultūrinėmis idėjomis. Jau tradicija tapęs „Naisių vasaros“ festivalis keletą metų iš eilės kviečia Lietuvos šeimas kartu leisti laiką kūrybinėse dirbtuvėse, mugėse, koncertuose.

„Naisių vasaros“ festivalis – pirmasis festivalis visai šeimai, kuriame sukurta blaivi aplinka. Naisių bendruomenė tikisi, kad atsiras pasekėjų ir Lietuvoje daugės renginių, kuriose šeimos galės puikiai praleisti laiką saugioje aplinkoje.

Kalbiname „Naisių vasaros“ projektų vadovę, gidę-savanorę Irmą Lukošiūtę.

Ar žmonės į Naisius noriai sugrįžta?

Į Naisius žmonės noriai sugrįžta su savo šeimomis, draugais ne tik dėl to, ką pamatė čia, bet ir dėl mūsų rengiamų renginių: akustinės muzikos festivalio ,,Muzikos vakarai penktadieniais Naisiuose“ ir daug žmonių pritraukusio jau 5 kartą vykstančio Naisių vasaros festivalio, skirto visai šeimai, taip pat Naisių vasaros teatro ir bendruomenės kultūros rūmuose vykstančių renginių (Naisių vasaros teatro, koncertų).

Kiek žmonių apsilankė Naisiuose?

2013 metais Naisiuose sulaukėme 11 458 ekskursantų (tai yra užregistruoti žmonės). Gausu pavienių lankytojų ar mažų grupių, kurie keliaudami nevengia aplankyti Naisių.

Kokios pramogos laukia Naisiuose?

Naisiuose yra dažasvydžio centras, kur galima aktyviai leisti laisvalaikį tiek vaikams, tiek paaugliams, tiek suaugusiems. Žemaitukų žirgynas laukia visų norinčių pajodinėti. Grupėmis ar pavieniui atvykusiems – tai puiki proga išbandyti savo jodinėjimo įgūdžius. Norintiems suteikiamos profesionalios jojimo pamokos. Kviečiame jėgas išbandyti ir žaidžiant reball žaidimą, paplūdimio tinklinį.


Ar ekskursijos yra nemokamos?

Visos ekskursijos yra nemokamos, gidų-savanorių paslaugos taip pat nemokamos.

Naisiuose galima aplankyti vienintelius Lietuvoje Baltų dievų skulptūrų ir Inkilų muziejus.

Papasakok apie festivalį „Muzikiniai penktadienio vakarai Naisiuose“, trunkantį visą vasarą. Tai dar vienas naujas sumanymas ?

Pagrindinis projekto tikslas – akustinės muzikos populiarinimas kaimo vietovėse. Tikslas bus pasiektas įgyvendinant pagrindinį uždavinį – surengiant akustinės muzikos vakarus.

Projektas festivalis „Muzikiniai penktadienio vakarai Naisiuose“ vyksta jau antrus metus iš eilės. 2013 metais jis sulaukė ne tik didelio jaunųjų atlikėjų būrio, bet ir gausių žiūrovų susidomėjimo.
Projekto sklaida užtikrinama vykdomomis tiesioginėmis festivalio transliacijomis internetu. Tai leidžia žiūrovams stebėti koncertus ne tik atvykus į Naisius, bet ir visoje Lietuvoje ar užsienyje.

Renginys yra nemokamas, žiūrovai turi galimybę stebėti akustinės muzikos atlikėjų pasirodymus nemokėdami už bilietą. Tai suteikia galimybę platesniam gyventojų ratui mėgautis kokybiška muzika.
Festivalis yra finansuojamas privačiomis lėšomis, muzikinius vakarus rengia bendruomenė. Kadangi 2013 metais dalyvių ir žiūrovų susidomėjimas renginiu buvo didelis, nuspręsta tokį renginį rengti kasmet.

Rengiant muzikinius vakarus suteikiama galimybė kaimo vietovėje gyvenantiems žmonės pasiklausyti gyvai atliekamos akustinės muzikos. Festivalis pritraukia nemažą būrį klausytojų, todėl atlikėjams tai puiki galimybė parodyti savo gebėjimus, būti išgirstiems didesnei visuomenės daliai, įgyti daugiau muzikos gerbėjų.

Vietų pasirodymams nėra taip daug, todėl jaunieji atlikėjai džiaugiasi visomis jiems suteiktomis galimybėmis atlikti savo paruoštas programas. 

2013 m. nuo rugpjūčio 2 d. iki rugsėjo 27 d. kiekvieną penktadienį 19 val. Naisių vasaros teatro ir bendruomenės rūmuose koncertavo atlikėjai iš Šiaulių, Joniškio, Radviliškio rajonų. Vienam atlikėjui buvo skiriama apie 1 val. pasirodymo laiko. 2014 metais akustinės muzikos festivalis prasidėjo birželio 13 d. ir vyks iki rugpjūčio 22 d.