Milanas yra tituluojamas mados sostine - ir šis titulas jam suteiktas tikrai ne veltui. Asmeniškai Milane lankiausi balandžio mėnesį, deja, nepataikiau atvykti per išpardavimus.

Visas miesto centras yra kaip didžiulė apsipirkinėjimų maniakų Meka, kur tik pažvelgsi, aplink spindi parduotuvių vitrinos. „Gucci, Prada, Dolce&Gabbana ir kitos prabangios parduotuvės taip ir kviečia apsilankyti ir pažvelgti į išskirtinius drabužius bei aksesuarus. Beje, apsilankyti ir apžiūrėti kolekcijas tikrai galima ir niekas laukan nevaro, nors ir žino, kad negali sau leisti nieko įsigyti.

Tiesiog prašoma nieko neliesti rankomis ir nefotografuoti, kaip tikrame muziejuje. Pats prabangiausias prekybos centras yra pačioje Milano širdyje ir žinomas kaip Galleria Vittorio Emanuele II, pastatytas 1877 metais. Be visų prabangių parduotuvių yra ir šimtai parduotuvių normaliomis kainomis, tokių kaip Zara, River Island, Gap, H&M, Diesel ir taip toliau.

Jūsų nedomina apsipirkinėjimas? Architektūros, kultūros, istorijos bei meno mylėtojai šiame milžiniškame mieste tikrai nesijaus nuskriausti. Milano širdis ir pasididžiavimas yra Milano katedra (Duomo di Milano). Tai - pats gražiausias žmogaus rankomis pastatytas kūrinys kokį tik esu mačiusi. Ne veltui statybos užtruko daugiau nei 400 metų!

Įėjimas į katedrą nieko nekainuoja, tačiau norint pakilti ant stogo ir pamatyti šimtus skulptūrų ir bokštelių Jums kainuos 7 eurus. Deja, man to pamatyti neteko, nes norinčiųjų pakilti buvo didžiulė eilė, o aš turėjau Milane tik pusdienį. Tačiau antrą kartą grįžusi į šį didingą miestą žadu laukti eilėje nors ir keletą valandų. Šalia Milano katedros yra katedros aikštė (Piazza del Duomo), o šalia jos išdidžiai stovi ankščiau minėtas prabangusis prekybos centras.

Beje norėčiau būtinai paminėti vieną labai svarbų dalyką – katedros aikštėje yra labai daug atvykėlių iš Afrikos, kurie priekabiauja prie turistų ir prašo pinigų. Jie bando užrišti iš siūlų padarytas apyrankes ir jei sutinki, tada nuo jų jau nepabėgsi, neatstos, kol nesumokėsi kelių eurų. Vienai moteriai iš mano kelionės grupės atsitiko nelaimė – kažkokie juodaodžiai pavogė jos rankinę su visais pinigais ir dokumentais. Moralas toks, kad būkite labai budrūs ir neužsimirškite, kad Milanas nėra saugus miestas.

Operos mėgėjams manau net nereikia priminti, kad Milane yra garsusis Teatro alla Scala, kuris įsikūręs už prabangiojo prekybos centro. Šalia įžymiojo teatro stovi Da Vinčio statula. Meno ir muziejų mėgėjus turėtų sudominti Santa Maria delle Grazie bažnyčia ir Dominikonų vienuolynas, kuriame galima išvysti Leonardo Da Vinčio šedevrą „Paskutinė Vakarienė“.

Šis vienuolynas Antrojo pasaulinio karo metu buvo dalinai subombarduotas britų bei amerikiečių, tačiau didžiojo genijaus Da Vinčio darbas liko sveikas. Taip pat viena iš lankytinų vietų yra Sforcų pilis (Castello Sforzesco), kurioje yra įsikūręs didžiausias Milane istorinis – muziejinis kompleksas. Už pilies yra gražus parkas (Parko Sempione), kuriame galite pailsėti nuo miesto šurmulio.

Dar vienas nuostabus dalykas Milane yra italai vyrai... gražūs, kultūringi, galantiški, žarstantys komplimentus į kairę ir dešinę. Labai įdomu buvo matyti vyrus, dėvinčius prabangius kostiumus, avinčius brangius batus ir vairuojančius ne prabangų Ferari, o motorolerį! Motorolerių Milane tikrai daug ir tai labai patogi transporto priemonė, nes kai kurios gatvės tikrai siauros. Taip pat Milane yra tikrai labai daug gražių ir stilingų žmonių, todėl visai nesunku pasisemti mados idėjų iš gatvės praeivių.

Valgyti Milano centre yra brangu, labai brangu. Tačiau šiek tiek nuklydus nuo labiausiai turistų lankomų taškų galima pavalgyti per pus pigiau. Vienoje mažoje kavinukėje, pro kurios langus nebuvo regėti jokio gražaus vaizdo, valgiau nuostabią lazaniją už 7 eurus, taurė vyno kainavo 3 eurus, kaušelis ledų atsiėjo 1 eurą. Kavinėje su gražiu vaizdu būčiau sumokėjusi dvigubai.

Nuvykti iš Milano centrines geležinkelio stoties iki katedros aikštės reikėtų pasinaudoti 3 metro linija ir išlipti Duomo stotelėje. Nuo katedros aikštės norintieji nukeliauti iki Santa Maria delle Grazie, turetų pavažiuoti vieną metro stotele iki Cordusio stotelės, ten įlipti į 16 numeriu pažymėta tramvajų ir važiuoti iki Santa Maria delle Grazie stotelės.

Norintiems pasiekti Sforcų pilį nuo katedros aikštės patarčiau tiesiog eiti tiesiai pėsčiomis Via dei Mercanti ir Via Dante gatvėmis, atstumas tikrai nėra didelis. O nuo centrinės geležinkelio stoties iki Sforcų pilies nuvažiuosite 2 metro linija ir turėsite išlipti Lanza Brera stotelėje.