Savo romantiškumu neatsilieka ir Indijos Tadž Mahalas: Agros mieste stūkso vienas gražiausių pasaulio statinių, garsiausias paminklas meilei – kadaise imperatoriaus Akbaro mylimai žmonai Mumtaz Mahal pastatyti ištaigingi rūmai iš balto marmuro, saulei leidžiantis nusidažantys rožiniais atspalviais.

Tačiau visus šiuos kampelius iki šiol lenkia vienas romantiškiausių pasaulio miestų – Paryžius. Jau daugelį šimtmečių jis vadinamas meilės miestu ir kaip magnetas traukia įvairių šalių įsimylėjėlius. Juk taip romantiška pasipiršti 300 m aukštyje – Eifelio bokšto viršūnėje, kai po kojomis visas miestas, pro šalį teka Sena...

Pasitikti rytą ant Senos tilto stebint, kaip virš šimtuose romanų aprašyto miesto teka saulė, vis dar taip pat įspūdinga kaip ir tais ankstesniais, knygose įamžintais laikais. Užburianti, gaiviai svaigi romantika čia tiesiog sklando ore.

Ypatinga, lengva Paryžiaus magija visais amžiais traukė menininkus: rašytojus, dailininkus, filosofus. Pablas Pikaso, Ernestas Hemingvėjus, Frensis Skotas Ficdžeraldas, Žanas Polis Sartras, kiti menininkai kairiajame Senos krante, Sent Žermeno kvartale, pačioje rašytojų ir menininkų širdyje, sukūrė iki šiol tebeplevenančią legendinę paryžietišką nuotaiką.

Paryžiaus gatvelės mena ir lietuvę – Kauno rajone, Noreikiškėse, gimusią, į Vakarus 1944-aisiais su tėvais pasitraukusią devynmetę Ugnę Karvelis, vėliau tapusią UNESCO ambasadore, įrašiusia Lietuvą į pasaulinio paveldo žemėlapį. Paryžiuje susikirto Ugnės Karvelis ir Chulijaus Kortasaro, mįslinguoju tituluojamo pasaulinio garso argentiniečių rašytojo, keliai.

1962-aisiais pradėjusi dirbti „Gallimard“ leidykloje Ugnė Karvelis kuravo Lotynų Amerikos ir Rytų bei Vidurio Europos autorių leidybą, per beveik dvidešimt penkerius darbo leidykloje metus susipažino su daug žinomų rašytojų, palydėjo į gyvenimą jų knygas. Vienas iš ilgo pasaulio įžymybių sąrašo – Chulijus Kortasaras tapo pačiu brangiausiu, ilgamečiu Ugnės Karvelis gyvenimo draugu, o ji jam – žmona ir mūza.

Paryžius ir šių dienų įžymybėms tebėra romantiškas įsimylėjėlių miestas. Holivudo žvaigždė aktorius Tomas Cruise'o prieš šešerius metus Eifelio bokšte pasipiršo savo mylimajai, aktorei Katie Holms. Po metų jie susituokė.