Norintys gali išbandyti du Lietuvos turizmo maršrutus – „Saldžiamiestis“ ir „Runkeluko kelionė“, kurių metu lankytojai kviečiami plačiau susipažinti su įkvepiančia seniausio Lietuvoje cukraus fabriko istorija, pamatyti paslaptingą cukraus gamybos kelią.

„Naujieji turizmo maršrutai Marijampolės cukraus fabrike – išskirtinė galimybė susipažinti su tradiciniu Sūduvos amatu, kuriuo garsėjame nuo seno, pabuvoti senoviniuose, šimtamete patirtimi kvėpuojančiuose pastatuose bei išgirsti turtingą šio krašto istoriją,“ – teigia vienas iš idėjos iniciatorių turizmo maršrutų gidas Giedrius Šlekys.

Visi norintieji apsilankyti Marijampolės cukraus fabrike gali pasirinkti vieną iš dviejų siūlomų maršrutų. Vienas jų – pažintinė ekskursija „Runkeluko kelionė“, kurios metu kviečiama susipažinti su baltojo cukraus, gaminamo iš cukrinių runkelių arba cukranendrių, gamyba, pamatyti, kaip ne itin išvaizdus augalas – cukrinis runkelis – virsta akinamai baltu, saldžiu kristalu.

Ekskursantai turi išskirtinę galimybę apsilankyti žaliavų ir gamybos laboratorijose, istoriniuose cukraus fabriko pastatuose, iš arti pamatyti visą cukraus gamybos procesą.

Antrasis turizmo maršrutas – „Saldžiamiestis“, kurio metu pristatomas ilgas ir sudėtingas Marijampolės cukraus fabriko kelias, supažindinama su fabriko istoriniu kultūriniu paveldu, statiniais bei įrenginiais, saugomais Kultūros vertybių apsaugos departamento. Vienas patraukliausių maršruto objektų – mechaninėse dirbtuvėse esančios 1906 metais pagamintos staklės, veikiančios iki šių dienų.

Ekskurijos trukmė: 1 valanda. Jos vyksta lietuvių, anglų kalbomis.

Įdomu: pirmasis cukraus fabrikas pradėjo veikti 1931 m. spalio 15. 1935 metais jame buvo kilęs gaisras. Jo metu sudegė 3000 tonų baltojo cukraus. Sandėlis buvo greitai atstatytas. Šių dienų fabrikas yra ypač modernus, tačiau iki šiol, metai iš metų jame kartojamas tas pats ritualas: žmogus su degančiu fakelu lėtai kyla prie didžiulės krosnies angos. Po kurio laiko fakelas pradingsta krosnyje, kurioje siautėja ugnis. Taip prasideda dar vienas cukraus sezonas. Kai iš kamino pradeda virsti tiršti dūmai, miestas sužino, kad prasideda naujas cukraus gamybos sezonas.

Šaltinis: Marijampolės TIC informacija