Trys didžiausi Lietuvos oro uostai, prieš metus sujungti į vieną valstybės įmonę, artėjant didžiosioms metų šventėms, prisimena savo simbolinę pradžią – lygiai prieš 100 metų pradėtas kurti Vilniaus oro uostas, ir kviečia tai švęsti kartu.

1915 metais dabartinėje oro uosto teritorijoje pradėti aerodromo infrastruktūros statybos darbai. Pirmiesiems mūsų krašto aviacijos entuziastams būdingą polėkį ir veržlumą jubiliejaus renginių organizatoriai nusprendė atkurti pasitelkę Lietuvos džiazo meistrų kvintetą, vadovaujamą legendinio perkusininko Arkadijaus Gotesmano.

Džiazas aviacijos tema nėra atsitiktinis pasirinkimas, nes džiazo meistrai kažkuo panašūs į aviatorius. Juk noras skraidyti neįmanomas be profesionalaus pasirengimo, kaip ir gera improvizacija be muzikinių gabumų ir patirties. Kiekviename iš oro uostų specialių vizualizacijų lydimas džiazas nuskambės vis kitaip – priklausomai nuo erdvės, specialiai susirinkusių klausytojų ir tiesiog savo skrydžio laukiančių keleivių“, - pasakoja Indrė Baltrušaitienė, Lietuvos oro uostų Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė.
Vilniaus oro uostas

Pasak jos, Lietuvos oro uostai yra labai svarbi Lietuvos aviacijos dalis, todėl ir jaučia pareigą minėti jos istoriją. Šią vasarą suėjus vieneriems metams po Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų susijungimo, aviacijos istorikai atkreipė dėmesį, kad iš tiesų Lietuvos oro uostams ne vieneri, o beveik šimtas metų. Be kita ko, pirmajam skrydžiui virš Vilniaus šiemet suėjo jau 105 metai.

Prieš šimtmetį pradėtas kurti Vilniaus oro uostas yra vienas seniausių be pertraukų veikiančių oro uostų visame pasaulyje, tačiau didžiausia jo reikšmė – civilinei Lietuvos aviacijai. Dešimtmečius jos širdimi laikomas oro uostas šiuo metu veikia pagal bendrą Lietuvos oro uostų strategiją, todėl dalinasi patirtimi ir infrastruktūra su Kauno ir Palangos oro uostais.

„Lietuvos oro uostų sujungimas į vieną įmonę leidžia ne tik efektyviau valdyti oro uostų verslą, bet ir padeda įgyvendinti Lietuvos civilinės aviacijos prioritetus, tarp kurių – geresnis susisiekimas ir daugiau krypčių į svarbiausius pasaulio miestus Lietuvos gyventojams“, - pabrėžia I. Baltrušaitienė. Jos teigimu, šimtmetį minintys Lietuvos oro uostai šiuo metu išgyvena labai svarbų ir daug žadantį laikotarpį: ruošiamasi įgyvendinti jau patvirtintą koncesijos projektą, o 2017 m. - rekonstruoti Vilniaus oro uosto orlaivių kilimo ir tūpimo taką.

Lietuvos oro uostų jubiliejiniai renginiai vyks: gruodžio 2-ąją 17 val. Vilniaus oro uosto išvykimo terminale, gruodžio 9-ąją 17.30 val. – Palangos oro uoste, o gruodžio 16-ąją 15 val. – Kauno oro uosto antrame aukšte.