Nors tai jau tik aidas buvusių dienų...lyg kokia skaistykla – būti nei gyvam nei mirusiam.... Mano akys – langai – užkalti, išdaužyti... mano kūnas – sienos – trupa, yra, ar tiesiog griaunamas ir niekinamas kažkokiom terlionėm... Mano rūbas – parkas – apleistas, sunaikintas, nešvarus... Liūdna... Bet aš dar gyvas...

Tikrai nemažai tokių kenčiančių skaistyklos kančias, ir kuždančių, kviečiančių bent pabūti dvarų. Vienasmano mylimiausių – Belvederio dvaras. Dvaro ansamblis gana gerai išsilaikęs, - prasčiausiai atrodo parkas – tiksliau pasakius miškas, nes vien tik todėl kad čia dvaras galima spėti apie buvusį parką.
Belvederio dvaras
Dvaras puikioje vietoje – ant Nemuno kranto, kažkada tikriausiai ponai (tiksliau, tikriausiai - ponios) mėgavosi didingu upių tėvo vaizdu. Dabar skardis apaugęs medžiais ir krūmais, vaizdo nebėra.
Belvederis
Dvaras turi kažkokią šilumą, - dar likę oranžerijos stiklai, apdaila, laipteliai taip ir nuneša į svajonių šalį, Šalia išlikę ir ūkiniai pastatai – naudojami aplinkinių.
Belvederis
Giliai miške (negaliu sakyti parke) buvusių šeimininkų ramybę saugo koplyčia... Gera....
Belvederis
Baltosios Vokės dvaras galėtų pasigirti kad jo skaistykla kiek lengvesnė, - nes dvaras vis dar gali grožėtis bent jau šiek tiek prižiūrimu parku, ir apraudoti savo greit irstančias sienas... Teisybės dėlei reikia pasakyti, - maloniai nenuteikia, dvaro radimas, per daržus, sodo namelius ir ... bet čia jau realijos – gyvenimas tęsiasi – žmonės aplink kuria savo mažesnius „dvarelius“.
Baltoji Voke
Antašavos dvaras slepiasi medžių tankmėje, šalia nemažo vieškelio. Tik priėjus visai šalia tarp medžių suboluoja ganėtinai gyvas pastatas.
Antasava
Stasiūnų dvarelis liūdnai žvelgia į šalia esantį prūdą...tiek tos didybės...
Stasiunu
Aukštadvaris pelnytai galėtų pasigirti „esąs naudojimas pagal paskirtį“... jame bent jau yra gyvybė...
Aukštadvario dvaras

Paskutines skaistyklos dienas gyvena Antalinos dvaras - gal slapčia kenčia. Bet čia kaip ligoniui operacija – reikia iškęsti kad būtų geriau. Netrukus (o gal jau ir dabar) šis dvaras priklausys – dvarų prabangos kategorijai – tik išrinktiesiems.

Greičiausiai bus aptvertas tvora, apsaugos priemonėm padabintas ir būtinai bus kortelė „privati teritorija“...Gal taip ir geriau... bet apie tokius „prabangius perliukus“ kitą kartą.