Prasidėjus karščiams buvo įrengti vandenį purškiantys dušai, kad lankytojai galėtų atsivėsinti.

Dalis atvykusių iš Izraelio palaikė dušus įžeidimu – jiems jie priminė dušus, į kuriuos suvarydavo į koncentracijos stovyklą atvežtus žydus.

„Kaip žydui, per Holokaustą netekusiam daugelio giminaičių, man jie atrodo kaip dušai, į kuriuos suvarydavo žydus, prieš vedant į dujų kameras“, – leidiniui „The Jerusalem Post“ sakė 48 m. Meiras Bulka. Jo teigimu, ir kiti lankytojai pasipiktino dušais.

Aušvicas buvo didžiausia nacių koncentracijos stovykla Antrojo pasaulinio karo metais. 1942 – 1944 m. čia žuvo 1,1 mln. vyrų, moterų ir vaikų.

Dabar čia įrengtas didžiausias memorialas Holokausto aukoms atminti. Nuo šių metų pradžios Aušvico memoriale apsilankė daugiau nei milijonas žmonių.
Koncentracijos stovykla

Aušvico muziejaus atstovas teigė, kad vandenį purškiantys dušai pastatyti prie įėjimo į muziejų, kad vėsintų orą, nes teritorijoje nėra pavėsio. Jis sakė, kad muziejaus administracija rūpinosi lankytojų sveikata per karščius. Orams atvėsus dušus išmontuos. Muziejaus atstovas taip pat pabrėžė, kad netikri dušai dujų kamerose nebuvo naudojami dujoms purkšti. „Dujos „Zyklon B“ patekdavo į dujų kamerą kitu būdu“, – teigė jis.

M. Buka sakė kalbėjęs su lankytojų centro vadovu, o šis teigė, kad dušai puikiai vėsino per karščius, bei atsiprašė, jei lankytojas įsižeidė.