Šiandien vėl kultūrinamės (ir laikome špygas kišenėse už tai, kad pusės mūsų bagažas atskristų iš Delio – rytoj jau skrendame į kalnus) ir po pusrytukų kratomės į Bouddhanath – vieną didžiausių ir įspūdingiausių stupų, apsuptą Tibeto budistų vienuolynų. Iš visų Katmandu aplankytų vietų, čia labiausiai jaučiasi kažkokia ypatinga aura – ypač jei apsilankyti auštant, kai nėra nei turistų, nei lengvo komercinio šurmulio aplinkui. Daugiau informacijos apie vietą.

Su šiek tiek šviesesne dūšia judam į Pashupatinath - pačią seniausią ir turbūt didžiausią Hindu šventyklą Nepale ant Bagmati upės kranto. Įspūdingas šventyklų kompleksas su pastoviai vykstančiomis Hindu laidojimo ceremonijomis ant upės kranto - kas lankysitės su vaikais, labai arti prie kremavimo vietos gal neikit. Na, ir kvapas arčiau upės, aišku, atitinkamas. Daugiau informacijos.

Šventyklos užima tikrai didelį plotą, rekomenduočiau įeiti pro centrinį įėjimą, o išeiti kitoje upės pusėje užkilus baltaisiais laiptais į kalvą ir nusileidus kitoje jos pusėje. Bet kuriuo atveju iš čia judame su džiugia nuotaika, nes lyg oro uoste atsirado mūsų kuprinės. Aišku, pačiam oro uoste apie tai niekas nežino – bet palaksčius 10 minučių pirmyn ir atgal, randamas teisingas žmogus su raktu nuo kambario su mūsų lobiais ir visi jau ramūs – į kalnus skrisime pasiruošę.

Bet čia rytoj, o šiandien dar aplankome Patan – dar vieną miestą/senamiestį Katmandu slėnyje. Kažkada seniai seniai, karalius padalino karalystę savo trim atžalom – taip atsirado Katmandu, Patan ir Bhaktapur – trys karalystės šalia viena kitos, kurios varžėsi, kuri puošnesnę šventyklą ar rūmus pastatys – užtat dabar yra kuo gėrėtis. Buvo gėrio ir daugiau, tačiau per kelis žemės drebėjimus kažkiek gėrio ir sugriuvo – būna ir taip.

Patan'e irgi lankome Durbar aikštę – tik čia dar aplinkui tarp šiuolaikinių (šiek tiek skambokai gal pasakyta) pastatų dar galima rasti ir išmėtytų šventyklų – pačiam Patan ir aplinkui yra suskaičiuojama arti 1200 budistų paminklų/šventyklų, o aikštė prie karaliaus rūmų (kaip ir Kathmandu bei Bhaktapur'o) yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Daugiau informacijos.

Kadangi diena jau įpusėjo, tai Patan'e tradiciškai pietaujame Third World restoranėlyje su puikia terasa ant stogo – visas senamiestis kaip ant delno, vieta patikrinta ir verta smaguriavimo. Grįžus į Katmandu, prieš užmiegant, užmerkus akis jau matosi jau Luklos oro uostas ir snieguotos Himalajų viršūnės...

Bus tęsinys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją