Nuo Alleppey iki Kochi - tik 54 km arba pora valandų autobusu. Nuvažiuoti autobusu būtu nesunku, jei sugebėčiau vietos stoty ištarti, kad mane reikia autobuso, vykstančio į Ernakulam ir kažkaip reikia nepražiopsot išlipti Thopumpady. Iš tenai reikia susirasti kitą autobusą, vykstantį į Fort Kochi.

Pavadinimus skaitau iš lapo, nes niekaip nesugebu jų prisiminti. Iš keturių vienodai baisių visuomeninio transporto autobusų vienas pasitaiko man tinkamas. Keliaujant Indijoje labai svarbu bendrauti. Niekada nepražiopsosiu reikiamos stotelės, jei pusė autobuso žinos, kur man reikia išlipti. Užtenka pakalbėt su šalia sėdinčiom vienuolėm, kad visi aplinkui, žinotų kur aš važiuoju.

Svarbiausia, kad konduktorius žino, nes jis geriausiai moka pasakyt vairuotojui kur sustot. Kartais būna, jog iš konduktoriaus žvilgsnio suprantu, kad jau mano stotelė. Šį kartą tiesiog liepė lipt lauk kažkur judrioj sankryžoj. Iš kur man žinot, kad sunkiai ištariamas keistasis Ernakulam tėra to pačio Kochi miesto dalis. Maniau, autobusas važiuoja kažkur į kitą miestą. Pasirodo šiapus tilto Fort Kochi, Mttancherry, o anapus Ernakulam, bet visa tai yra Kochi. Turistų lankomiausias yra Fort Kochi kur ir man visi rekomendavo apsilankyt.

Kochi atsirado 1341 metais, kuomet potvynis suformavo natūralų saugų uostą. 1405 čia atsikėlė karališkoji šeima ir nuo to laiko miestas pradėjo vystytis, pritraukdamas iš Artimųjų Rytų arabus, žydus ir krikščionis.

Nuo 1500 portugalai, olandai ir britai varžėsi tarpusavyje dėl miesto-uosto valdymo. Greičiausiai tai ir yra pagrindinė priežastis tokio turtingo europietiško architektūrinio palikimo taip toli nuo Europos.

Na, europietško palikimo pilna Europa, man kelionėje pirmiausia rūpi pamatyt garsiuosius kinų žvejybos tinklus. Tinklai buvo pastatyti Fort Kochi kažkada tarp 1350 ir 1450 metų. Susirasti juos nesunku, visiškai netoli Turizmo informacijos centro, šalia kurio yra galutinė autobuso stotelė.

Tokios tinklų konstrukcijos ir dydžio nebuvo tekę matyti. Įdomu stebėti, kaip periodiškai juos iškelia iš vandens, apžiūri ir vėl nuleidžia.

Šiek tiek paėjus pakrante ir pasibaigus tinklams, prasideda kažkas panašaus į paplūdimį. Maudymuisi jis neatrodo tinkamas, gan stiprios bangos ir per daug šiukšlių. Nepaisant įvairių formų žaismingų šiukšlių dėžių, jomis naudotis niekas labai neskuba.

Mano bandymą nufotografuoti ant patrankos saule besimėgaujančią iguaną sugadina dar penki fotografuotojai. Pasitaiko, kad užtenka stabtelėti bandant ką nors įamžinti, kai šalia atsiranda dar būrys tokių pačių.

Geriau Indijoje fotografuoti pastatus, nes gyvūnus dažniausiai išbaido. O jau statinių Fort Kochi tikrai netrūksta.

Tik išlindus iš pajūrio į miestą pataikau į Vyskupo namus. 1506 metais pastatytoje portugalų gubernatoriaus rezidencijoje su gotikinėmis arkomis ir dideliu sodu aplink paradinį įėjimą gyveno 27-tas Kochi vyskupas. Šiuo metu pastate yra portugalų-indų muziejus.

Kitas portugalų palikimas - Šv. Pranciškaus bažnyčia - seniausia Indijoje Europietiška bažnyčia, pastatyta 1503 metais. Žiūrint į tokius statinius tenka sau priminti, kad esu Indijoje. Pilna Europa žymiai įspūdingesnių, bet čia juk ne Europa.

Įdomiai atrodo Koder namas. 1808 metais Kochin Elektros kompanijai S. Koder suprojektuotas namas yra pavyzdys perėjimo nuo kolonijinės architektūros į Indo-europietišką. Šiaip realiai tai aš jo gal būčiau ir nepastebėjus, bet turizmo informacijos centre gavau žemėlapį, kuriame visi tokie įdomesni namai sužymėti ir aprašyti. Paskaičius aprašymą jie visai kitaip žiūrisi.

Po kelių tokių namų ir dar kelių bažnyčių, patraukiau link sinagogos. Pakeliui norėjosi pamatyti, kaip atrodo 1557 portugalų pastatyti Mattancherry arba Olandų rūmai. Tvartas kažkoks, į kurio teritoriją patekau paskui vietinius pro skylę tvoroj. Nesupratu, kodėl tai vadinama rūmais.

Iki sinagogos veda fantastiškos gatvelės. Atrodo, lyg bučiau patekus į filmo dekoraciją. Mažos parduotuvėlės ir senovinės jų iškabos nukelia į Šerloko Holmso laikus. Daugiau primena Angliją, nei Indiją. Suvokiu, kad negalima į Fort Kochi vykti vienai dienai. Jos tikrai neužtenka pasimėgauti Europietiška dvasia Indijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)