Pateikiame keletą išskirtinių vietų, primenančių šį kraupų konfliktą. Būtent jos šiandien saugo tą atmintį, virš kurios jau spėjo susikaupti beveik amžių skaičiuojančios praeities dulkės.

Aguonų Laukai, Flandrija, Belgija
Aguonų laukas

„Flandrijos laukuos aguonos žydi – eilių eilės, tarp kapų...“- taip prasideda turbūt viena žymiausių Pirmojo pasaulinio karo poemų. Šios subtiliai situaciją perteikiančios pirmosios poemos eilutės buvo užrašytos Kanados pulkininko leitenanto Johno McCrae mirusio draugo garbei.

Kaimus nuniokojęs ir žemę sudrebinęs karas sąlygojo didesnį aguonų derlių – jos nušvietė visa lauką ir nuo tada tapo mirusiųjų prisiminimo simbolis. Aguonos kasmet vis dar žydi, tarsi pati gamta pagerbtų drąsą tų, kurie labiausiai pasiaukojo kare.

Aguonos paprastai žydi Vakarinio Fronto karo laukuose nuo balandžio iki birželio, bet sezonui nebūdingas oras gali turėti įtakos jų augimui.

Gallipoli, Turkija
Gallipoli, Turkija
Viena žiauriausių kovų įvyko toli nuo Europos karo zonų, Gallipolyje. Ši aštuonių mėnesių kampanija Sąjungininkų pajėgoms kainavo daug – apie 34000 Britų, australų ir Naujosios Zelandijos gyventojų čia sutiko savo lemtį. Gallipoli pusiasalis yra 240 kilometrų į pietvakarius nuo Stambulo, supamas Egėjo jūros iš vienos pusės ir Dardanelų sąsiaurio iš kitos.
Gallipoli uostas

Sąjungininkų planas buvo paprastas – nusiųsti įgulą į Dardanelus, kad perimtų Stambulo kontrolę ir atidarytų jūrų kelią į Rusiją. Bet Otomanų kariuomenė smarkiai priešinosi, todėl Sąjungininkai turėjo pasitraukti. Karinės ekskursijos (www.troopertours.com) padės apžvelgti svarbiausias vietoves Gallipoli mieste.

Tyne Cot kaipinės, Zonnebeke, Belgija
Tyne Cot kapinės, Belgija

Iš visų Britų Sandraugos (dabar - Tautų Sandrauga) kapinių, pagerbiančių Pirmojo pasaulinio karo aukų atminimą, Tyne Cot yra didžiausia. Čia ilsisi 11954 karių iš Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Australijos, Kanados, Pietų Afrikos ir Vest Indijos palaikai.

Kapinės taip pat pagerbia 35000 niekada nerastų karių atminimą. Kapų viduryje virš vokiečių bunkerio stovi Britų Sandraugos Aukos Kryžius, žvelgiantis į eilių eiles baltų antkapių. Būtų sunku rasti labiau įsimintiną vaizdą, primenantį karo sukeltą sielvartą.

Zonnebeke yra 75 kilometrai į pietus nuo Briugės. Suplanuokite vizitą į Tyne Cot kapines drauge aplankydami Passchendaele memorialinį muziejų. (www.passchendaele.be).

Kalėdų Paliaubų Memorialas, Frelinghien, Prancūzija

Žiauraus karo fronto linijose metu paprasto žmogiškumo istorijos tapo legenda, nė kiek ne mažiau ir Kalėdų Paliaubos 1914-aisiais. Tuo metu karas buvo vos prasidėjęs, tačiau šimtai Sąjungininkų ir vokiečių karių prie Prancūzijos miesto Frelinghien sudėjo ginklus ir Kalėdų proga leidosi į neįtikėtinas paliaubas.

Oficialūs šaltiniai nėra itin tikslūs, bet žymiausia istorija pasakoja apie futbolo varžybas, vykusias karo lauke. Niekas negalėjo to patvirtinti, tačiau pakankamas įrodymas yra tai, kad ant vieno iš kaimelio namų yra prikalta lenta, skelbianti paliaubas.

Frelinghien yra 90 kilometrų į pietvakarius nuo Kalė miesto. Suderinkite kelionę su vizitu į Yprą, esančiu 15 kilometrų į šiaurę.

Menino vartų memorialas, Ypras, Belgija
Menino vartų memorialas

Karo laukai netoli Ypro matė vienas siaubingiausių kovų žmonijos istorijoje. Ties rytine miesto riba stovi Menino vartai - paminklas daugiau nei 54000 kareivių, kurių palaikų buvimo vieta liko nežinoma.

Kiekvieną dieną, aštuntą valandą vakaro, kelyje po arka yra uždraudžiamas transportas ir trimitininkai iš vietinės gaisrinės atlieka „Paskutinę tarnybą“, įsimintiną muzikinį kūrinį žuvusiems kare paminėti. Vasaros vakarais šis įvykis pritraukia minias, kurios tyliai stovi, atmindamos prarastuosius. Atšiaurią žiemą trimito garsus nusineša vėjas.

Ypras dabar labiau žinomas savo flamandišku pavadinimu, Ieper. Menino vartai yra netoli turgaus aikštės.

Vilfredo Oveno kapas, Orsas, Prancūzija
Vilfredo Oveno kapas, Orsas, Prancūzija

Vilfredas Ovenas buvo britų poetu ir vienu žymiausių Pirmojo pasaulinio karo liudytojų. Į kariuomenę jis buvo pašauktas 1915-ųjų spalį. Rašytojo kūrybai didelę įtaką padarė trauma, patirta karo lauke ir draugo Sigfrido Sassono rašymas.

Jo poemos laikomos geriausiu patirto karo liudijimu - „Himnas pasmerktai jaunystei“ - vienas žinomiausių kūrinių, kuriuos verta paminėti. Ovenas žuvo kare likus vienai savaitei iki paliaubų.

Telegrama apie poeto mirtį jo mamai buvo nusiųsta kartu su pergalės sveikinimais. Poeto kapą galima rasti Arso kapinėse.

Arso miestelis yra tarp Cateau ir Landrecies savivaldybių, 85 kilomentai į pietryčius nuo Lilio.

Lotynų tiltas, Sarajevas, Bosnija ir Hercogovina
Lotynų tiltas, Sarajevas

Kai 1914-ųjų birželio 28-ąją Sarajeve buvo nužudytas Austrijos erchercogas Francas Ferdinandas, nedaug kas galėjo įsivaizduoti, kad šį įvykį seks tikros skerdynės. Ferdinandas buvo revoliucinio judėjimo, vadinamo Jaunoji Bosnija, taikinys, ir jo mirtis tapo katalizatoriumi, kuris leido Austrijai-Vengrijai paskelbti karą Serbijai.

Austrijos – Vengrijos sąjungininkė Vokietija netrukus prisijungė prie konflikto. Ferdinando mirties vieta buvo netoli Lotynų tilto pačioje miesto širdyje, tačiau tik maža atminimo lentelė ten primena apie jo žūtį.

Čia nerasite jokios pompastikos, tačiau savo karjerą pradedantiems istorikams ši vieta yra būtina Pirmojo pasaulinio karo piligrimystei įvykdyti.

Sarajevas yra vienas iš perspektyvių Europos miestų, todėl galite suderinti šią istorinę kelionę su apsipirkinėjimu ir pramogomis, kurias siūlo Bosnijos ir Hercogovinos sostinė.

Paliaubų laukas, Rethondes, Prancūzija
Rethondes, Prancūzija

1918-ųjų lapkričio 11-oji, Didžiojo karo pabaiga. Po keturių ilgų metų, kai Europa jau buvo parklupdyta ant kelių, Vokietija sutiko su paliaubų sąlygomis, kurias siūlė Sąjungininkai. Vadovaujant Prancūzijos armijos maršalui Ferdinandui Fochui, išrinkti kongresmenai susirinko pasirašyti sutarties.

Focho pasirinkta vieta buvo asmeninio traukinio vagonas, izoliuotas ramiame Kompjeno miške. Šiandien šis miškas slepia laukymę su karo paminklu - Focho statula. Šalia stovi Paliaubų Vagono rekonstrukcija – originalas buvo pačiuptas nacių kariuomenės Antrojo pasaulinio karo metu ir sunaikintas 1945-aisiais.
Paliaubos atkuriamos Rethondes, Prancūzija

Paliaubų Laukas yra tarp Rethondes ir Compiègne (kelias D546). Prancūzijos traukiniai važiuoja nuo Paryžiaus Nord stoties iki Compigne (www.sncf.com).

Mirties Griovys, Diksmuide, Belgija

Vakarų frontas buvo apkasų tinklas, besidriekiantis tūkstančius kilometrų iš pietų nuo Nieuwpoorto Belgijos krante iki Prancūzijos sienos su Šveicarija. Stingdančiai šalti, pripildyti vandens ir purvo grioviai tiekė kariams bent minimalią apsaugą.

Kaime, apie pusantro kilometro nuo Diksmuide miesto, palikta maža apkasų atkarpa. Žinoma kaip „Mirties Griovys“, ši teritorija yra iki šiol saugoma, kad liktų kaip unikalus karo lauko kasdienybės egzempliorius.
Mirties Griovys, Diksmuide, Belgija

Mirties Griovys yra 45 kilometrai į pietvakarius nuo Briugės, todėl patogu keliaujant apžiūrėti ir kitas karo teritorijas bei kapines.

Lochnagaro krateris, La Boisselle, Prancūzija

Penkis mėnesius trukęs Somos mūšis buvo viena iš Pirmąjį pasaulinį karą apibūdinančių kovų, nusinešusių daugiau nei milijoną gyvybių. Tačiau tik nedaugelis žino, kad jo šaknys glūdi už karo lauko ribų.

Bandydama pergudrauti vokiečius, Britų kariuomenė pradėjo puolimą sprogdindama juos iš apačios. Tunelius iškasę kariai padėjo 10 didžiulių minų po priešų teritorija, išdėstydami jas vienu kartu.
Lochnagaro krateris, La Boisselle, Prancūzija

28,8 tonų svorio sprogstamųjų medžiagų ataka lėmė Sąjungininkų persvarą kovoje. Masyvų 90 metrų skersmens ir 30 metrų gylio kraterį vis dar galima pamatyti ir šiandien.

La Boisselle yra 155 kilometrų į šiaurę nuo Paryžiaus. Eidami iš kaimelio, sekite ženklus, nurodančius kelią į „La Grande Mine“.