Nors inuitai dėl poliarinės nakties nevieną mėnesį praleidžia tamsoje, kai vidutinė oro temperatūra žemiau -30 laipsnių, gyvenimo džiaugsmo nestokoja, o sportiniai žaidimai jų buityje vaidina svarbų vaidmenį.

Tikimasi, kad Kanadai priklausančios Arkties dalies gyventojai, savo tradicinius žaidimus pristatys ir šią vasarą Šiaulių regione vyksiančiose pasaulio sporto visiems žaidynėse „Šiauliai 2012“.

Stiprios galūnės – grobis garantuotas

Dauguma tradicinių inuitų žaidimų – jėgos, vikrumo ar ištvermės išbandymai, skirti ne vien laiko praleidimui ar pasilinksminimui. Žaisdami inuitai stiprina raumenis, socializuojasi, konkuruoja tarpusavyje ir net įgyja padėtį bendruomenėje.

Dar ne taip seniai, norėdami išgyventi Arkties klimato sąlygomis inuitai iš turimų medžiagų siūdindavosi rūbus, kurdavo ginklus bei įrankius. Ir treniruodavosi. Nors jie niekada su niekuo nėra kariavę, tačiau dėl atšiaurių gyvenimo sąlygų raumenis treniruoti reikėdavo - mėtyti harpūną, vytis lokį ar traukti ruonį reikia jėgos.

Nenuostabu, kad viena iš nacionalinių sporto šakų - kojų imtynės - skirta stiprinti kojų ir nugaros raumenims. Priešininkai atsigula ant žemės vienas šalia kito, galvos priešingose pusėse, sukryžiuoja kojas ir bando perversti vienas kitą. Laimi tas, kuris išlieka ant nugaros. Kitas kojas stiprinantis pratimas – šokinėjimas per lazdą. Dviem rankom už kraštų pats sau laikai lazdą ir tuo pačiu per ją šokinėji pirmyn-atgal. Yra net pasiektas šuoliukų rekordas – 51. Kol lazda dar rankose – inuitai pasikviečia priešininką, susėda vienas priešais kitą, suremia pėdas ir bando lazdą vienas iš kito atimti. Laimi tas, kuris sugeba pakelti priešininką nuo žemės.

Ištvermei – skrydis aeroplanu

Stovėti šaltyje ir laukti grobio, laikyti meškerę ir nejudėti reikalauja ne tik fizinio pasiruošimo bet ir ištvermės. Arkties gyventojai turi įdomų būdą ją pasitikrinti. Tam reiks keturių dalyvių. Vienas suglaustomis kojomis atsigula ant žemės, ir į šonus išskėčia rankas. Figūra panaši į lėktuvą. Kiti trys paima jį už galūnių, pakelia ir laiko, norit pasunkinti žaidimą, gulintis nešamas kuo toliau. Žmogus privalo būti išsitempęs kaip styga, jokie „perkarimai“ neleidžiami. Laimi toliausiai „nuskridusi“ komanda.

Iš pirmo žvilgsnio - viskas paprasta, tačiau iš tiesų tai reikalauja didžiulės ištvermės. Kad pailsėtų po tokių „skrydžių“ inutai sustoja poromis, vienas šalia kito, apsikabina per pečius ir tos pačios rankos bevardžius pirštus įkišę viens viens kitam į burną tempia. Persikreipę veidai, iš akiduobių šokančios akys, tįstantys žandai. Laimi tas, kuris ilgiau išlaiko skausmą.

Tikėtina, kad Kanadai priklausančios Arkties dalies gyventojai, savo tradicinius žaidimus pristatys ir šią vasarą Šiauliuose vyksiančiose pasaulio sporto visiems žaidynėse „Šiauliai 2012“. Jose dalyvaus daugiau kaip 55 šalių atstovai. Bus pristatyta apie 50 nacionalinių sporto šakų, vyks rankų lenkimo, smiginio, futbolo, teniso ir kitų tradicinių sporto šakų varžybos, taip pat įvairūs kultūros renginiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją