Šiais metais lankytojus stebins visiškai naujos, dar niekur neregėtos, įspūdingo dydžio šilko skulptūros-kompozicijos, o ypatinga reikšmė bus skiriama kinų mitologinio pasaulio būtybėms, kurios lankytojams pranašaus ir lems ateinančių metų sėkmę. Viena jų – gigantiškas Naujųjų metų simbolis – siaubūnas Nian, kokio dar neregėjo nei vienas tokio tipo festivalis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Antrą sykį dvare ir apskritai Lietuvoje rengiamas žibintų festivalis šiais metais lankytojus pakerės iš daugiau nei 10 kilometrų šilko ir tūkstančių lempučių sukurtomis skulptūromis, kurias žymiausios kinų žibintų festivalių rengėjų kompanijos „Haitian lantern“ menininkai suprojektavo specialiai šiam festivaliui. Pasak „Haitian lantern“ vadovės Luo Rui, šių metų festivalis bus ypatingas tuo, kad įspūdingi žibintų personažai, jau lapkritį pasklisiantys visoje dvaro teritorijoje, buvo sukurti būtent Pakruojo dvarui ir nebus niekur anksčiau regėti. Visi meniniai sprendimai, kinų Naujųjų metų mitologijos akcentai, buvo derinami išskirtinai prie dvaro landšafto ir architektūros“, – priduria festivalio organizatorė iš Kinijos.

Kinijos žibintų festivalis

„Šių metų festivalis Naujųjų metų laukimo laikotarpiui sujungs dvi iš pirmo žvilgsnio skirtingas lietuvių ir kinų kultūras, kurios drauge šventinį laikotarpį minės garsiai ir spalvingai, o tą sklindantį džiaugsmą tikimasi paskleisti po visą žiemos tamsumose skendinčią Lietuvą“, - sako ir Pakruojo dvaro Baronas.

Čia nušvitusioje dvaro teritorijoje bus šokdinamas drakonas, išsirikiuos kinų zodiakų ženklų skulptūros, į vidų užsukti ir norus ant tradicinių bambukinių kortelių užrašyti kvies didinga šventykla, sėkmę neš grožio ir vaisingumo galiomis apdovanota deivė Long mu ir galiausiai amą atims pagrindinė festivalio skulptūra – Naujųjų metų simbolis – 15 metrų dydžio siaubūnas Nian.

Ypatingas dėmesys festivalyje bus skiriamas šeimoms ir vaikams. Pastariesiems bus įrengta atskira erdvė, kur jie galės šokti ant interaktyvių šviečiančių lėkščių, spalvinti žibintus, žaisti su linksmais personažais, susipažinti su dvaro ūkio gyventojais, pajodinėti, išsakyti slaptus norus Kalėdų seneliui, dalyvauti didžiulėje kalėdinėje mugėje.

Kinijos žibintų festivalis

Palankesnį likimą naujais metais festivalio metu prikviesti padės ir įtraukiantys tradiciniai kinų artistų ir akrobatų pasirodymai. Visa tai – šilko ir šviesos keliu išsidėstę ženklai Visatai, kuriuo žengdami lankytojai ras būtent jiems skirtą ženklą, kuris naujais metais atneš laimę ir norų išsipildymą.
Festivalis „Didieji Kinijos žibintai. Visatos ženklai 2019“ Pakruojo dvare jau nuo lapkričio 23 dienos ir tęsis iki pat sausio 5 dienos.

Pakruojo dvaras – didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba su 26 pastatų ansambliu, kurioje realiu laiku yra atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas. 2018 metais dvaras buvo pripažintas kaip sėkmingiausias turizmo produktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt