Vadinasi, norint pagyventi užsienyje, galima pakuotis lagaminus ir nebūgštauti dėl to, kad atvykus į svečią šalį teks susirasti joje darbą. Iš principo teks pasirūpinti tik stogu virš galvos, nešiojamuoju kompiuteriu ir netrūkinėjančiu „Wi-Fi“, rašo express.co.uk.

Portalo „Moving to Spain“ leidėjai, išanalizavę pragyvenimo išlaidų rodiklius visose Europos šalyse, sudarė 10-ies valstybių, kuriose pragyvenimas pigiausias, sąrašą.

1. Serbija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 37,2)

Europos šalis, kurioje pragyvenimas pigiausias, yra Serbija. Nepaisant gamtos grožio, turizmo bumo ši valstybė dar nepatiria, tad kainos čia bent kol kas – žemos. Serbijos piliečiai – ypač draugiški žmonės. Apie šią šalį tikrai vertėtų pamąstyti, jei norisi pabėgti nuo įtampos ir atsipalaiduoti.

Belgradas, Serbija

2. Albanija ir Rumunija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 37,4)

Antrą ir trečią vietas pagal žemas pragyvenimo išlaidas dalinasi Albanija bei Rumunija.

Reta kuri pasaulio šalis yra tokia vaizdinga, kaip Albanija. Didžiausią įspūdį čia daro saulėti paplūdimiai ir impozantiški kalnai. Europos pietuose įsikūrusią šalį norinčių aplankyti turistų skaičius jau pradėjo augti, todėl, jeigu planuojate joje apsigyventi, patartina negaišti.

Albanija

Grožiu Albanijai Rumunija tikrai nenusileidžia. Ypač verta paminėti viduramžius menančius šalies miestus, Karpatų kalnus ir įspūdingas bažnyčias bei pilis. Nors vidutinė pietų restorane kaina Rumunijoje yra šiek tiek aukštesnė negu Albanijoje, abi šalys sukiojasi apie 30 eurų ribą. Maisto kainos abiejose šalyse daugmaž vienodos, o už komunalines paslaugas Rumunijoje tenka mokėti kiek daugiau negu Albanijoje.

4. Lenkija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 38,6)

Jeigu vilioja galimybė po darbo nukeliauti į netoli namų veikiančią užkandinę ir užsisakyti autentiškų virtinių, Lenkija jūsų akyse turi įgyti papildomų patrauklumo balų. Lenkijos ekonomika šiuo metu auga, todėl pragyvenimo išlaidos čia nėra aukštos. Taigi, tai palanki ir draugiškai atvykėlius sutinkanti šalis, apie kurią iš tiesų verta pamąstyti.

5. Vengrija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 39,2)

Nors vengrų kalba laikoma viena sunkiausių pasaulyje, ši aplinkybė nebūtinai turėtų atbaidyti nuo minties bent kurį laiką pagyventi Vengrijoje. Masalas atvykti į šią šalį galėtų būti kad ir terminio vandens ežerai, nekalbant jau apie žemas pragyvenimo išlaidas.

Budos pilis, Budapeštas, Vengrija

6. Bulgarija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 40,5)

Bulgarija – dar vienas į žemų pragyvenimo išlaidų šalių sąrašą patekęs Balkanų kraštas. Bulgarijai būdinga stulbinama įvairovė. Joje yra ir didingų kalnų, ir grožiu užburiančių Juodosios jūros paplūdimių, taigi, čia būtinai pavyks surasti širdžiai artimą kampelį.

Bulgarija

7. Slovakija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 44,2)

Bene didžiausi ir tuojau pat į akis krentantys Slovakijos pranašumai – draugiški žmonės, pasakų iliustracijas primenanti architektūra bei gardus maistas. Aišku, vienas didžiausių pliusų – palyginti žemos pragyvenimo išlaidos.

8. Portugalija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 45,3)

Vienintelė Vakarų Europos šalis, patekusi į pigiausių žemyno šalių dešimtuką, – Portugalija. Į ją atvykti vilioja ne tik žemos kainos, bet ir nuostabūs paplūdimiai, iš jūros gėrybių gaminami tradiciniai patiekalai bei ypač spalvinga architektūra.

9. Kroatija (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 46,7)

Kroatija dažnai tampa pasirinkimu mąstant, kur praleisti atostogas. Nepaisant šito, šalis yra devintoje vietoje pigiausių Europos šalių sąraše. Aišku, tokių turstų traukos taškų, kaip Dubrovnikas, geriau nesirinkti, bet kitose Kroatijos vietose kainos turėtų maloniai nustebinti. Žinoma, patrauklumo šaliai prideda nacionaliniai parkai ir puikios pakrantės.

10. Lietuva (pragyvenimo išlaidų rodiklis – 48,8)

Pigiausiu pragyvenimu išsiskiriančių Europos šalių dešimtuką užbaigia Lietuva – vienintelė Baltijos šalis, patekusi į šį sąrašą. Laikoma, kad lietuvių pajamų vidurkis yra ganėtinai aukštas, palyginti su pragyvenimo išlaidomis, taigi, gyvenimo lygis čia – vienas aukščiausių Europoje. Ši nuostabi šalis visus metus džiugina maloniu oru, be to, į ją atvykę užsieniečiai labai greitai pasijunta it namie.

Vilnius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)