Kai kurie žmonės daugiau niekada neplanuoja keliauti savo malonumui, rodo verslo žvalgybos agentūros „Morning Consult“ 2022 metų kelionių ir svetingumo ataskaita.

Rengiant šią ataskaitą, Amerikoje, Europoje ir Azijos – Ramiojo vandenyno regione buvo apklausta daugiau nei 16 tūkst. suaugusių žmonių. Ji parodė, kad noras keliauti iš pradžių buvo staigiai išaugęs, bet liepos mėnesį smarkiai krito.

Kurių šalių gyventojai yra mažiausiai linkę keliauti savo malonumui?

Tyrimo metu buvo apklausti Australijos, Brazilijos, Kanados, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Indijos, Italijos, Japonijos, Meksikos, Rusijos, Pietų Korėjos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Pietų Korėjos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų gyventojai.

Labiausiai kelionėms nenusiteikę buvo respondentai iš Japonijos – 35 proc. jų teigė, kad laisvalaikiu daugiau niekada neketina keliauti. Toliau rikiuojasi Pietų Korėja (keliauti neketino 15 proc. respondentų) ir Kinija bei JAV (po 14 proc.).

Tarp europiečių labiausiai keliauti nenorėjo prancūzai – 10 proc. jų teigė, kad daugiau niekada nekeliaus. Tą patį tvirtino 8 proc. britų ir 6 proc. ispanų.

Kodėl kai kurie žmonės vis dar nesiryžta keliauti?

Nors COVID-19 daugeliui žmonių vis dar kelia susirūpinimą, ypač dėl to, jog buvo atsisakyta privalomų tyrimų ir kaukių, yra ir kitų veiksnių, dėl kurių smuko kelionių skaičius.

Daug įtakos sumenkusiam norui keliauti turėjo ekonominis neapibrėžtumas dėl mėnesių mėnesiais galiojusių draudimų, po Rusijos invazijos į Ukrainą pakilusios degalų kainos, infliacija ir recesijos baimė. 43 proc. amerikiečių nurodė, kad mažiau keliauja dėl aukštų kainų.

Smarkiai sumažėjo ir verslo kelionių, nes žmonės ir toliau yra linkę bendrauti internetu, o ne akis į akį. Ataskaitoje prognozuojama, kad verslo kelionių, ypač Europoje, skaičius sumažėjo visam laikui.
Atsisakyti verslo kelionių labiausiai linkę buvo Ispanijos verslininkai. Manoma, kad šiame segmente vyraus mišrios verslo ir laisvalaikio kelionės.

Kaip dabar žmonės keliauja?

Chaosas, kilęs dėl streikų ir darbuotojų trūkumo, taip pat pakirto pasitikėjimą oro linijomis, todėl daugybė žmonių pradėjo rinktis ne dangų, o kelius ar bėgius.

Daug klientų nuo oro linijų bendrovių nuviliojo ir kelionių traukiniais bumas, kurį sukėlė Europoje atsiradę nauji geležinkelių maršrutai.

Tai susiję ir su didėjančiu vartotojų sąmoningumu tvarumo atžvilgiu – tolimų kelionių traukiniais metu teršalų išmetama maždaug 20 kartų mažiau negu per vidutinį komercinį skrydį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją