Marselis dideliu dėmesiu džiaugėsi 2013 m., kai buvo karūnuotas Europos kultūros sostine ir ta proga įgyvendino didžiausią miesto renovacijos projektą Pietų Europoje – jo biudžetas siekė 7 mlrd. eurų, už kuriuos, be kita ko, buvo atnaujintas senojo miesto uosto rajonas (Vieux-Port).

Tačiau didžiausi turistų srautai į renovuotą miestą ėmė plūsti nuo gegužės 1 dienos, kai buvo atidarytas tiesioginis 6,5 val. trukmės greitųjų traukinių maršrutas. Iš naujai atidarytų vietų paminėtinos neseniai baigtas „Les Voûtes de la Major“ krautuvėlių ir restoranų rajonas, įsikūręs šalia Katedros, ir žemiau Katedros įsikūrusi gurmaniško maisto prekyvietė „Les Halles de La Major“.

Apsistoti rekomenduojame „C2 Hotel“, apstatytame modernistiniais Le Corbusier ir Franko Lloydo Wrighto baldais. Maisto žinovai entuziastingai liaupsina neseniai atsidariusį mažytį, vos 22 vietų restoraną AM, kurio savininkas – šefas Alexandre‘as Mazzia.

Taip pat verta dėmesio nenauja, bet miesto įvairiapusiškumą atskleidžianti vieta – „La Friche Belle de Mai“. Tai buvęs fabrikas, kuriame įrengtos studijos, parodų salės, teatrai ir kino teatrai. Čia dažnai propaguojama miesto repo or hiphopo kultūra.

Dabar taip pat galima lengviau ir greičiau pasiekti ir Liono, kuris skelbiasi esąs Prancūzijos gastronomijos sostine, restoranėlius ir užkandines. Tačiau miestas įdomus ne tik savo maisto kultūra. 2007 m. čia pradėtas įgyvendinti panašus kaip Marselyje ambicingas planas renovuoti buvusį dokų rajoną prie Ronos ir Sonos upių.

Naujausias Confluence (Santakos) rajono, kuriame įsikūrę restoranai, šiuolaikinio meno galerijos ir dizainerių butikai, projektas – „Musée des Confluences“ (Santakos muziejus), duris lankytojams atvėręs gruodžio mėnesį.

Futuristinis stiklo ir nerūdijančio plieno konstrukcijos muziejus, architektų vadinamas „Kristalu ir debesimi“, pastatytas upių santakos iškyšulyje. Jame surinktos ekspozicijos, susijusios su mokslais ir antropologija.

Praeitą vasarą Santakos rajone, renovuotame cukraus fabrike atidarytas menų ir muzikos centras „La Sucrière“. Čia vyks pagrindiniai Šiuolaikinio meno bienalės (2016 m. rugsėjo 10 – sausio 3 d.) renginiai, o gegužės 13–17 d. čia vyks elektroninės muzikos festivalis „Nuits-Sonores“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)