Kopos yra aukščiausios JAV, o bendras jų plotas - apie 90 kvadratinių kilometrų. Didžiojo Smėlio kopų nacionalinis parkas yra įkurtas 2004 m.

Kitaip nei kitos smėlio kopos, šios yra labai tvirtos ir išlaiko nekintamą pavidalą. Po jomis išlieka daug drėgmės. Taip yra dėl to, nes kopos tarsi kempinės susiurbia vandenį iš aukštutinių vandens baseinų ir netoliese esančių upeliukų.

Kopose yra Medano upelis - nedidelė sniego maitinama versmė, ištekanti iš Sangre de Cristo kalnų ir pavasarį srūvanti palei rytinį kopų pakraštį. Parke taip pat galima atrasti ir vadinamuosius „Alpių upelius“ bei tundrą primenančius itin žemų medelių miškelius.

Norintieji patekti į kopas, dažniausiai pasirenka kelią palei patį Medano upelį arba tą vietą, kurioje jis paprastai teka - šis paprastai beveik visiškai nuslūgsta dar iki prasidedant rudeniui. Nors ir didelių iššūkių nesitikėdami, čia pakankamai gausiai renkasi ir kopimo į kalnus mėgėjai, kadangi panašios atrakcijos parke nėra draudžiamos - fiziškai jos nekenkia didžiosioms kopoms.