Keliaudami į Bulgariją nepraleiskite progos aplankyti Rilos vienuolyną, kuris įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Jį rasite nuvykę 100 km į pietus nuo Sofijos. Vienuolynas yra apsuptas Rilos kalnų, tad jau atvykus į vietą apima ramybė, kurioje dažnas nori pasilikti.

Vienuolyną X amžiuje įkūrė vienuolis, kuris prieš tai keliolika metų gyveno olose, netoli Rilos kalnų. Iki šių dienų jo palaikai yra laikomi vienuolyno cerkvėje. Būtina paminėti, kad vienuolis Jonas yra paskelbtas Bulgarijos šventuoju.

Vienuolyno išskirtinumas – puošnios freskos, kurias pamatyti veržiasi didžioji dalis turistų. XIX a. vienuolyną stipriai suniokojo kilęs gaisras, tačiau, pasak ekspertų, vertingiausios freskos liko nepaliestos ugnies liepsnų. Freskose pavaizduoti šventųjų gyvenimai ir kitos ištraukos iš Biblijos.

Vienuolyno muziejuje taip pat galima pamatyti ikonų, rankraščių, bibliotekoje yra net 16 000 senovinių knygų. Tiesa, vykdami ten apgalvokite apie savo apdarus, nes turistai, vilkintys drabužius, apnuogintais pečiais ar trumpais sijonais – įleidžiami nebus.