Kalbėdamas apie susidariusią situaciją, advokatas E. Rusinas teigia, kad pirmiausia reikia atskirti, ar keliautojai į Izraelį vyksta savo jėgomis ar per kelionių organizatorių.

„Jei keliautojai įsigijo organizuotos turistinės kelionės paketus ir jiems dar neišvykus į kelionę paaiškėja, kad kelionės tikslo vietoje arba visiškai šalia atsiranda ypatingų aplinkybių (šiuo atveju, karo padėtis), darančių didelį poveikį paslaugų vykdymui, jie turi teisę atsisakyti kelionės nemokėdami sutarties nutraukimo mokesčio. Svarbu, kad atsisakymo momentas nebūtų ženkliai nutolęs nuo kelionės pradžios dienos.

Europos Sąjungos Teisingumo Teisme šiuo metu sprendžiami klausimai, kaip reikėtų suprasti kelionės tikslo vietą, tačiau, pagal doktrinoje vyraujančią nuomonę, tikslo vieta turėtų būti suprantama kaip vieta, kurioje faktiškai yra atsiradusios ypatingos aplinkybės.

Kelionių organizatorius bei kelionių agentūra turi nuolat stebėti kelionės tikslo vietoje vykstančius įvykius ir apie esminius viešai arba tiesiogiai informuoti keliautojus“, – sako jis.

Įvykiai Izraelyje

Anot E. Rusino, jei keliautojai vyksta savarankiškai, atsisakyti skrydžio ir atgauti už jį sumokėtus pinigus, jei skrydis nėra atšauktas, negalima.

„Jei skrydis atšauktas, nepriklausomai nuo to, kad šalyje karo padėtis, keliaujantiems turi būti garantuojama teisė atgauti už bilietus sumokėtus pinigus arba skristi artimiausiu reisu (o, keliautojui sutinkant, ir jam patogiu vėlesniu metu) į paskirties vietą.

Keleiviai taip turi teisę į rūpybą – oro uostuose stebėkite skrydžių informaciją, kur gali būti nurodoma apie oro uosto kavines, kuriose keleiviai bus pamaitinti nemokamai“, – nurodo advokatas.

Kaip VVTAT rašo pranešime žiniasklaidai, jeigu jau esate išvykę į Izraelį, organizuotos turistinės kelionės atveju, vartotojas turėtų kreiptis į kelionės organizatorių, taip pat sekti Užsienio reikalų ministerijos informaciją ir, esant poreikiui, kreiptis į konsulines įstaigas.

„Išvykusiems savarankiškai, rekomenduojame sekti oro vežėjo skelbiamą informaciją dėl skrydžio, stebėti oro uostų Izraelyje pranešimus ir Užsienio reikalų ministerijos teikiamą informaciją keliaujantiems“, – nurodo VVTAT atstovai.

„Hamas“ ataka Izraelyje.

Kalbėdami apie tai, ką daryti turint suplanuotą organizuotą turistinę kelionę ir norint jos atsisakyti, VVTAT pabrėžia, kad šiuo metu Užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomenduoja nevykti į tam tikras Izraelio bei Palestinos teritorijas, todėl į tai turėtų atsižvelgti tiek kelionių organizatoriai, tiek patys keliautojai.

„Turistas turi teisę nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį nemokėdamas numatyto sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu organizuotos turistinės kelionės tikslo vietoje ar visiškai greta atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių, dėl kurių gali tapti neįmanoma vykdyti organizuotą turistinę kelionę ar nuvežti turistus į organizuotos turistinės kelionės tikslo vietą. Tokią turisto teisę, esant nenumatytoms aplinkybėms, įtvirtina ir ES direktyva dėl Kelionių paketų.

Turintiems suplanuotas keliones, patartume kreiptis į kelionės organizatorių ir tartis dėl kelionės alternatyvų ar kelionės sutarties nutraukimo. Nepavykus rasti sprendimo su kelionės organizatoriumi, dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka galima kreiptis į VVTAT.

Nagrinėjant ginčą, bus atsižvelgta į konkrečią situaciją, ar kelionės tikslo vietoje buvo tuo metu nenumatytų aplinkybių, kokią informaciją dėl vykimo skelbė URM ir pan. Tarnyba visada skatina tiek vartotojus, tiek kelionių organizatorius tartis dėl galimybių atidėti organizuotą turistinę kelionę vėlesniam laikui, pakeisti kelionės kryptį arba priimti kitokį kompensacijos pasiūlymą (pavyzdžiui, rinktis kelionės kuponą), t. y. ieškoti abiem šalims tinkamo sprendimo“, – aiškina VVTAT.

Anot jų, jeigu esate savarankiškai įsigiję oro vežėjo, viešbučio ar kitų apgyvendinimo paslaugų teikėjo paslaugas, reikėtų atidžiai įvertinti su kiekvienu paslaugos teikėju sudarytos sutarties sąlygas.

„Jeigu kelionės metu susidūrėte su nenumatytomis aplinkybėmis, turėtumėte sekti Užsienio reikalų ministerijos teikiamą informaciją keliaujantiems, susisiekti su atsakingomis konsulinėmis įstaigomis ir pasirūpinti savo saugumu.

Paslaugų teikėjo įsipareigojimai ar vartotojo galimybė nutraukti sutartį paprastai būna numatyta konkrečioje sudarytoje sutartyje. Kiekvienu atveju, jeigu kyla ginčas tarp vartotojo ir paslaugų teikėjo dėl sutarties vykdymo, vartotojas turi teisę kreiptis į dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka į VVTAT (kai paslaugos teikėjas įsisteigęs Lietuvoje) arba nemokamos pagalbos ir patarimų į Europos vartotojų centrą Lietuvoje (kai paslaugos teikėjas įsisteigęs kitoje ES valstybėje, Norvegijoje ar Islandijoje)“, – teigia VVTAT.

Keliones atšaukia organizatoriai ir oro linijų bendrovės

Anksčiau pirmadienį Delfi rašė, kad suplanuotas keliones į Izraelį atšaukia Lietuvos kelionių organizatoriai – daugiau skaityti galite ČIA. Apie stabdomus skrydžius taip pat pranešė oro linijų bendrovės – daugiau skaityti galite ČIA.

URM rekomenduoja įvertinti būtinybę ten vykti

Bendra Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija Lietuvos piliečiams – įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį (ir Palestiną), tačiau saugumo situacija šalyje kinta labai greitai, todėl būtina nuolat sekti informaciją ir būti budriems.

Užsienio reikalų ministerija taip pat primygtinai rekomenduoja nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas. Šiuo metu ypač įtempta situacija yra pasienyje su Gazos ruožu, Jeruzalėje, Vakarų Krante, taip pat Izraelio šiaurėje esančiose Golano aukštumose bei pasienyje su Libanu, Jenino, Nabluso bei Hebrono regionuose Palestinoje.

URM praneša, kad Izraelyje yra gyvena per 7 tūkst. lietuvių, o apie 460 yra atvykę kaip turistai.

„Lietuvos Respublikos ambasados Izraelio Valstybėje konsulinėje registracijoje registruoti 7008 Izraelyje nuolat gyvenantys Lietuvos Respublikos piliečiai“, – sekmadienį pranešė ministerija.

Izraelyje – chaosas: į šalį prasiskverbė Hamas teroristai

Jeigu šiuo metu jau esate Izraelyje ar Palestinoje, būkite ypatingai budrūs, imkitės visų atsargumo priemonių, sekite oficialią institucijų informaciją, laikykitės vietos valdžios institucijų nurodymų, būtinai susižinokite artimiausios slėptuvės vietą.

Taip pat rekomenduojame stebėti oro uostų informaciją. Daug oro linijų/ skrydžių kompanijų jau atšaukė skrydžius į/iš Izraelio, todėl susisiekimas su Izraeliu yra apribotas.

Jei šiuo metu esate Izraelyje arba Palestinoje ar vis tik ketinate ten keliauti, prašome nedelsiant užsiregistruoti adresu https://keliauk.urm.lt/keliones-registracijos-forma, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti dėl konsulinės pagalbos.

Prireikus konsulinės pagalbos, prašome kreiptis į Lietuvos ambasadą Izraelio Valstybėje tel. +972 3 6958 685 ar el. pašto adresais amb.il@urm.lt, consul.il@urm.lt. Taip pat primename, kad Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus, esant krizinei situacijai užsienio šalyje. iOS: https://goo.gl/dOxeli; Android: https://goo.gl/rPwrfx; Bendra nuoroda: http://onelink.to/epmjp5.

Suplanuotas skrydis iš Tel Avivo į Lietuvą

„Skyllence“ vadovė Vilma Vaitiekūnaitė pranešė apie patvirtintą skrydžio, kuriuo į Lietuvą galės grįžti Izraelyje esantys piliečiai, laiką. Jis kainuoja 1 tūkst. eurų.

Norintys skristi į Vilnių, raginami registruotis skrydžiui. Tiesa, jis bus ne tiesioginis – lėktuvas leisis Bukareše.

Išvykimo iš Tel Avivo laikas – spalio 10 d,. 00:20, atvykimo į Bukareštą laikas – 03:10 (vietos laiku).

Išvykimas iš Bukarešto – spalio 10 d., 06:10, atvykimo į Vilnių laikas – 08:30.

„Labai prašome rašyti paštu sales@skyllence.aero. Taupant laiką rašykite keleivių vardus, pavardes, pridėkite pasų kopijas – jų reikės registravimui į skrydį. Pridėkite savo telefono numerį ir elektroninio pašto adresą, kuriuo galėtume išsiųsti su skrydžiu susijusią informaciją“, – skelbiama įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją