1. Futbolininkų rojus

Futbolas Maroke – vienareikšmiškai populiariausias sportas. Šalies nacionalinė rinktinė 1986 m. dalyvavo pasaulio futbolo čempionate. Taip pat ši rinktinė yra nuolatinė dalyvė Afrikos čempionatuose, o 2015 m. šalis taps Afrikos tautų taurės šeimininke. Coupe du Trône - futbolo taurės čempionatas, vykstantis išskirtinai Maroke, kuriame gali dalyvauti tiek profesionalūs žaidėjai, tiek mėgėjai. „Dėl ypatingos meilės futbolui, Marokas yra itin patraukli atostogų kryptis vyrams“, - teigia „Novaturo“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė.

2. Muzika ekstazei

Maroko muziką galima suskirstyti į keletą šalyje vyraujančių stilių: šaabi (vestuvių, pramoginė muzika), berberų muzika, gnava (Vakarų Afrikos gyventojų muzika), malhunas (išsivystė iš klasikinės Andalūzijos muzikos), sufijų (mistinė, skirta sukelti ekstazei muzika). Tarp šiuolaikinių stilių dominuoja arabiška populiarioji muzika ir ypač jos vietos variantas vadinamas Raï. Įdomu tai, kad sugįžusieji iš Maroko dažnai prisimena ten skambėjusią išskirtinę muziką.

3. Duonos ir kuskuso

Maroke nuo senų laikų paplitusi kulinarinių tradicijų visuma ir tapo Maroko nacionaline virtuve. Paveldėjusi virtuvių panašumus iš gretimų šalių - Alžyro ir Tuniso, ji priskiriama Magrebo virtuvei, kuri yra Islamo virtuvės dalis. Maroke plačiai paplitusios kelios duonos rūšys, tradicinės – apvali ir vadinama baguette, kurios populiarumą lėmė prancūzų okupacija. Kaip ir kitose Magrebo virtuvės šalyse, čia labai populiarus kuskusas – stambios ir biriai virtos kvietinės kruopos, maišomos su riešutais ir džiovintais vaisiais. Maroke egzistuoja ir dar vienas, tačiau, stambesnis kuskuso variantas – berkukešas.

4. Etiketas ir arbata

Maroko virtuvės etiketas prie stalo beveik niekuo nesiskiria nuo kitų islamo šalių. Sėdint prie žemų staliukų įprastai yra valgoma tik rankomis. Laikantis ritualo – arbata visada patiekiama valgio pabaigoje. Maroko virtuvės pasididžiavimas – mėtų arbata.

Rituališkas jos gėrimas Maroke išaugo į labai savitą arbatos gėrimo ceremoniją – Atai. Šią arbatą verda iš mėtų ir žaliosios arbatos bei daug cukraus. I. Dorelaitienė aiškina: „Pradėjus ceremoniją, arbata pilama iš specialaus arbatinuko, jį laikant 0,5 metro aukštyje, tam, kad susidarytų putos. Išbandyti arbatos gėrimo ceremoniją Maroke tiesiog būtina, norint pajausti arabiškąją krašto kultūrą“.

5. Jardin Majorelle – 40 metų kūrinys

Paprastai turistus stebina ne pavadinimai, o kūriniai ir objektai. Tačiau, nustebsite sužinoję, jog šis nuostabus sodas yra Yves Saint Laurent gatvėje, esančioje Marakeše. Jardin Majorelle – tai vienas iš populiariausių lankytinų objektų Maroke. Prancūzų dailininkui Jacques Majorelle (1886-1962) prireikė keturiasdešimties aistros ir begalinio atsidavimo metų tam, kad sukurtų šią pasakišką vietą, pačioje auksinio miesto širdyje.

6. Kasablanka - baltieji grožio namai

Daugumai europiečių ir amerikiečių Kasablanka asocijuojasi su nerūpestingu ir gražiu gyvenimu, turtais ir nuotykiais. „Dėl gyvenimo tempo ir charakterio Kasablanka primena pietietišką Europos miestą: judrūs ir visur skubantys žmonės, veidų čadromis nedangstančios, trumpais sijonėliais seginčios ir aukštakulnius avinčios moterys! Miestas keri kontrastingumu, tačiau tradicijų ir šiuolaikiškumo bei kosmopolitiškumo darna“,- teigia „Novaturo“ rinkodaros vadovė. Didžiausia įžymybė šalyje – antra pagal dydį po Mekos, Chasano II mečetė. Joje tuo pačiu metu gali melstis 25 tūkst. tikinčiųjų. Dar apie 80 tūkst. maldininkų gali tilpti aplink pastatą.

7. Alyvų Meknesas

Alyvų Meknesas - vienas svarbiausių imperatoriškųjų miestų. XVII a. sultonas Mala Ismailas susižavėjo kerinčiu jo grožiu ir pavertė galingu savo imperijos miestu. Miestą 50 metų valdant Ismailui, jame buvo pastatyta daug rūmų, mečečių, ūkininkystei reikalingų pastatų bei įkurti sodai. Imperatoriaus asmeniniu įsakymu buvo pastatytas ir miesto kalėjimas, vadinamas Karos vardu – milžiniški požemiai, užimantys 7 kv. km plotą.

Šis pavadinimas - tai portugalo vardas, kuriam Ismailas prižadėjo laisvę, jeigu jis sukurs 40 tūkst. kalinių talpinančio kalėjimo planą. Tačiau imperatoriaus miestas-svajonė taip ir nebuvo iki galo baigtas.

Išvyskite Maroko egzotikos, pasakų ir realybės mozaiką savo akimis! Nuo gyvačių kerėtojų iki spalvingųjų prieskonių turgų – čia rasite visko. Keliones užsisakyti galite www.novaturas.lt.