1 priežastis – moksleiviai turi laisvą savaitę
Mokyklinio amžiaus vaikų turinčios šeimos atostogų laiką derina prie vaikų užimtumo, todėl rudens atostogų savaitė – gera proga pakeliauti nepraleidžiant pamokų. Pridėjus savaitgalius, viso išeina net 9 atostogų dienos.
2 priežastis – į pažintines ekskursijas kviečia net orai
Pasak A. Paulionio, priežastys, dėl kurių rudenį poilsiautojai teikia pirmenybę šiltiesiems kraštams, suprantamos daugeliui: „Manau, tai yra natūrali reakcija į Lietuvoje atvėsusius orus ir namus, ir diskomfortą šildymo sezono belaukiant“. Šiuo metų laiku dažniausiai renkamasi Ispanijos, Graikijos arba Turkijos kurortai. Žinoma, šiose šalyse atostogaujama ir vasarą, tačiau tuomet dėl karščių daugiausia laiko praleidžiama paplūdimiuose, prie vandens. Tuo tarpu rudenį keliautojai vis dar gali mėgautis paplūdimiais, tačiau vykti į ekskursijas po apylinkes ar toliau – jau gerokai lengviau nei vasarą.
„Didžiulis rudens kelionių privalumas – vis dar šilta, tačiau didieji karščiai – jau nuslūgę, todėl bus malonu pakeliauti ir pamatyti lankytinus gamtos ar istorinius, urbanistinius objektus, kurie vilioja iš kelionių katalogų, tačiau yra absoliučiai neįmanoma jais žavėtis kepinant +40 °C. Tam tiesiog nėra jėgų“, – rudens atostogų pliusus vardijo pigių skrydžių bendrovės „Skrendu.lt“ projektų vadovė, patirties turizmo tyrėja Rasa Levickaitė.
3 priežastis – geresnės kainos ir mažiau poilsiautojų
Planuojant atostogas svetur, o ypač – visa šeima, vienas svarbiausių dalykų – finansai. Sulig pasibaigiančiu aktyviausiu atostogų sezonu kurortuose krentančios kainos – dar vienas taškas rudens atostogų naudai. „Ne sezono metu arba jam jau dylant, pavyzdžiui, Turkijoje, tiek viešbučio teritorijoje, tiek ir už jos ribų paslaugų ir įvairių turistams įdomių, aktualių prekių kainos krinta apie 25 proc., o kartais – dar daugiau. Atpinga ir kelionių kelialapiai – tradiciškai, brangiausi jie būna vasarą ir šventiniu periodu“, – pasakojo A. Paulionis.
4 priežastis – proga pasiruošti žiemai
Atostogaujant pietuose, kur derliai nuimami net kelis kartus per metus, galima paragauti ne tik retesnių, bet ir saulėje natūraliai nunokusių vaisių, uogų ir daržovių. Juk kokybiškiausias, tikro skonio rudens gėrybes rasite būtent ant vietinio turgaus prekystalių ir būtent rudenį, kuomet sunoksta gausiausi derliai.
Pavyzdžiui, jau minėtoje Turkijoje galėsite paragauti čia pat vietoje prisirpusių granatų, iš kurių gaminamas sirupas ir kurių sėklomis gardinamos salotos, desertai ir kiti tradiciniai patiekalai, taip pat figų, arbūzų, abrikosų, bananų, kurių plantacijų šalyje – apstu. Šiuo metų laiku renkamas ir vynuogių derlius, citrinmedžių giraitėse jau skinami citrusiniai vaisiai, o iš apelsinų verdamas marmeladas.
„Vaikams, kurie vaisius dažniausiai mato parduotuvių lentynose, patiems nusiskinti prinokusį apelsiną tiesiai nuo medžio bus kur kas didesnė atrakcija nei pasiimti iš pusryčių lėkštės restorane“, – kalbėjo R. Levickaitė.
Šaltuoju metų laiku gauname vis mažiau saulės spindulių, kurie yra mums itin svarbaus vitamino D šaltinis. Nustatyta, jog šis vitaminas padeda palaikyti fizinę ir emocinę sveikatą, o jo trūkumas gali tapti ne tik blogos nuotaikos, bet ir depresijos priežastimi. Todėl pasilepinti šiltomis atostogomis rudenį yra natūralus būdas pasipildyti vitamino D ir sykiu gera proga pasiruošti pusę metų truksiantiems šalčiams bei kalėdinio laikotarpio maratonui.
5 priežastis – galimybė ramiai apsipirkti Kalėdoms
Vienas smagiausių ir maloniausių Kalėdų atributų yra dovanos. Su sąlyga, jei jos neatima paskutinių laisvalaikio likučių ir nepriverčia patirti automobilių spūsčių, ir jei nekankina gerų idėjų ką dovanoti stygius. Atostogaujant vėlyvą rudenį galima bent dalį dovanų įsigyti anksčiau. Taip ir per atostogas atsiras pateisinama proga pasidairyti po parduotuves, ir išvengsite kalėdinio apsipirkimo vajaus namuose. O jei pasiseks, artimuosius bei draugus nustebinsite įdomesnėmis, originalesnėmis iš svečios šalies parsivežtomis dovanomis.
„Pavyzdžiui, Turkijoje galima įsigyti vietoje gaminamo rožių vandens, kuris tinka ne tik kvėpintis ar odai drėkinti, bet gali būti vartojamas ir kaip gėrimas, o juo apšlakstę salotas ar desertus savo svečius ar namiškius apskritai nukelsite į devintas dausas. Rožių vanduo, pagardintas lašeliu citrinų sulčių ir kruopele medaus – tai penas sielai, mat jame esančios aromatinės medžiagos harmonizuoja – teigiamai veikia ir atpalaiduoja“, – patarimais dalijosi R. Levickaitė.
Turkai garsėja juvelyrikos dirbiniais – rankų darbo žiedai, segės, pakabučiai ar sąsagos puikiai tiks užkabinti ant Kalėdų eglės šakelės.