Kiekvieną dieną turistai traukia į kalnus automobiliais, autobusais, motociklais, dviračiais ir kitomis transporto priemonėmis. Daugelis keliauja pasigrožėti atsiveriančiais smaragdiniais, rusvais, raudonais, dramblio spalvos kontrastais, marso ir mėnulio kanjono vaizdais, prisiliesti prie negyvų lavos akmenų, pakilti virš debesų, sutikti saulėtekį ar palydėti saulėlydį, pasinerti į magišką naktį, tarp nesuskaičiuojamų žvaigždių ir spengiančios tylos.

Dalis keliautojų, mėgstančių aktyviai praleisti laiką, renkasi kopti į pačią Teidės ugnikalnio viršūnę pėsčiomis. Šie 5 patarimai skirti susiruošusiems pirmą kartą kopti į Teidės ugnikalnį savarankiškai.

1. Įvertinkite savo fizines galimybes ir pasiruošimą. Tai 5-6 val. maršrutas aukštyn, besikeičiančiu akmenuotu keliu iki 3718 m. aukščio kraterio viršūnės, vietomis pakankamai stačiu šlaitu, todėl, turintiems sveikatos problemų (ypač širdies), jis nerekomenduotinas. Kai kuriems gali pasireikšti kalnų arba aukštumų liga, dėl sumažėjusio deguonies ir slėgio poveikio. Galimas pasireiškiantis galvos svaigimas, pykinimas, viduriavimas, galūnių dilgčiojimas ar tirpimas jau nuo 2,5 km aukščio. Pajutus šiuos simptomus, rekomenduojama nedelsiant leistis žemyn. Fiziškai aktyviems žmonėms ir turintiems kopinėjimo patirties, neturintiems sveikatos probemų, neturėtų kilti nemalonumų.
Keliautojas Rokas

2. Reikalinga iš anksto planuoti kopimą ir pasirūpinti leidimais. Galimi du variantai pasiekti Teidės viršūnę. Aukščiausiai Teidės viršūnės atkarpai (trasos Nr. 10) pasiekti reikalinga rezervacija. Išankstinių leidimų rezervaciją rasite čia: www.reservasparquesnacionales.es

Jeigu norite pailsėti ir apsistoti kalnų namelyje nakčiai, išankstinė rezervacija nebūtina, tačiau aukščiausią Teidės ugnikalnio atkarpą (pirmyn ir atgal) turite įveikti iki 9.00 val. Nakvynę galite rezervuoti: www.volcanoteide.com
3. Būtina įvertinti oro sąlygas ir paros laiką. Žygį pradedant Montana Blanca (trasos Nr. 7) papėdėje dienos metu, oras dažniausiai saulėtas ir šiltas, todėl leidžia komfortiškai jaustis tik su marškinėliais ir šortais. Kylant į kalną, oro temperatūra krinta ir viršūnėje galima minusinė temperatūra, priklausomai nuo metų ir paros laiko. Pasiruoškite, kad viršūnė jus pasitiks su smarkiu ir gūsingu vėju. Teko matyti, kaip tinkamai nepasiruošę, tačiau užsispyrę keliautojai, virpa nuo šalčio tik su šortais. Ypač svarbu įvertinti vėjo stiprumą, kadangi esant stipriam vėjui, gali neveikti keltuvas žemyn ir teks ne tik kilti į viršūnę, bet ir leistis žemyn. Tokia kelionė gali trukti apie 10 - 12 val. Apie orų prognozes sužinokite: http://www.mountain-forecast.com

4. Labai svarbu tinkamai pasirūpinti vandens ir maisto atsargomis. Visų pirma, vanduo. Rekomenduotina mažiausia 3 litrai žmogui, tiek palaikant tinkamą skysčių balansą kopimo metu, tiek norint pasigaminti arbatos ar kavos kalnų namelyje. Vandens galima nusipirkti ir kalnų namelyje (kaina: 0,5 l – 3 EUR). Maisto atsargomis pasirūpinkite iš anksto. Neskubant ir esant geroms oro sąlygoms, tikrai rasite gražių vietų, kuriose galėsite užkąsti ir atgauti jėgas. Intensyviau keliaujant nakties metu, nepersikraukite ir geriau pasirūpinkite mažiau svorio turinčiu energetiniu maistu: riešutais, javiniais batonėliais, džiovintais vaisiais, šokaladu ir sumuštiniais.

Nėra blogų oro salygų, yra tik prastas pasiruošimas. Čia svarbu avalynė, apranga ir specialiosios priemonės. Su sandalais galite keliauti iki stačiosios kopimo dalies, tačiau vėliau kelias status, akmenuotas ir slidus, todėl kalnų batai ar sportiniai bateliai būtini, taip pat kaip ir šilta apranga, apsauganti nuo vėjo ir šalčio. Pirštinės, kepurė ir veido skraistė taip pat nepakenks. Keliaujant nakties metu, būtina turėti apšvietimo priemones, siekiant neišklysti nuo kelio ar nesusižeisti. Kalnų lazdos pagal poreikį.

5. Su savimi turėkite būtiniausių pirmosios pagalbos priemonių. Dažnai pasitaikantis atvejis – nutrintos kojos, nikstelėjimas, nudegimas saulėje, galvos skausmas dėl aukščio poveikio. Nenuklyskite nuo pažymėto kelio, turėkite su savimi žemėlapį ar navigacines priemones ir visada apie savo planus pasidalinkite su kitais.

Norintys patirti išskirtinius pojūčius, gali kopti nakties metu ir, esant puikioms sąlygoms, stebėti žvaigždes. Įspūdžiai išlieka ilgam. Užkopę i viršūnę, paliksite debesis sau po kojomis, pajusite garuojantį sieros kvapą, pasitiksite saulėtekį, apžvelgsite visą salą nuo 3718 m. aukščio kraterio ir išvysite didžiausią šėšėlį pasaulyje.

Smagios ir saugios kelionės į aukščiausią Europos vulkaną. Mėgaukitės ir džiaukitės savo atradimais.