Žemės ūkio ministerijoje vykusioje konferencijoje „Vidaus vandenų žuvininkystė Lietuvoje” buvo pristatytas Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Hidrobiontų ekologijos ir fiziologijos laboratorijos vedėjo dr. Vytauto Kesmino pranešimas „Lašišų ir šlakių išteklių būklė ir kitimo tendencijos”.

Pasak V. Kesmino, lašišų ir šlakių jauniklių skaičiai daugumoje šalies upių yra stabilūs, kai kur stebima ir didėjimo tendencija, deja, yra ženklų, kad ilgai tai gali ir nesitęsti. O dėl to bus kalti ir žvejai mėgėjai, kurių žūklės mastai jau gerokai viršija pageidautinas normas.

„Ypač didelis spaudimas jaučiamas Neries upėje. Į šią upę parduodama apie 80 proc. visų lašišai ar šlakiui sugauti skirtų licencijų, t. y. apie 15 tūkst. Mūsų manymu reikalinga bent jau tokia priemonė kaip lašišinių licencijų skaičiaus Neriai sumažinimas bent iki 12 tūkstančių”, - teigia V. Kesminas.

Visgi panašu, kad lašišautojų laukia daugiau pokyčių. Jau kalbama ir apie „pagavai-paleisk” taisyklės taikymą visą rudeninį sezoną visose upėse ar bent geriausiuose jų ruožuose. Taip pat svarstoma, jog 3 eurai už licenciją, leidžiančią sugauti lašiša ar šlakį, yra per mažai.

Jau šį mėnesį darbą pradės Lietuvos meškeriotojų sąjungos suburta darbo grupė, kuri ir turės parengti naujosios licencinės lašišų ir šlakių žūklės tvarkos gaires.