KABLYS.lt jau rašė apie ant Vilnelės upės pastatytos Belmonto užtvankos griūtį ir dėl šios avarijos įstrigusių žuvų gelbėjimo akciją.

Dabar pagrindinis klausimas – kam ši užtvanka priklauso ir kas su ja bus daroma toliau. Į asociaciją „Lašišos dienoraštis” susibūrę iniciatyvūs meškeriotojai ragina šią užtvanką išardyti ir taip visiškai atverti kelią į nerštavietes lašišoms bei šlakiams, šios žuvys dabar yra priverstos keliauti šalia užtvankos įrengtu žuvitakiu.

Belmonto užtvanka stovi Pavilnių ir Verkių regioninio parko teritorijoje. Kaip KABLYS.lt sakė šio parko direktorė Zenta Ražanauskienė, specialiai dėl užtvankos griūties suburta darbo grupė jau nusprendė, kas su ja bus daroma, tik liko viena nemenka smulkmena – išsiaiškinti, kam ta užtvanka priklauso. Kol kas panašu, kad tai yra bešeimininkis statinys, o tai reiškia, kad prasidės ilgos procedūros, kol bus nuspręsta, kam jis turi atitekti.

Visgi Z. Ražanauskienė tose ilgose procedūrose problemos nemato, nes, pasak jos, būtinybės su užtvanka kažką daryti labai greitai nėra.

„Darbo grupėje yra ir gyvosios gamtos apsaugos atstovų. Jie pasakė, kad lašišų ir šlakių reproduktoriai po neršto jau yra iš Vilnelės išplaukę, tad šioms žuvims nėra pavojaus. Statybų specialistai sako, kad užtvanka, kokia ji yra dabar, tikrai gali stovėti dar ilgai, todėl jos tvarkymo darbus planuojama vykdyti ateinančių metų gegužę”, - sakė Verkių ir Pavilnių regioninio parko vadovė.

Pasak jos, užtvankos ardymo variantas nebuvo rimtai svarstomas, nes statinį galima sutvarkyti, o žuvininkystės ekspertai sako, jog žuvitakis veikia tinkamai, tad užtvanka migruojančioms lašišažuvėms yra lengvai įveikiama. Tiesa, lašišų nerštą šiemet stebėję meškeriotojai sako ką kitą. Jų teigimu, šlakiai ir mažesnės lašišos pakyla lengvai, bet didieji, po 20 kg ir daugiau sveriantys egzemplioriai žuvitakio laiptus įveikia gana sunkiai.

Z. Ražanauskienės teigimu, regioninio parko direkcijai dabar didesnį galvos skausmą kelia ne užtvanka, o po os griūties kiek žemiau paplautas Vilnelės krantas. Dėl to upė ėmė keisti vagą.

„Dabar skubame tą atsivėrusį šlaitą sutvirtinti. Galima vežti riedulius ir krantą tvirtinti jais, bet tai yra gana brangu. Kol kas planuojame dėti betono blokus – tai bus pigesnė ir greitesnė išeitis. Paskui tuos blokus bus galima lengvai pašalinti”, - kalbėjo pašnekovė.