Gruodžio 15-16 d. esant gana sudėtingoms oro sąlygoms (vakarinių krypčių vėjo gūsiai jūroje siekė iki 14 m/s, bangų aukštis - 1,5-2 m) Žuvininkystės tarnybos Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriaus specialistai dalyvavo mokslinių tyrimų reise laivu „Darius“.

Šio reiso metu mokslininkai siekė nustatyti žuvų išteklių rūšinę įvairovę, gausumo ir biomasės indeksus aktyvios antropogeninės veiklos įtakos rajonuose (Būtingės naftos terminalas, grunto sąvartynas, rajonas netoli naftos gavybos platformos D-6 Kaliningrado srityje).

Iš viso reido metu buvo atlikti 4 tralavimai ir specialiu zondu registruojami vandens hidrocheminiai parametrai (vandens temperatūra, druskingumas ir ištirpusio deguonies kiekis skirtinguose gylio horizontuose).

Mokslininkai vykdo tyrimus Baltijos jūroje

Reiso metu, skirtinguose monitoringo taškuose, tralu buvo sugauta 16 žuvų rūšių, tarp kurių daugiausiai strimelių, upinių plekšnių ir menkių. Nedideliais kiekiais arba pavieniui buvo sugauta ir stintų, builių, jūrinių plekšnių, otų, bretlingių, smėlinių grundalų, juodažiočių grundalų, keletas perpelių, gyvavedžių vėgėlių, starkių, pūgžlių.

Tarp įdomesnių žuvų verta paminėti ančiuvius, kurie retsykiais atklysta į mūsų vandenis su srovėmis iš Atlanto vandenyno, bei ciegorių (dar vadinamas „jūros rupūže“), gyvenantį Baltijos jūroje, tačiau gana retai sugaunamą rūšį. Įdomesni ir gyvybingi egzemplioriai buvo atiduoti Klaipėdos jūrų muziejaus ekspozicijai.

Ančiuvis

Iš viso surinkta 12 mėginių, o tyrimams panaudota 1 768 vnt. įvairių žuvų, atliktas vizualinis verslinių rūšių (menkių ir plekšnių) ligų vertinimas pagal išorinius ligų požymius. Dalis žuvies mėginių tyrimų buvo atlikta laive esančioje laboratorijoje (žuvis pasverta, išmatuota, surūšiuota pagal ilgio grupes, išimti otolitai).

Pagal nustatytą metodiką tolimesni žuvų tyrimai atliekami Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriaus laboratorijoje. Galutiniai biologinių parametrų (gausumas, biomasė, rūšinė įvairovė, ilgio, svorio, amžiaus, lyties ir brandos stadijos) analizės rezultatai bus paskelbti metinėje ataskaitoje.