Vienas iš jų, paremtas „Statistics Canada“ apklausų duomenimis, rodo, kad cigaretės atsisakiusios moterys niekada nerūkiusias savo lyties atstoves pasiveja vidutiniškai per 10 metų. Tačiau vyrams šis procesas trunka ilgiau.

Nors jų sveikata būna pagerėjusi jau po penkerių metų, buvę rūkaliai niekada nerūkiusiems vyrams prilygsta tik po 20 metų.

Pasak „Statistics Canada“ tyrėjo Didier Garriguet, dėl šio tyrimo pobūdžio galima tik spėlioti, kodėl metus rūkyti, moterų gyvenimo kokybė sveikatos atžvilgiu atsistato sparčiau. Viena iš priežasčių gali būti susijusi su skirtingais vyrų ir moterų rūkymo modeliais.

„Rūkančios moterys rūko mažiau negu vyrai… Tai vienas iš galimų paaiškinimų. Mes matome, kad nuo rūkymo intensyvumo priklauso, kaip greitai išnyks rūkymo pasekmės“, - sakė D. Garriguet.

Jis pats nėra nė vieno iš šių tyrimų autorius, tačiau jam buvo pavesta atsakyti į klausimus apie juos. Du iš tyrimo autorių išėjo į pensiją, o trečioji autorė šiuo metu išėjusi motinystės atostogų. Laikas, per kurį buvę rūkaliai pasiekia niekada nerūkiusių žmonių sveikatos lygį, yra vidutiniškas.

Konkretus kiekvieno asmens laikas priklauso nuo to, kiek ilgai ir kaip intensyviai jis rūkė.

„Žinoma, kiekvieno žmogaus laikas skirsis, - pažymėjo D. Garriguet. - Kai kuriems žmonėms galbūt pakaks ir penkerių metų, kad jie susigrąžintų tą pačią gyvenimo kokybę. Tuo tarpu kitiems žmonėms ankstesnė gyvenimo kokybė gali būti prarasta visam laikui“.

Tačiau kalbant apie širdies ligas, vienas iš tyrimų parodė, kad buvusiems rūkaliams - tiek vyrams, tiek moterims – prireikia maždaug 20 metų, kad jų širdies ligų rizika sumažėtų iki nerūkančių žmonių lygio.

Kasdien rūkantiems žmonėms rizika susirgti širdies ligomis yra 60 proc. didesnė negu nerūkantiems, rodo vienas tyrimų.

„Svarbus šios studijos atradimas yra tas, kad atsisakius ilgalaikio įpročio rūkyti, su sveikata susijusi gyvenimo kokybė pagerėja bet kokiame amžiuje“, - pabrėžiama viename iš tyrimų.

Minimos studijos paremtos Nacionalinėmis gyventojų sveikatos apklausomis, kurios Kanadoje rengiamos kas dvejus metus. Per jas renkami duomenys ir apie kanadiečių rūkymo įpročius.