Norint išvengti skyrybų proceso skausmo, svarbu yra mobilizuoti savo vidinius resursus, “paimti save į rankas” ir pažvelgti į susiklosčiusią situaciją taip, tarytum, ji būtų naujas gyvenimo atskaitos taškas, tarytum, tai būtų nauja laimingo gyvenimo pradžia.

Psichologai išskiria kelis skyrybų etapus, kuriuos trumpai ir aptarsiu:

Emocinės skyrybos. Šio etapo metu, manyčiau, yra griaunama iliuzija apie nepalaužiamus santykius, beribį savitarpio supratimą ir t.t. Pasideda tarpusavio nepasitenkinimo akimirkos, barniai, o prieštaravimai vienas kitam tampa kasdieniniais šeimyninio gyvenimo palydovais.

Šiuo metu gali kilti noras atsukti laiką atgal, kuomet savaime, nededant didelių pastangų, buvo juntama santykių šiluma, tarpusavio supratimas. Tuomet tiek vyrui, tiek moteriai pradeda atrodyti, kad antra pusė jo negirdi ir nesupranta. Jausmas, kad partneris nedalyvauja jo paties gyvenime, skatina priimti sprendimą oficialiam išsiskyrimui. Emocinės skyrybos būdingos kriziniame santykių etape, su kuriuo ir gali susidurti kiekviena šeima.

Oficialios skyrybos. Šį etapą apima skyrybų teisinių formalumų įgyvendinimas. Čia galima pastebėti negatyvų partnerių nusistatymą vienas kitam, prie ko prisideda formalumai, tokie kaip turto dalybos, vaikų likimas, kurį dažnai nulemia teismas, elementų dydžio nustatymas ir t.t.

Besiskiriančiųjų liūdesys greitai pradeda “maišytis” su pykčiu, atsiranda kaltės, gailesčio sau jausmai, žmogus gali pradėti jaustis nereikalingas kitiems, už ko gali slypėti gili depresija. Kenčia ir vaikai, kurie yra paliekami vienatvėje su asmeniniais išgyvenimais, todėl yra svarbu neužmiršti ir apie mažiausiųjų emocinę būseną. Čia gali padėti vaiko apsilankymas pas vaikų psichologą.

Psichologinės skyrybos. Tai laikas, kuomet reikia priimti susiklosčiusią sudėtingą situaciją. Jis ateina tuomet, kai visi teisiniai procesai jau praeityje. Dažnai pavėluotai ateina įsisąmoninimas to, kas įvyko, kas lemia naują skausmo ir negatyvių emocijų bangą.

Taigi, skirtis ar likti?

Prieš priimant sprendimą dėl skyrybų, manau, vertėtų pasistengti išsaugoti šeimą, juk susitaikymas yra kur kas lengvesnis ir mažiau skaudus procesas nei išsiskyrimas. Tačiau tuomet, kai susitaikymas atneštų ne džiaugsmą, o tik naujas sielos kančias, reikėtų nepamiršti, kad skyrybos - tai tikrai ne pasaulio pabaiga.

Dažnai skyrybos yra kelias laimės link. Padėti išgyvenant šį sudėtingą laikotarpį, sunkius bei slegiančius jausmus, išsaugoti šeimą arba atrasti naująją laimę gali padėti konsultacijos su profesionaliu psichologu arba psichoterapeutu. Todėl nebijokite ieškoti pagalbos tam, kad atsisakytumėte savo stabdančios praeities.