Daugelis tekilą žmonių vis dar mano, kad šis gėrimas gaminamas iš kaktusų. Ar tai tiesa?

Ne, tai netiesa. Tekila gaminama iš tekilinės agavos augalo. Meksikoje auga keli šimtai skirtingų šio augalo rūšių. Tačiau tekilinė agava auga tik viename Meksikos Jalisco regione, kuriame plyti mineralais prisotintos žemės plotai. Tekilai būtina pagrindinė žaliava – mėlynoji agava - laukuose auga 7-10 metų. Beje, Jalisco regione esančio Tekilos (Tequila) miesto vardu ir buvo pakrikštytas gėrimas.

Meksikoje priskaičiuojama per tris tūkstančius tekilos rūšių. Tačiau tik apie pusantro šimto rūšių leidžiama destiliuoti. Kiek jų pats esate ragavęs? Kaip atskirti geros kokybės tekilą?

Pats esu ragavęs tikrai ne visas - galbūt apie tūkstantį. Pirmiausia, kai atsidarai butelį, turi užuosti šviežios agavos kvapą. Šio tropinio augalo kvapas yra aukščiausios kokybės ženklas. Taip pat pasklinda vanilės, šokolado, šviežios kavos aromatai. Auksinė tekila kvepia amerikietišku ąžuolu, iš kurio gaminamos bačkos.

Geltona gėrimo spalva reiškia aukštą kokybę, tačiau kai kuri tekila būna nudažyta gintarine spalva...

Tiesa, tačiau tai galima lengvai atpažinti, nes skonis ir kvapas atidarius butelį yra ne ąžuolinės bačkos, bet karamelės. Tekila skirstoma į keturias kategorijas. Pirmoji yra blanco (balta), plata (sidabrinė) – tai jauna, nebrandinta, skaidri tekila, kuri po distiliacijos iškart supilstoma į butelius.

Antroji kategorija yra oro (auksinė), – taip pat jauna, nebrandinta tekila, į kurią dėta karamelės, fruktozės, glicerino ir kitų prieskonių, kad skonis ir spalva taptų panašesnė į išlaikytos tekilos skonį.

Trečioji tekilos kategorija yra reposado (išlaikyta) – tekila, brandinta ąžuolo statinėje ne trumpiau 2 mėnesių. Añejo, (ilgai brandinta) yra ketvirtoji tekilos kategorija. Šis gėrimas išlaikytas ąžuolo statinėje ilgiau nei 1 metus.

Vieni tekilą geria iš taurių, kiti renkasi vieno gurkšnio stiklinaites... Kaip reikėtų teisingai gerti tekilą?

Kaip jau minėjau, yra dvi pagrindinės tekilos rūšys: išlaikyta ir jauna. Kuo ilgiau brandinta tekila, tuo pasaulyje ji yra labai vertinama. Europoje, Australijoje ir Amerikoje populiaru tekilą gerti su druska ir citrina. Arba su cinamonu ir apelsinu.

Tačiau Meksikoje tokiu būdu tekilos niekas negeria.Tekila dažniausiai vartojama kaip aperityvas. Vakare susėda prie stalo visa šeima ir išgeria taurelę. Kaip aperityvą prieš valgį, po pirmojo patiekalo ar su desertu. Pavyzdžiui, meksikiečių dažnai gaminamas desertas – skystas šokoladas su lašeliu geros kokybės „Sierra Tequila Milenario Extra Anejo“.

Žinoma, tekilą taip pat labai populiaru maišyti su kokteiliais. Pavyzdžiui, pats populiariausias Meksikoje yra „Paloma“ - tekila su greipfrutų sultimis, laimu, ledukais. Meksikiečiai, ar netgi ispanai, po darbo neskuba namo. Jie pirmiausiai užsuka į barą susitikti su draugais.

Atėjus vakarui, susitikus su draugais, visi dažniausiai degustuoja „Margaritą“. Šis kokteilis yra pats populiariausias visame pasaulyje. Per metus baruose ir restoranuose parduodama 3 milijardai šio gėrimo pripildytų taurių.

Lietuviai, kaip ir daugelis kitų žmonių visame pasaulyje, ją geria su druska ir citrina trim žingsneliais: lyžteli, gurkšteli ir užkanda. Ar taip ir turėtų būti geriama tekila?

Meksikiečiai turi kitokį ritualą, kurį jie vadina bandera, kas meksikietiškai reiškia jų vėliavos spalvas: žalią, baltą ir raudoną. Tai trys vieno gurkšnio taurelės su skirtingais gėrimasi. Pirmoje – žalioje taurelėje yra šviežiai spaustos laimo sultys. Antroje – baltoje – tekila, o trečioje – sangrita (pomidorų sultys, maišytos su tabasko padažu, aitriaisiais pipirais, apelsinų ar greipfrutų sultimis).

Svenas Sudeckas Vokietijos baruose rengia pasirodymus su imtynininko kauke

Visiškai nesvarbu, koks ritualas jums labiausiai priimtinas. Neskubėti – tai yra pagrindinė tekilos filosofija. Nes norint paragauti šio gėrimo, tekilos tenka laukti ne vienerius metus.

Europoje žmonės amžius gėrė degtinę, alų, vyną. Iš savo ilgametės barmeno patirties papasakokite, kaip prieš daugelį metų žmonės pradėjo pažintį su tekila?

Prie baro pradėjau dirbti prieš 25 metus. Karjeros pradžioje išvykau atostogauti į Meksiką. Ten ir susidomėjau tekila, nors tuo metu šis gėrimas Europoje dar nebuvo toks populiarus kaip dabar. Lankytojai baruose mieliau rinkosi škotišką viskį. Lankydamasis Meksikoje susižavėjau vietos kultūra ir tradicijomis. Nuo pat pirmos akimirkos tapau tekilos . O kai grįžau namo į Vokietiją, visiems pradėjau siūlyti jos paragauti. Vokiečiams tai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Nes jie apie šį gėrimą nelabai daug žinojo. Tačiau metams bėgant viskas pasikeitė. Nes tekilą galima ragauti ir labai elegantiškai, ir moderniai ir klasiškai. Gėrimą tinka maišyti tiek su šviežių vaisių sultimis, tiek su klasikiniais gėrimais, tiek su šampanu.

Sierra Tequila ambasadorius Svenas Sudeckas

Išduokite, koks yra 2016 metų madingiausias kokteilis?

meksikietiškas kokteilis „Paloma“, kuris šiais metais gali tapti tikru vasaros hitu: greipfrutų sultys, šiek tiek jūros druskos, agavos sirupo ir tekilos.

Paloma kokteilis

„Sierra Tequila“ ambasarodius Sevenas Sudeckas lankosi Lietuvoje: