Vienas vyrukas leidosi į kelionę, norėdamas pats savo akimis pamatyti, kas taip vilioja stipriąją lytį belstis šimtus kilometrų.

Dabar Altajuje pats derliaus įkarštis. Begalės ūkių renka ir ruošia ragus – tauriųjų elnių ragai, maži ir pūkuoti, pasižymi neįtikėtina gydomąja galia.

Apie tauriuosius elnius pirmą kartą išgirdau prieš kelerius metus. Man apie juos papasakojo vienas pasiturintis draugas iš Novosibirsko.

„Tik kvailiai, – atsainiai sako jis, – traukia į Kanarus ar Maldyvus. Apie ragus tu tikriausiai negirdėjai? Taigi ragai, kaip ir Kanarai – niekai! O štai tauriųjų elnių ragų sultinys – kitas reikalas!“
Ir vėliau jis man papasakojo neįtikėtiną istoriją apie vieną ūkį, esantį Sibiro glūdumoje, kur veisia raguotuosius, dėmėtuosius ir tauriuosius elnius. Kartą per metus pirmąją liepos mėnesio pusę jiems nupjaunami ragai. Vėliau, pagal senąsias tradicijas, juos konservuoja virdami didelėse voniose. Taigi, dėl tokių ragų ekstrakto vonių čia traukia pasiturinys verslo žmonės. Kodėl būtent verslininkai?

„O ko tu nori? – paaiškino vyras. – Nuolatinė įtampa ir stresas, 20 valandų darbo kasdien, konkurencija. Pabandyk per trumpas atostogas atgauti jėgas, energiją bei susidomėjimą pasauliu!“

Netrukus, nuvažiavę netrumpą kelią, atsidūrėme vienoje taigos fermoje. Ragų ekstrakto gamyba buvo pačiame įkarštyje. Paskubomis iš lentų sukaltoje kubilo vonioje jau buvo paruoštas sultinys. Keletas solidžių (netgi nuogų) vyrų paeiliui sulipo į žalsvai murziną skystį, nemaloniai uosdami degintų kanopų kvapą. Kažkokio naujoko juokais paklausė: „Na kaip, ar atgijo tavo periskopas? Ne? Nieko, po dešimtos vonios neabejotinai atgis“.

Iš pokalbių nuogirdų buvo galima suprasti, kad vyrai čia atvyko iš Kranojarsko, esančio už 900 kilometrų.

Pagaliau atėjo ir mano eilė pasinerti į karštą vonią. Įlipau atsargiai. Netikėtai prisiminiau Eršovo pasakos „Arkliukas-kupriukas“ pabaigą. Be to, belipant supratau, kad jau antrą parą buvau ant kojų – skrydis iš Maskvos, ilgas kelias į Altajaus gilumą ir t.t. Žodžiu, jėgos jau buvo beišsenkančios.

Aš palengva įlipau, įkvėpiau kanopų aromato, širdis suspurdėjo, tarsi kaip per pirmą pasimatymą, kūną prislėgė švininis sunkumas. Pasirodė, jog praėjo amžinybė.

„Dar 7 minutės, – man pranešė. – O dabar pakelk koją, ką jauti?“ 

Sunkiai iškėliau koją iš vandens, tarsi ji būtų nukalta iš granito. 

10 minučių tęsėsi ilgai. Išlipęs jau po pusvalandžio netikėtai pajutau, kaip mano kūną užplūsta neįtikėtinas lengvumas. Nuovargis dingo, užplūdo seniai pamirštas rytinio pabudimo jausmas, kuomet man buvo 10 metų, o už lango saulė ir paukšteliai čirška. Maždaug tokia būsena gimsta po geros pirties su vanta, tačiau čia buvo ne atsipalaidavimas, o visiškas pasirengimas darbui ir gynybai!

Aš ten praleidau 5 dienas, tokiose voniose pasimaudžiau atitinkamai 5 kartus (per dieną – ne daugiau kaip kartą) – „kitu atveju gali pasimirti“, patikino ekspertai ir pridūrė: „10 kartų – pats tas, tik tada būsi vyru“.

Nors jau ir po 5 kartų pajutau, jog gyvensiu iki šimto metų.

Per pastarąjį dešimtmetį „ragų terapija“ Altajaus kalnuose tapo gana plačiai paplitusia atskira turizmo šaka.

Tačiau į šias vietas, kur atliekamos tokios procedūros, svarbu patekti liepos mėnesį. Jos randasi gana atokiose vietose, miškuose. Nukakti viešuoju transportu iki čia – neįmanoma, reikia tartis su prekybininkais iš Bijsko ir Barnaulo. Keliaujant iš Maskvos iki „ragų terapijos“ vietovių galima užtrukti kelias paras. Be to, gana dažnai kelio pabaigoje asfaltas kažkur išnyksta, todėl paskutinius kilometrus tenka įveikti žvyrkeliu. Visgi atsiveriantis akinamas grožis visus šiuos nepatogumus kompensuoja. Žmonės slegiami miesto gyvenimo šurmulio čia atsitiesia.

„Sąlygos pas mus paprastos, – tikina vietiniai gydytojai. – 10 dienų kursas kainuoja 20 tūkst. rublių (317 eurų)”.

Tokia yra vidutiniška kaina. Į kainą įeina kasdienis pusvalandžio trukmės pasimėgavimas vonia ir pragyvenimas. Būkite pasiruošę tam, kad visi patogumai – lauke.

Už papildomą mokestį jums bus pasiūlytas „ragų hematogenas” (pantogematogen) – spirituotas elnių kraujas. Šio preparato vieną arbatinį šaukštelį reikia gerti rytais nieko nevalgius. Kaina – 1000 rublių (16 eurų) už pusės litro butelį. Žinoma, prie kainos reikia pridėti ir lėktuvo bilietus.

Šis ragų sultinys iš fermų yra superkamas „ragų terapijos” savininkų bei vežamas vandens vežimais. Jei jūs nesuspėjote pasimėgauti liepos „derliumi” ir šviežių ragų vonia - ne bėda. Kai kurių viešbučių savininkai sumanė užšaldyti šviežiai nupjautus ragiukus arba juos padžiovinus vėliau sumalti į miltelius. Belieka, kaip reklamoje, tik ištirpinti vandenyje.

Klientui būtinai bus atlikta kardiograma bei pamatuotas spaudimas, prieš ir po procedūros. Nors, kaip tikino vyriausioji gydytoja, dar nė karto nebuvo atvejo, kuomet kas būtų miręs besimėgaudamasis vonia.

„Aš, pavyzdžiui, visada perspėju klientus, kad alkoholis ir vonia yra nesuderinami. Juk jeigu dešimties dienų gydymo metu bus geriamas alkoholis, visos ragų gydomosios savybės nueis perniek - organizmas tuo metu kaip tik turi išsivalyti nuo alkoholio, - sakė gydytoja. - Kitaip visa procedūra nebus veiksminga.

Kur slypi neįtikėtina ragų vonių paslaptis? Iki šiol joks mokslininkas nesugebėjo to paaiškinti. Vasaros poravimosi metu buvo atlikta elnio kraujo spektrinė analizė - tai tas pats kraujas, kuris teka jaunuose ragiukuose. Kraujyje esančios medžiagos yra pačios paprasčiausios: fosforas, geležis, gliukozė, karbamidas, aminorūgštys.

Kas būtent iš išvardytų medžiagų sąlygoja tokį gydomąjį poveikį? Nėra atsakymo. Tik viena aišku: žmonės būtinai sugrįžta pasimėgauti voniomis.
O ar negalima būtų konservuotų ar užšaldytų ragų priartinti prie klientų, sakykime, atvežant juos į didžiuosius miestus bei ten ruošiant gydomąsias vonias?

„Deja, – atsakė vieno ūkio Čarišsko rajone savininkas. – Rusijos gyventojai praktiškai neperka ragų.Visas mūsų derlius, ir, kiek žinau, daugelio kitų Altajaus fermų, keliauja į užsienį, daugiausiai į Pietų Korėją. Galima pagalvoti, jog Rusijos vyrų libido ir erekcija tokia, kokios korėjiečiai nė nesapnavo, nors gimstamumu negalime pasigirti.

Taip, nors ir pastaraisiais metais gydvietės Altajuje plačiai paplito, vargu ar tai išspręs šalies demografines problemas”.

O kur jūs važiuojate susigrąžinti libido?