Lietuvos Tarzanu vadinamas Andrius Pauliukevičius, Lietuvos kultūrizmo čempionas, turintis daugiau kaip 12 metų asmeninio trenerio patirties, tikina, kad vienas esminių produktų kasdieniame sportuojančiojo meniu turėtų būti vištiena.

Kokių mitybos principų laikytis sportuojant, kuo vištiena naudinga sportuojančiojo organizmui ir kaip teisingai pasirinkti kokybišką produktą maisto prekių parduotuvėje?

A. Pauliukevičius tikina – sportuojančiojo organizmui mėsos reikia, tačiau ne bet kokios – ją rinktis reikėtų apgalvotai.

„Vaikinai, kurie nori didesnių raumenų, dažniausiai per daug sportuoja ir per mažai valgo. Norint užauginti raumenis, būtina valgyti mėsą, – sako profesionalus sportininkas. – Tačiau mėsa turi būti liesa, o iš visų mėsos rūšių būtent vištiena teikia daugiausia naudos sportuojančiojo organizmui.“

Pasak sportininko, liesa mėsa turi daugiau baltymų. „Riebi mėsa didina širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimų riziką, o vištiena, ypač vištos krūtinėlės, tokio poveikio neturi, – pasakoja A. Pauliukevičius. – Be to, vištiena yra lengvai virškinama ir greitai pasisavinama, todėl galima valgyti didesnius jos kiekius, o tai, kaip žinia, itin aktualu sportininkams, kurių kasdienės maisto porcijos yra žymiai didesnės už tų, kurie profesionaliai nesportuoja.“

A. Pauliukevičiaus manymu, tai, kad vištieną itin lengva gaminti, irgi laikoma dideliu pranašumu: „Sportininkai valgo kelis kartus per dieną dideliais kiekiais, todėl, laiko atžvilgiu, vištiena – itin patogus variantas. Vištienos gaminimas trunka trumpai, tačiau taip ir turi būti, nes tik tokiu atveju mėsa lieka minkšta ir sultinga.“

Profesionalas atkreipia dėmesį, kad mityba turi būti ne tik subalansuota, itin svarbu ir tai, kokius produktus renkamės. Vištieną jis perka kone kasdien, todėl prisipažįsta kartais ilgai stoviniuojantis prie lentynų maisto prekių parduotuvėje – nori įsitikinti, kad nusipirks tik sveiką ir kokybišką produktą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sportininkas A. Pauliukevičius teigia, kad nereikėtų nustebti išgirdus, jog profesionaliai sportuojantys vištieną vartoją kelis kartus per dieną – jų mitybos principai labai skiriasi nuo tų, kuriems sportas nėra kasdienybė ir mėsą tevalgo tik pietums arba kartais – vakarienei.

„Sportuojantys valgo daugiau nei kiti žmonės ir tokių valgymų kaip pietūs per dieną gali būti net keturi. Mergina ar moteris kiekvienu kartu gali suvalgyti 100–150 g vištienos, vyras – 150–300 g. Ir tai gali būti kiekvieną dieną, ne tik tada, kai treniruojamės, kai reikia daugiau energijos. Aš pats valgau vištieną 3–4 kartus per dieną ir kas kartą tai būna 200–300 g, – sako profesionalus sportininkas. – Svarbiausia, kad šią mėsą itin lengva pagaminti. Mėgstu kepti ant grotelių ar orkaitėje ir naudoju labai daug prieskonių – jie ne tik gerina skonį, bet ir lengvina virškinimą bei maisto medžiagų pasisavinimą.“

Vištiena – universali mėsa, kurią galima derinti su įvairiais kitais produktais. „Žanro klasika yra vištiena su „basmati“ ryžiais ir daržovėmis – tai mano mėgstamiausias patiekalas. Vištiena taip pat tinka su rudaisiais ryžiais, grikiais, pilno grūdo makaronais ir „batatais“ vadinamomis saldžiomis bulvėmis. Įprastų bulvių, ilgagrūdžių ir plikytų ryžių dėl jų aukšto glikemijos indekso nerekomenduočiau“, – sako sportininkas.

Pasak A. Pauliukevičiaus, daržoves geriausia rinktis šviežias – šviežius salotų lapus, pomidorus, agurkus, svogūnus, tačiau tinka ir brokoliai, šparaginės pupelės, ne prastesnis variantas ir šaldytos daržovės.