Tai nėra komplimentas, nebūtina rausti, tai yra faktas. Tu esi vienintelis pasaulyje, kuris sirgo būtent tomis ligomis, būtent tokiu metu, vartojo būtent tuos vaistus, tavo mamytė ir tėtis tau davė būtent tokį rinkinuką, kurio neturi niekas kitas. Keista, kad protingi ir mąstantys žmonės vis dar tiki, kad maistas visiems tinka vienodas. Nėra universalios dietos ar mitybos plano. Tai, kas kenkia ir padeda tau, žino tik tavo organizmas, o konkrečiau – kraujas.

„Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja, mitybos specialistė ir natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje Jelena Tulčina sako, kad toli gražu ne visi suvokiame, kad esame unikalūs ir iškilus problemai griebiamės vaistų, norėdami pašalinti simptomus.

„Man gaila, kai vyrui dar nėra penkiasdešimties, o jis jau šlubas, storas, turi prostatos, kraujagyslių problemų, vartoja krūvą vaistų. Žiūriu į tokius tinginius, pusę laiko praleidžiančius prie televizoriaus ir galvoju, ką su jais veikia tos puikios moterys,“ – stebisi J. Tulčina.

Jelena Tulčina. V.Grigo nuotr.

Jei nori, kad aplinkiniai ne stebėtųsi, o pavydėtų tavo damai, teks išmokti keletą gyvenimo tiesų. Tavo organizme gyvena tokie baltieji kraujo kūneliai – kariai. Jų darbas – kovoti su vėžinėmis ląstelėmis, virusais ir bakterijomis. Šie superiniai bičai prižiūri tavo organizmą ir stengiasi, kad tu gyventum bent jau ilgai. Dėl laimingai teks rūpintis pačiam. Vis dėlto, mes esame padarai, mėgstantys kenkti ir kankinti save. Įrodyta, kad baltieji kraujo kūneliai kovoja su mūsų kraujui netinkamu maistu. Maniškiai sprogsta mūšyje su obuoliais ir lašiniais, taviškiai gal su pomidorais ir lašiša.

Esmė tame, kad kiekvienas turime rinkinuką maisto produktų, kurie net apšaudyti sunkiąja baltųjų kraujo kūnelių artilerija ir visais įmanomais virškinimo fermentais, keliauja į tavo storąją žarną, kaip nesuvirškinta pūvančio maisto masė.

Negana to, kad tu jautiesi apsunkęs, mieguistas ir gali apsiverkti, jeigu tenka pasikelti nuo lovos pasiimti televizoriaus pultelio, tiems puvėsiams nukeliavus į tavo žarnyną prasidėda baisioji puota. Visi toksinai per žarnyno sieną patenka į tavo kraują, o jis cirkuliuodamas juos dosniai padalina kiekvienam bent kiek silpnesniam tavo organui.

Sutik, dažnas vyras vis dar laikosi pirmykščių žmonių tradicijos ir tris kartus per dieną laukiniu balsu rėkia: „mėsos“! Gydytoja Jelena Tulčina įspėja: „Problema ta, kad gyvulinės kilmės baltymai, kai jų padauginame, užrūgština kraują, o šlapimo rūgšties kristalai formuoja akmenis. Dėl to akmenys atsiranda inkstuose, o tuo tarpu kristalai nusėda ant sąnarių. Dažniausiai tai pavers tave šlubiu anksčiau laiko – atakuojami kojų, pėdų ir didžiojo piršto sąnariai. Jie padidėja, skauda, negali žmoniškai priminti pėdos“.

Tuomet į pagalbą ateina nuskausminantys ar uždegimą mažinantys vaistai. Ar nebeskaudės? Taip. Ar išspręsi problemą? Ne. Iš esmės, tu papildysi savo vidinio variklio tepalų bakelį, bet problema, kad jie dingsta – niekur neišnyks. Savo varikliuką gali sutvarkyti tik atradęs tau tinkantį maistą ir mitybos planą.

Lietuvoje jau kurį laiką turime analogų Baltijos šalyse neturintį maisto netoleravimo testą. Iš tavęs nusiurbia dešimt mililitrų kraujo, o mainais duoda 150 – 200 maisto produktų sąrašą, suskirstytą į tau tinkančius ir kenkiančius maisto produktus. Taip paprastai tau sudaroma normali mitybos programa (nebijok, pavalgyti gausi ir ne tik brokolius), kurios laikydamasis tu ne tik išvengsi tų nemalonių apkalbėtų ligų, bet dar ir numesi svorio, pasirūpinsi širdies ligų profilaktika, būsi jaunas ir gražus visą gyvenimą - savo senutę dar ir šešiasdešimties kviesi pasivaikščioti ar net pasiirstyti valtele Trakų ežerų pakrantėmis.