Tačiau vėliau, atlikus užduotį, vertingą laikrodį galima tiesiog parduoti – štai laikrodį „Rolex Submariner“, atsiradusį ant Jameso Bondo rankos, kai jį vaidino aktorius Rogeris Moore‘as filme „Gyvenk ir leisk mirti“, planuojama parduoti Ženevoje vyksiančiame aukcione už 150–250 tūkst. JAV dolerių. Kalbant apskritai, ekrano šnipai renkasi brangius ir solidžius prekės ženklus – nors yra ir išimčių...

Jamesas Bondas (akt. Rogeris Moore'as). Ant riešo - „Rolex Submariner“. Vida Press nuotr.

Jamesas Bondas

Žymiausias britų žvalgybos agentas garsėja savo meile „Rolex“ laikrodžiams. Devyniuose filmuose Bondas pasirodo su „Submariner Oyster Perpetual“ laikrodžiu ant rankos – be abejo, šis laikrodis yra su „visais įprastais šnipų patobulinimais“, tokiais kaip besisukantis pjūklas ant liuneto ir galingas elektromagnetas, kuris gali ne tik atsegti suknelę, bet ir pritraukti skriejančias kulkas. Bondui patinka ir „Omega“ laikrodžiai. Pradedant filmu „Auksinė akis“, Agento 007 naudojamas laikrodis – įvairių modifikacijų nepakeičiamasis „Seamaster“, kuris kartais turėdavo įmontuotą lazerinį pjoviklį.

Tačiau Jamesas Bondas mylimiems prekės ženklams kartais būdavo neištikimas – pavyzdžiui, filme „Kamuolinis žaibas“ jis trumpam užsisegdavo „Breitling Top Time Diver Chrono“ laikrodį su įmontuotu Geigerio skaitikliu, filme „Gyvenk ir leisk mirti“ – pažangų elektroninį „Hamilton Pulsar P2 2900“ laikrodį su baisoku raudonu LED displėjumi, o 8-ojo XX a. dešimtmečio viduryje išvis perėjo prie nebrangaus japoniško „Seiko“ laikrodžio, kuriuo naudojosi iki 1987 metų, kol ant Timothy Daltono rankos filme „Į dienos šviesą“ buvo pastebėtas „TAG Heuer Professional“ laikrodis (pirmą ir paskutinį kartą).

Mažai kas atsimena, kad pirmasis superagento laikrodis, pasirodęs filmo „Daktaras Ne“ kazino scenoje, kai pirmą kartą nuskambėjo legendinė frazė „Aš esu Bondas. Jamesas Bondas“, buvo visiškai paprastas „Gruen Precision 510“ amerikietiškos gamybos laikrodis. Šis laikrodis epizodiškai pasirodydavo dar keturiuose filmuose, tačiau jį gaminusi bendrovė bankrutavo 8-ojo XX. amžiaus dešimtmečio pabaigoje, o prekės ženklą iš pradžių perėmė „Rolex“, o vėliau kompanija „MZ Berger“. Skirtingai nei kiti Bondo laikrodžiai, „Gruen“ į filmą pateko be produktų pozicionavimo (angl. product placement) pagalbos – jis tiesiog kadre tiko prie kostiumo ir buvo pakankamai lengvai gaunamas, jeigu iškiltų poreikis jį pakeisti kituose dubliuose.

Itanas Hantas

Pagrindinis filmo „Neįmanoma misija“ herojus (ar jo prodiuseriai), akivaizdu, laikosi praktiškumo principo ir naudojasi plačiai prieinamu „Casio G–Sock – DW-5300“ laikrodžiu pirmojoje filmo dalyje, „DW-6900–1V“ laikrodžiu antrojoje dalyje, ir specialiai filmui pagamintu modeliu „MTG-910D-2V“ su saulės baterija trečiojoje filmo dalyje. Filme „Neįmanoma misija. Šmėklos protokolas“ Tomo Kruzo personažas demonstruoja solidų „Tudor Heritage Chronograph“ laikrodį, o paskutinėje filmo dalyje „Misija neįmanoma: slaptoji tauta“, kuri ekranus pasiekė vasarą, atrodo, visai apsiėjo be laikrodžio. Užtat jo partneris Bendžis Danas, kurį vaidino Simonas Peggas, su malonumu demonstruoja savo „Tissot T–Touch Expert Solar“ laikrodį.

Ilja Kuriakinas ir Napoleonas Solo

Amerikiečių šnipas ir sovietų agentas iš filmo „Šnipas iš U.N.C.L.E.“ (beje, jis, kaip ir Agentas 007, buvo išgalvotas Iano Flemingo) demonstruoja konservatyvumą ir gerą skonį: CŽV darbuotojas Solo naudojasi „bondiniu“ vintažiniu „Omega Seamaster“ (7-ojo XX a. dešimtmečio gamybos egzemplioriumi, pagamintu tada, kai Jamesas Bondas beveik nesiskyrė su „Rolex“ laikrodžiu), o KGB agentas Ilja Nikolajevičius Kuriakinas ant rankos turi jo patriotiškumą rodantį „Pobeda Klassik 020“ laikrodį. Nepaisant šio modelio šiuolaikiškumo, filme, kurio veiksmas mus nukelia pusę amžiaus atgal, jis neatrodė kaip anachronizmas.

Bradley Fine‘as

Jude‘o Law įkūnytas herojus komedijoje „Šnipas“ labiau užsiėmęs pasaulio gelbėjimu nuo bulgarų nusikaltėlių ir garderobo demonstravimu, tačiau akyliems žiūrovams pro akis neprasprūdo kelis kartus ant jo rankos pasirodęs garbingas „IWC Portugieser“ laikrodis.

Jasonas Bourne'as ir Aaronas Crossas

Nuolat savo praeitį pamirštantis Matto Damono personažas naudojasi kukliu „TAG Heuer Chronograph“ laikrodžiu (kainuojančiu apie 5500 JAV dolerių), o jį filme „Borno evoliucija“ pakeitęs agentas Aaronas Crossas (kurį vaidino Jeremy Renneris) naudojosi „IWC Pilot‘s Watch Double Chronograph Edition Top Gun“ laikrodžiu, kuris yra kiek brangesnis.

Maksas Otas fon Štirlicas

Žymus rusų šnipas ir begalės anekdotų herojus ekranuose pasirodė tais laikais, kada produktų pozicionavimas net ir „supuvusiuose Vakaruose“ dar buvo svetimas, todėl tiksliai nustatyti, koks laikrodis matomas ant Viačeslavo Tichonovo rankos keliuose kultinio serialo kadruose, pakankamai sudėtinga.

Serialas „Septyniolika pavasario akimirkų“ žymus, be kita ko, ir klaidų bei anachronizmu skaičiumi, tarp jų – ir susijusių su laikrodžiais. Štai ant Miulerio kabineto sienos tiksi 8-ajame dešimtmetyje SSRS gana populiarus sovietinis laikrodis „Slava“. Todėl greičiausiai galima pasitikėti internetinių „štirlico žinovų“ nuomone bei savo akimis, ir daryti prielaidą, kad tvarkingas, apvalus laikrodis su baltu ciferblatu ant Štirlico rankos – tai „Luč-2209“, kurį nuo 1963 metų gamino Minsko laikrodžių gamykla. Realus Štirlicas – sovietų šnipas Isajevas, greičiausiai, šitaip nerizikuotų ir tarnyboje naudotųsi kažkuo mažiau krentančiu į akis SS grupenfiureriui ir Reicho patriotui Heinrichui Miuleriui. Pavyzdžiui, tai galėjo būti koks nors vokiečių laikrodžių meistrų iš Glashiutės miesto pagamintas modelis. Tačiau nėra paslaptis, kad didelė sovietinių rankinių laikrodžių dalis 6–8 XX a. dešimtmečiais, taip pat ir „Luč“, buvo gaminami naudojant būtent Glashiutės miesto įrangą ir technologijas, kurias SSRS gavo iš Vokietijos kaip dalį reparacijų.