Tyrimo dalyviai turėjo laikytis dietos, apribotos iki vos 10 500 kalorijų per savaitę (palyginimui: remiantis JAV Žemdirbystės departamento informacija, vidutinis amerikietis vyras per savaitę suvartoja apie 17 969 kalorijų).

Tačiau pusei tyrimo dalyvių sekmadieniais buvo leista valgyti viską, ko tik jie užsigeisdavo.

Po dviejų savaičių abiems grupėms pavyko sumažinti vidutinį kūno masės indeksą. Didelio skirtumo tarp abiejų tyrimo dalyvių grupių numesto svorio nebuvo, tačiau tie, kurie sekmadieniais turėjo „laisvadienį“ nuo dietos, buvo laimingesni ir labiau motyvuoti toliau siekti savo svorio metimo tikslų.

Priežastis paprasta: kaip paaiškino tyrėjai, proginis mėgavimasis maistu padaro dietą atsparesnę pagundai ją nutraukti.

Priešinimasis savo norams mus iškankina, o jeigu esi išsekęs ir niūrus, didesnė tikimybė, kad pasiduosi. Tačiau jeigu gali galvoti apie „laisvadienį“, kurio metu mėgausiesi skanėstais, ne visai tinkančiais tavo sveikos mitybos planui, tau bus lengviau laikytis dietos likusiomis savaitės dienomis.

Kaip teigia tyrimo autorė, mokslų daktarė Rita Coelho do Vale, svarbiausias yra tas faktas, kad gali planuoti į ateitį ir paskirti tam tikrą dieną taisyklių laužymui. Jeigu nesusivaldęs suvalgysi spurgą, tave gali pradėti graužti sąžinės priekaištai, kad sužlugdei savo dietą. Tokioje būsenoje lengva ją apskritai mesti.

Tačiau nepainiok „apgaulės dienos“ su „besaikio rijimo diena“. Tyrimo dalyviai sekmadieniais valgė picą, ledus ir kitus skanėstus, tačiau neviršijo savo savaitės kalorijų ribų.

Taigi išvada yra tokia: nereikia atsisakyti nė vieno maisto produkto. Jeigu taip norisi, mėgaukis tortilijos traškučiais kiekvieną penktadienį. Galutiniame rezultate jie tau gali padėti pasiekti norimą formą.